FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uskoro počinje uređenje zgrade talijanskih škola u Rijeci

RIJEKA,4. siječnja 2006.(Hina) - Pismo namjere o vanjskoj obnovi zgradeu kojoj su smještene Srednja talijanska škola i Osnovna talijanskaškola "Dolac" u Rijeci potpisali su danas predstavnici Grada Rijeke,Primorsko-goranske županije, Talijanske unije i Narodnog sveučilišta uTrstu.
RIJEKA,4. siječnja 2006.(Hina) - Pismo namjere o vanjskoj obnovi zgrade u kojoj su smještene Srednja talijanska škola i Osnovna talijanska škola "Dolac" u Rijeci potpisali su danas predstavnici Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Talijanske unije i Narodnog sveučilišta u Trstu.

Zgrada dviju škola uređuje se u dvije faze, od kojih je uređenje unutrašnjosti u završnom stupnju. Odmah nakon dovršetka radova na unutrašnjosti počet će se uređivati vanjski dio zgrade.

Talijanska unija i Narodno sveučilište u Trstu financirali su uređenje unutrašnjosti s 15 milijuna kuna koje je za tu namjenu izdvojila talijanska vlada. Danas potpisano pismo namjere odnosi se na radove vrijedne šest milijuna kuna, a te će troškove pokriti Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Pismo su potpisali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, zamjenik župana Luka Denona, predsjednik Skupštine Talijanske unije Maurizio Tremul, predsjednik Izvršnog odbora unije Silvano Zilli i predstavnik tršćanskog Narodnog sveučilišta Sandro Rossit.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je da je vrijednost zgrade dvojaka - zbog njezine uvrštenosti u zaštićene spomenike kulture te stoga što se u njoj svakodnevno školuje oko 400 učenika. Rekao je da će uređenje zgrade biti početak uređenja cijele ulice Dolac koja bi trebala postati alternativna šetnica uz Korzo. Zgradu škole posjetio je 2001. godine i talijanski predsjednik Carlo Azelio Ciampi za posjeta Hrvatskoj.

Tu neorenesansnu građevinu projektirao je arhitekt Giacomo Zammatio 1885. godine za tadašnju osnovnu školu za dječake na početku Ulice Dolac. Na drugom kraju ulice projektirao je školu za djevojčice, a u njoj su danas smješteni Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Sveučilišna knjižnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙