FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić u srijedu na inauguraciji kazahstanskog predsjednika

ZAGREB, 9. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićnazočit će u srijedu u Astani inauguraciji kazahstanskog predsjednikaNursultana Nazarbajeva, koji je u prosincu prošle godine napredsjedničkim izborima osvojio treći sedmogodišnji mandat.
ZAGREB, 9. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić nazočit će u srijedu u Astani inauguraciji kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva, koji je u prosincu prošle godine na predsjedničkim izborima osvojio treći sedmogodišnji mandat.

Kazahstanski predsjednik boravio je u srpnju 2001. godine u službenom posjetu Hrvatskoj, a tijekom njegova boravka u Zagrebu započeli su prvi intenzivniji gospodarski kontakti između dviju zemalja. Predsjednik Mesić je godinu dana kasnije, u travnju 2002., boravio u uzvratnom posjetu Kazahstanu.

Hrvatska ima gospodarskih interesa za suradnju s Kazahstanom koji je deveta zemlja svijeta po površini, s velikim zalihama energenata i mogućnostima za istraživanje i eksploataciju.

Kazahstan zbog velikih prirodnih bogatstava, ali i kontinuiranog ekonomskog rasta, popularno nazivaju "srednjoazijskim gospodarskim tigrom". Uz kontinuirani godišnji gospodarski rast od više od 7 posto najrazvijenija je srednjoazijska država, a u glavnom gradu Astani predviđeni su veliki infrastrukturni projekti.

Među srednjoazijskim državama, Kazahstan se ističe po provođenju političkih i gospodarskih reformi.

Predsjednik Nursultan Nazarbajev u prosincu prošle godine po treći je put izabran za predsjednika zemlje na izravnim izborima. Između 5 kandidata, te odaziv od 75 posto birača, Nazarbajev je dobio 91 posto glasova. Unatoč prigovorima kandidata na predsjedničkim izborima, kao i međunarodnih promatrača na predizborne nepravilnosti, nitko ne dovodi u pitanje njegovu pobjedu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙