FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SNV domjenkom obilježio Božić po julijanskom kalendaru

ZAGREB, 6. siječnja 2006. (Hina) - U nazočnosti mnogih uglednika izpolitičkog i društvenog života Hrvatske, Srpsko narodno vijeće (SNV)danas je prigodnim domjenkom obilježilo Božić, koji se po julijanskomkalendaru slavi sutra, te početak 2006., Godine Nikole Tesle.
ZAGREB, 6. siječnja 2006. (Hina) - U nazočnosti mnogih uglednika iz političkog i društvenog života Hrvatske, Srpsko narodno vijeće (SNV) danas je prigodnim domjenkom obilježilo Božić, koji se po julijanskom kalendaru slavi sutra, te početak 2006., Godine Nikole Tesle.

Na domjenku je treći put bio nazočan i predsjednik Vlade Ivo Sanader, koji je pravoslavnim vjernicima Božić čestitao tradicionalnim: "Mir Božji, Hristos se rodi."

Saborskim zastupnicima iz SDSS-a premijer je zahvalio na potpori Vladi i u pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji.

Ocijenivši da je u Hrvatskoj u proteklom razdoblju povećana razina snošljivosti i međusobnog uvažavanja, rekao je kako za njega osobno te za Vladu i stranku kojoj je na čelu (HDZ) "drugi i drugačiji na osobnom ili na nacionalnom planu nije prijetnja, nego šansa".

Na nastojanjima vezanim uz nacionalni konsenzus za integriranje Hrvatske u EU premijer Sanader zahvalio je i predsjedniku SDP-a i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Ivici Račanu.

"Drago mi je da je u mom mandatu prvi put ovdje i predsjednik SDP-a, koji zajedno s drugim strankama ide k nacionalnom konsenzusu i nadilaženju partikularnih stranačkih interesa", rekao je.

Ivica Račan mu je, pak, uzvratio kako na takvim svečanostima nije prvi put.

"Točno je da kao premijer nisam bio, čime sam indirektno pomogao sadašnjem predsjedniku Vlade da njegova gesta bude značajnija, posebno s obzirom na to u ime koga je govorio", rekao je Račan.

Nazočne je pozdravio i predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, koji je podsjetio da je Sabor pokrovitelj obilježavanja Godine Nikole Tesle, čiji će vrhunac biti otvorenje obnovljene Tesline rodne kuće u Smiljanu u srpnju.

Podsjetivši na Tesline riječi da se ponosi svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom, Vladimir Šeks je ocijenio da je Hrvatska prevladala međunacionalne napetosti, te da "završava razdoblje bolnih točaka naše prošlosti".

U ime predsjednika Republike nazočne je pozdravio i čestitao im Božić njegov savjetnik Siniša Tatalović.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac darovao je premijeru Ivi Sanaderu, predsjedniku Hrvatskoga sabora Vladimiru Šeksu, zagrebačkome gradonačelniku Milanu Bandiću i predsjedniku Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) Žarku Puhovskom pozlaćene odljeve lika Nikole Tesle, ističući kako se nada da će se Teslin lik naći i u riznici saborskih zlatnika s likovima ostalih hrvatskih velikana.

"Svi znamo koliko je Tesla bio ponosan na hrvatsku domovinu i srpski rod, pa je ova godina prigoda da i Hrvatska pokaže koliko je ponosna na svog sina zbog svega što je učinio i što nam je ostavio", poručio je Milorad Pupovac.

Na domjenku se mogla vidjeti i kratka prezentacija Teslina života i odnosa hrvatskog društva prema njegovu liku i djelu u prijeratnom i ratnom razdoblju, a otkriveno je i Teslino poprsje, rad kipara Pere Jelušića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙