FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Policija upala u zagrebačku Hvidru

ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - U prostorije zagrebačke HVIDR-e uponedjeljak navečer je upala policija i uporabom sile privelapredsjednika podružnice Ivana Pandžu, člana udruge Antu Jurendića inovinara Domagoja Margetića koji je bio najavio da će tijekom večeriprikazati snimku svjedočenja zaštićenog svjedoka pred Haškim sudom.
ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - U prostorije zagrebačke HVIDR-e u ponedjeljak navečer je upala policija i uporabom sile privela predsjednika podružnice Ivana Pandžu, člana udruge Antu Jurendića i novinara Domagoja Margetića koji je bio najavio da će tijekom večeri prikazati snimku svjedočenja zaštićenog svjedoka pred Haškim sudom.

Informaciju o njihovu privođenju za Hinu je potvrdio glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

Rekao je da je policija time ispunila nalog istražnog suca, izdan na zahtjev Haškog suda, da se Margetiću onemogući prikazivanje svjedočenja ili dijelova svjedočenja zaštićenog svjedoka. Margetića je Haški sud optužio zbog objavljivanja u tisku svjedočenja zaštićenog haškog svjedoka u slučaju Tihomira Blaškića.

U Hvidri, međutim, tvrde da su policajci u prostorije udruge upali bez naloga i bez objašnjenja, te da su pritom bez razloga pretukli Pandžu i Jurendića.

Policajci su, tvrde, Pandžu izvukli van, oborili ga na zemlju i svezali mu ruke, udarajući ga nogama, a zatim su to isto učinili i Jurendiću. Nakon toga su ušli u prostorije i uhitili Margetića.

Uvjereni su da je policija prekoračila svoje ovlasti, a kažu da su policajci pri tomu uništavali Hvidrinu imovinu, primjerice plakat generala Ante Gotovine, izvješen pred zgradom, te da su pokušali zaplijeniti i snimke uhićenja.

Mehun, pak, kaže da su dvojica članova HVIDRA-e privedena jer su se usprotivila policijskoj intervenciji. Policija je morala djelovati po nalogu istražnog suca, jer je Margetić najavio da će prikazati prijeporni materijal, a dvojica iz HVIDRA-e opirala su se pri intervenciji, pa je policija morala primijeniti silu, kazao je Mehun.

Napomenuo je da će MUP i zagrebačka policija ispitati je li pri tomu bilo prekoračenja ovlasti.

U Hvidri, međutim, tvrde da se Pandža nije opirao policajcima, nego da je samo stajao na vratima i zatražio da mu policajci pokažu nalog na temelju kojega bi mogli ući u Hvidrine prostorije.

Članovi HVIDRA-e i "NGO Istina" u Hvidrinim prostorijama u Slovenskoj ulici okupili su se nakon propala pokušaja prikaza svjedočenja zaštićenog haškog svjedoka u slučaju Blaškić u jednom klubu u Mislavovoj ulici, od čega su odustali zbog nazočnosti policije. Tvrde da u Slovenskoj nisu htjeli ništa prikazivati, nego da su se okupili samo da bi razgovarali o svemu.

Najavljuju da će zbog događaja tražiti odgovornost policajaca, ali i njihovih nalogodavaca.

Policijska uprava zagrebačka službeno je u ponedjeljak navečer izvijestila o događanjima u prostorima HVIDRA-e pri ispunjavanju sudskog naloga da se onemogući prikazivanje svjedočenja zaštićenog haškog svjedoka.

Policija navodi da je tu prezentaciju najavio Domagoj Margetić, a nakon što je po primitku sudskog naloga otkazao prethodno najavljenu u drugom prostoru. Budući da su policajcima na ulaznim vratima dvojica građana zapriječila ulazak, policija je prema njima uporabila sredstva prisile, a zatim je Margetića privela bez uporabe sile, ističe policija.

PU u priopćenju navodi da je u ponedjeljak zaprimila nalog Istražnog centra Županijskog suda u Zagrebu kojim se nalaže poduzimanje svih potrebnih koraka u cilju sprečavanja svakog pokušaja objavljivanja u cijelosti ili djelomično zvučnih zapisa, transkripata, odnosno iskaza zaštićenog svjedoka pred Tribunalom Haškog suda u slučaju Blaškić.

Objavljivanje zabranjenog sadržaja najavio je Domagoj Margetić za ponedjeljak u 18 sati u tzv. "Resistance clubu" u Zagrebu, u Kneza Mislava 10.

Domagoju Margetiću nalog Suda uručen je u ponedjeljak u prijepodnevnim satima od strane istražnog suda, međutim, navodi policija, on je otkazao prezentaciju zabranjenog sadržaja u "Resistance clubu" i zakazao ju u večernjim satima u Slovenskoj 21, u prostoru HVIDRE Črnomerec.

Tijekom izvršenja naloga suda, u 19,25 sati, ulazak službenika PU zagrebačke u prostor HVIDRE, u kojem su se nalazili Domagoj Margetić i dvadesetak građana i novinara, zapriječila su na ulaznim vratima dvojica građana.

Nakon upozorenja i izdavanja zapovijedi na koje su se obojica oglušili, policajci su uporabili sredstva prisile - tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje, stoji u priopćenju.

Nakon ulaska u prostor HVIDRE policija je bez uporabe sile privela Domagoja Margetića u službene prostorije PU zagrebačke radi utvrđivanja posjedovanja zabranjenog sadržaja -zvučnih zapisa, transkripata i iskaza zaštićenog svjedoka u drugim oblicima.

Građani nad kojima su upotrebljena sredstva prisile dovedeni su u područnu policijsku postaju radi utvrđivanja okolnosti uporabe sredstava prisile, navela je policija.

Odvjetnik HVIDRA-e Krešimir Krsnik je upad policije u prostorije zagrebačke HVIDRA-e i privođenje predsjednika Ivana Pandže i člana Ante Jurendića uz uporabu sile nazvao nasiljem nad zakonom, najavljujući tužbe protiv odgovornih.

Odvjetnik Krsnik je na je konferenciji za novinare u ponedjeljak navečer istaknuo da je zgranut što mora reagirati braneći ljude poput Pandže.

"Primijenili su silu nad invalidom bez noge, koju je izgubio u Domovinskom ratu", kazao je Krsnik, ocjenivši da "pravna država, ako je i postojala, od ove noći više ne postoji".

Naglasio je da su HVIDRA-ine prostorije privatna imovina, te da u njih nitko ne može ući bez sudskog naloga.

"Policajci su prekršili Ustav i niz zakona, bez osnove lišavajući slobode i fizički zlostavljajući članove HVIDRA-e", ustvrdio je Krsnik.

Pandža tvrdi da se nije opirao policiji, nego da je tražio nalog za ulazak u HVIDRA-ine prostorije, koji mu policija nije predočila.

Kazao je i da mu je jedan policajac rekao da ima nalog, te da ga je izvukao van, gdje su mu četvorica svezali ruke na leđima i bacili ga na koljena, a zatim i udarali. "Pitao sam ih jesam li uhapšen, rekli su mi da nisam, ali da moram poći s njima", ustvrdio je Pandža.

Pandža je priveden u policijsku postaju Črnomerec, gdje su mu, tvrdi, ponudili da potpiše izjavu koja nije odgovarala istini, što nije htio učiniti.

Pandža je ustvrdio i da je tijekom događaja telefonom razgovarao s predsjednikom HVIDRA-e Josipom Đakićem, koji je, pak, tada bio s ministrom unutarnjih poslova Ivicom Krinom, koji mu je, tvrdi Pandža, kazao kako policija nema nalog za ulazak u HVIDRA-ine prostorije.

Odbacio je tvrdnje policije da je morala reagirati kako bi spriječila prikazivanje tajnog svjedočenja, ističući da u HVIDRA-i nije bilo planirano prikazivanje nikakvog materijala, te da HVIDRA nema ni za to potrebnu aparaturu.

Kazao je i da je Jurendić u cijeloj priči "prošao i mnogo gore", no Jurendić nije želio doći na konferenciju za novinare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙