FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnosnici i mediji krivi za dezinformacije o spašavanju američkih rudara

ZAGREB, 5. siječnja 2006. (Hina) - Dvanaestorica rudara zatrpana uameričkom rudniku ugljena u Zapadnoj Virdžiniji nisu preživjela, aplasiranje pogrešne informacije u četvrtak pokušavaju objasnitidužnosnici, dok mediji sa sebe skidaju odgovornost tvrdeći da su samovjerno prenijeli dobivene obavijesti.
ZAGREB, 5. siječnja 2006. (Hina) - Dvanaestorica rudara zatrpana u američkom rudniku ugljena u Zapadnoj Virdžiniji nisu preživjela, a plasiranje pogrešne informacije u četvrtak pokušavaju objasniti dužnosnici, dok mediji sa sebe skidaju odgovornost tvrdeći da su samo vjerno prenijeli dobivene obavijesti.

Vijest da su dvanaestorica zatrpanih rudara iz rudnika u zapadnoj Virdžiniji zapravo poginula, objavljena je u srijedu samo tri sata nakon 'sretne' i netočne informacije o njihovu čudesnom spašavanju.

"Problemi u komunikaciji samo su pridonijeli tragediji", rekao je sa žaljenjem predsjednik Međunarodne rudarske grupe INC., vlasnika rudnika Sago, Ben Hatfield pojasnivši da je tvrtka čekala da se utvrdi koji su rudari preživjeli, a koji poginuli prije objave informacije.

U trenutku nesreće u rudniku je bilo 19 rudara. Šestorica su se uspjela spasiti, u teškom je stanju Randal McCloy, kojeg su iz zatrpanog okna izvukle spasilačke službe, a dvanaestorica su poginula.

Rodbina i prijatelji unesrećenih rudara, 42 sata nakon eksplozije koja se dogodila u ponedjeljak, čuli su vijest o spašavanju, no njihova je radost brzo prerasla u očaj kada su tri sata poslije doznali da je samo jedan čovjek preživio.

Bio je to 27-godišnji Randal McCloy, izvučen još pri svijesti, ali u kritičnom stanju zbog izloženosti ugljičnome monoksidu nakon eksplozije, rekli su liječnici.

Do dezinformacije je došlo jer su spasitelji, koji su sišli u rudnik, satima pretraživali tunele i kada su pronašli zatrpane rudare, vjerujući da su živi, prenijeli su mobitelom pogrešne informacije rodbini.

Iako je dužnosnicima bilo rečeno neka ne šire neprovjerene informacije, prva izvješća o sretnom završetku dospjela su i do medija, koje kritičari optužuju za pogrešku zbog kombinacije šlampavog novinarstva, mentaliteta čopora koji od novinara traži da ne zakasni s objavom vijesti, te neodoljive želje za sretnim svršetkom.

Uredništvo se pak brani da je posao dobro odrađen jer se izvještavalo na temelju višestrukih, ovlaštenih izvora, među kojima je bio i guverner Zapadne Virdžinije Joe Manchin.

Predsjednik američkog CNN Jonathan Klein ustvrdio je da su se pozvali na vrlo dobar ovlašteni izvor te su odmah, čim su doznali za pogrešku, emitirali točne informacije.

Randy Brandt, urednik Journal Timesa iz Racinea, država Wisconsin, napisao je na svojoj web stranici: "Prenijeli smo što smo znali".

Pogrešnu vijest emitirale su tv-kuće Fox News Channel i MSNBC, zatim ABC News "Nightline", NBC News, te CBS, a nekoliko dnevnika uključujući i Baltimore Sun i New York Times objavilo je na naslovnicama vijesti o "preživaljavanju" s fotografijama nasmiješene rodbine i naslovima kao što su "Čudo u rudniku" ili "Živi!".

Pogrešnu informaciju prenijele su i sve vodeće svjetske novinske agencije, pozivajući se na službene izvore.

Međutim, na mreži Web log TVNewser, bivši producent CNN-a Tom Farmer ocijenio je da mediji snose dio krivnje jer su zaboravili postaviti temeljno pitanje svojim izvorima "Kako to znate?".

"Izvještavanje znači postavljati pitanja i iznositi oprezne procjene, a ne samo ponavljati ono što se čuje", napisao je Farmer te zaključio: "Ovo je klasičan, tragičan slučaj straha (novinara) da ne zakasne u izvještavanju (...)".

Rudarska tvrtka najavila je osnutak zaklade od 2 milijuna dolara za obitelji poginulih rudara i pozvala na uplatu donacija.

Još nema objašnjenja uzroka eksplozije u rudniku koji zapošljava 145 rudara i iz kojeg se vadi oko 800.000 tona ugljena godišnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙