FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HVIDRA traži sankcioniranje odgovornih zbog nelegalnog upada policije u njihove prostorije

ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Zagrebačka HVIDRA oštro je danasosudila sinoćnji upad policije u njihove prostorije i zatražila da seslučaj istraži i kazne odgovorni.
ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Zagrebačka HVIDRA oštro je danas osudila sinoćnji upad policije u njihove prostorije i zatražila da se slučaj istraži i kazne odgovorni.

Čelnik zagrebačke HVIDRA-e Ivan Pandža rekao je na konferenciji za novinare da ne zna tko je poslao policiju u HVIDRA-u, te da im na to pitanje nisu znali odgovoriti ni ministar unutarnjih poslova ni ravnatelj policije s kojima su kasnije kontaktirali.

Kako su sinoć izvijestili pojedini mediji policija je pred HVIDRA-ine prostorije u Slovenskoj ulici došla s namjerom da, na temelju naloga istražnog suca, spriječi novinara Domagoja Margetića da prikaže snimku tajnog svjedočenja hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u Haagu, što je Margetić ranije najavio da će učiniti.

U HVIDRA-i tvrde da snimku nije bilo moguće emitirati jer oni za to nemaju tehničke uvjete.

Pandža, osamdeset postotni vojni invalid koji je uz Margetića sinoć uhićen, rekao je da je odbio pustiti policiju u prostorije jer nije imala nalog, da su ga policajci tada bacili na pod, stavili mu ruke na leđa i udarali ga. Pokazao je lječnički nalaz u kojem stoji da mu je ozlijeđeno čelo i prsište.

"Upadom u naše prostore bez naloga, krši se Ustav i niz zakona, a branitelji su ostali gotovo jedina nezaštićena skupina na koju svatko može dignuti ruku", ustvrdio je Pandža.

Upozorio je da se to ne smije dozvoliti, pa će se HVIDRA, rekao je, morati reorganizirati, odbivši pojasniti što to podrazumjeva. Povjesničar Josip Jurčević koji je također svjedok sinoćnjeg događaja dodao je da to podrazumjeva sve građanske i demokratske metode.

Jedan od članova zagrebačke HVIDRA-e Ivan Fičko rekao je da su se policajci u civilu čitav dan 'motali' oko njihova ureda te da su htjeli uhititi Domagoja Margetića. "Kad sam tražio od njih nalog za ulazak u prostorije to za njih ništa nije značilo", kazao je.

Dodao je da su jednog inspektora pustili u prostorije kako bi s njim pregovarali, ali da se nakon toga u ulici skupilo 60-ak pripadnika policije, nakon čega su uhitili Pandžu i člana udruge Antu Jurendića.

"Osjetio sam podrhtavanje i onda sam vidio tri policajca na Pandži. To je za mene bilo šokantno", kazao je.

Povjesničar Jurčević ocijenio je da je jučerašnji slučaj institucionalno nasilje.

"To je prešlo svaku mjeru jer se radilo o invalidima koji se nisu mogli braniti. Posebice zabrinjava što se uporno štiti ilegalno nasilje", zaključio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙