FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska uputila oštru prosvjednu notu Sloveniji zbog ribolovnog područja

ZAGREB, 6. siječnja 2006. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslova ieuropskih integracija uputilo je u petak slovenskom veleposlanstvu prosvjednu notu protiv Uredbe o određivanju područja ribolovnog moraRepublike Slovenije u kojoj ističe kako Uredbu u potpunosti odbacujesmatrajući je neprihvatljivom, pravno neutemeljenom i ništavnom.
ZAGREB, 6. siječnja 2006. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija uputilo je u petak slovenskom veleposlanstvu prosvjednu notu protiv Uredbe o određivanju područja ribolovnog mora Republike Slovenije u kojoj ističe kako Uredbu u potpunosti odbacuje smatrajući je neprihvatljivom, pravno neutemeljenom i ništavnom.

Slovenska vlada u četvrtak je posebnom uredbom koja će stupiti na snagu za tjedan dana proglasila "slovensko ribolovno područje na moru". Uredbom je slovensko ribolovno more podijeljeno na zonu A, odnosno unutarnje vode u kojima je cijeli Piranski zaljev, zatim na zonu B u kojoj je teritorijalno more čije su granice na sjeveru osimska točka T 5, a na jugu južna točka tzv. "dimnjaka" iz parafiranog sporazuma Drnovšek - Račan, dok treću, zonu C predstavljaju slovenska zaštitna ekološka zona i područje otvorenog mora.

U prosvjednoj noti MVPEI ocjenjuje da je riječ o neprihvatljivoj odluci koja se može tumačiti pokušajem posezanja za državnim područjem Republike Hrvatske.

"Uredba o određivanju područja ribolovnog mora Republike Slovenije u izravnoj je suprotnosti s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora", naglašava se u noti i dodaje da je posve neprihvatljivo da slovenska strana, kroz ovakvu uredbu pokušava jednostrano prisvojiti sve vode u Savudrijskoj vali čije obale pripadaju dvjema državama, Hrvatskoj i Sloveniji, te da pokušava odrediti da se navodno slovensko teritorijalno more proteže od hrvatskog kopna (Rta Savudrije).

MVPEI ističe kako je Uredba u izravnoj suprotnosti sa Zajedničkom izjavom o izbjegavanju incidenata usvojenom na Brijunima, na zajedničkoj sjednici hrvatske i slovenske vlade. Uredba je, konačno, protivna i međunarodnom pravu i temeljnim načelima međunarodnih odnosa, uključujući i načela na kojima počiva Europska unija.

Stoga, MVPEI utvrđuje da i ova odluka slovenske vlade potvrđuje političku opravdanost i pravnu utemeljenost formalnog prijedloga Vlade Republike Hrvatske upućenog Vladi Republike Slovenije o podnošenju spora oko razgraničenja državne granice na moru međunarodnom pravosudnom tijelu.

U noti se završno iznosi kako je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija o svemu navedenome izvijestilo Europsku komisiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙