FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hwang Woo-suk lažirao dva važna rada, ali psa je klonirao

SEUL, 10. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Ekipa pod vodstvom nekoćslavljenog, a danas prezrenog južnokorejskoga znanstvenika lažirala jedva važna znanstvena rada o matičnim stanicama embrija, ali doistajest uspjela stvoriti prvi klon psa, objavilo je u utorak stručnopovjerenstvo koje je istražilo slučaj.
SEUL, 10. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Ekipa pod vodstvom nekoć slavljenog, a danas prezrenog južnokorejskoga znanstvenika lažirala je dva važna znanstvena rada o matičnim stanicama embrija, ali doista jest uspjela stvoriti prvi klon psa, objavilo je u utorak stručno povjerenstvo koje je istražilo slučaj.

Povjerenstvo seulskog državnog sveučilišta novinarima je priopćilo da su znanstvenici pod vodstvom Hwanga Woo-suka namjerno lažirali podatke o matičnim stanicama i takvo ponašanje nazvala skandaloznim.

Ipak, istražno je povjerenstvo analizom DNK dokazalo da je znanstvena ekipa uspjela stvoriti prvoga kloniranog psa. Riječ je o afganistanskom hrtu nazvanome Snuppy, što je skraćeno od Seoul National University puppy (nacionalni sveučilišni štenac).

Slučaj lažiranja podataka šokirao je i postidio mnoge Južnokorejce koji su Hwanga smatrali junakom i jedan je od najvećih slučajeva znanstvenih falsifikata novije povijesti.

Hwang je 2004. objavio da je proizveo prve klonirane ljudske embrije za istraživanje, a 2005. i rad o prvim ciljano proizvedenim matičnim stanicama embrija. Oba rada objavljena su u časopisu Science.

"U znanstvenom radu iz 2004. Hwangova ekipa nije imala podatke o nizovima matičnih stanica, već ih je falsificirala", rekao je voditelj istražnoga povjerenstva Chung Myung-hee.

Chang je već krajem prosinca 2005. objavio tekst o tome kako Hwang ne može dokazati tvrdnje iz rada o ciljanim matičnim stanicama.

Vlasti su objavile da će možda pokrenuti i kazneni progon Hwanga zbog zloupotrebe državnih sredstava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙