FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tajvan ne želi kineske pande

TAIPEI, 6. siječnja 2006. (Hina/DPA) - Kina je u petak objavila da jeizabrala dvije divovske pande za poklon Tajvanu što je Tajvan odmahocijenio "političkom urotom" kako bi ga se primoralo na ponovnoujedinjenje s Kinom.
TAIPEI, 6. siječnja 2006. (Hina/DPA) - Kina je u petak objavila da je izabrala dvije divovske pande za poklon Tajvanu što je Tajvan odmah ocijenio "političkom urotom" kako bi ga se primoralo na ponovno ujedinjenje s Kinom.

Na novinskoj konferenciji u Pekingu kineska državna uprava za šume (SFA) objavila je da je između 23 kandidata izabrala dvije pande u želji da poboljša kinesko-tajvanske odnose.

Kina će svoje građane pozvati da izaberu imena za mužjaka i ženku pande, a imena će biti objavljena 21. siječnja.

"Dvije pande su ispunile naše kriterije jer su blage naravi, zdrave i živahne", rekao je glasnogovornik SFA Cao Qingyao.

Dvije pande, međutim, predstavljaju vrući krumpir za Tajvan koji Kinu smatra političkim neprijateljem koji želi primorati otok da se vrati matici zemlji, pa i silom ako je potrebno.

Tajvansko vijeće za odnose s Kinom (MAC) kinesku je objavu izbora pandi nazvalo "političkom urotom" kako bi se pridobila naklonost Tajvanaca i oslabila budnost u odnosu na Peking.

"Kinesko politiziranje pitanja pandi urota je sa ciljem ujedinjavanja, a Kina vodi propagandnu kampanju kako bi Tajvan primorala da ih prihvati", rekao je na konferenciji za tisak predsjedatelj MAC-a Wu Chao-hsieh.

Lien Chan, počasni predsjednik oporbene tajvanske kineske nacionalističke stranke Kuomintang, pozvao je, međutim, Taipei da dopusti dolazak pandi na Tajvan.

"Ljudi u cijelom svijetu vole slatke pande. Naša im vlada treba dopustiti da dođu na Tajvan poboljšati kinesko-tajvansku slogu i ne trebaju propustiti ovu priliku da poboljšaju odnose", rekao je Lien.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙