FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: Ponikve ujednačile cijenu komunalnih usluga na Krku

ZAGREB, 5. siječnja 2006. (Hina) - Tvrtka Ponikve iz Krka postupila jeu skladu s rješenjem Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN),kojim joj je naložena izmjena Odluke o načinu plaćanja i visini cijenakomunalnih usluga, bez nametanja nepravednih prodajnih cijena kojimase potrošači dovode u nejednak položaj, izvijestili su danas izAZTN-a.
ZAGREB, 5. siječnja 2006. (Hina) - Tvrtka Ponikve iz Krka postupila je u skladu s rješenjem Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), kojim joj je naložena izmjena Odluke o načinu plaćanja i visini cijena komunalnih usluga, bez nametanja nepravednih prodajnih cijena kojima se potrošači dovode u nejednak položaj, izvijestili su danas iz AZTN-a.

Kako se pojašnjava, Agencija je u srijedu, 4. siječnja, od tvrtke Ponikve zaprimila novu Odluku o načinu plaćanja i visini cijena komunalnih usluga, koja se primjenjuje od 1. siječnja ove godine, a kojom je određena jedinstvena cijena opskrbe vodom kućanstava putem vodovodne mreže i odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda kućanstava na otoku Krku.

Naime, prije odluke Agencije, potrošači iz kategorije kućanstava bili su svrstani u 32 kategorije koje su bile definirane razredima potrošnje.

Svaka od ovih kategorija imala je različitu cijenu po kubičnom metru potrošnje vode, s time da su višu cijenu plaćali potrošači čija je potrošnja vode manja, a nižu cijenu veliki potrošači.

Analizom ovog sustava tarife kao i komparativnom analizom drugih sustava tarifa pokazalo se da takav sustav tarifa nije bio primjenjivan nigdje na području Europske unije, kažu u AZTN-u.

Uvidom u novu Odluku, navodi se u priopćenju, utvrđeno je da je tvrtka Ponikve uvela sustav obračuna naknade primjenom linearne volumetrijske tarife s fiksnom naknadom, te da su ovakvim sustavom obračuna naknade svi potrošači iz kategorije kućanstava stavljeni u jednak položaj.

Uvođenjem fiksne naknade, kojom se pokrivaju troškovi održavanja sustava opskrbe i odvodnje i pročišćavanja vode tijekom cijele godine, omogućuje se da svi potrošači jednako sudjeluju u pokrivanju takvih troškova.

To je, kažu u AZTN-u, u skladu sa stavom Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja da je uključivanje fiksne naknade u cijenu opskrbe vodom, s obzirom na specifičnosti navedene djelatnosti, opravdano jer je jedino tako moguće osigurati jednakost korisnika, odnosno njihovo sudjelovanje u podmirivanju troškova sustava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙