FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorava na kršenje etike u medijima

ZAGREB, 5. siječnja 2006. (Hina) - Pravobraniteljica za ravnopravnostspolova Gordana Lukač Koritnik upozorila je danas na nepoštivanjeprofesionalne etike i propisa u nekim medijskim izvješćima o nedavnomslučaju silovanja u Mirkovcima.
ZAGREB, 5. siječnja 2006. (Hina) - Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik upozorila je danas na nepoštivanje profesionalne etike i propisa u nekim medijskim izvješćima o nedavnom slučaju silovanja u Mirkovcima.

Nije u skladu s novinarskom etikom i propisima izvještavati o seksualnom nasilju, obiteljskim tragedijama i srodnim temama na senzacionalistički način, te otkrivati identitet i narušavati privatnost žrtve, kao ni identitet počinitelja dok protiv njega nije pokrenut kazneni postupak, kaže se u priopćenju Lukač Koritnik.

U skladu sa zakonskim ovlastima pravobraniteljica je uputila upozorenje uredništvu lista "24 sata" koji je u članku pod naslovom "Vinkovci: 19-godišnjak silovao baku", objavljenom na naslovnoj stranici lista 2. siječnja, nepotrebno razotkrio javnosti identitet žrtve objavivši njezino puno ime i fotografiju, kao i ime navodnog počinitelja.

Pravobraniteljica smatra da je time nepotrebno pogledu javnosti izložena žena nakon što je pretrpjela spolno nasilje i zato što je starije dobi.

Pravobraniteljica također želi upozoriti djelatnike policije da izbjegavaju nepotreban publicitet i medijima ne odaju preuranjeno identitet žrtve ni počinitelja, te da izričito vode računa kako će na žrtve, pogotovu na ranjive skupine kao što su djeca, maloljetnici, žene ili žene starije dobi, djelovati neželjeni publicitet.

U okviru svojih ovlasti, pravobraniteljica preporučuje medijima i policiji da ubuduće vode računa o etičkim principima i zakonskim odredbama i ne objavljuju sadržaje i informacije koji na uvredljiv, omalovažavajući i ponižavajući način prikazuju žene i muškarce s obzirom na spol, te narušavaju njihovo pravo na privatnost i zaštitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙