FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: Hrvatska diskriminira Talijane glede tržišta nekretnina

RIM, 19. prosinca 2005. (Hina/AR) - Talijansko ministarstvo vanjskihposlova ocjenjuje držanje Zagreba prema talijanskim građanima, kada jeu pitanju pristup hrvatskom tržištu nekretnina, diskriminantnim iprotivnim načelima EU, te će se prema tome i ponašati u pregovorimaBruxellesa s Hrvatskom o njezinu ulasku u EU.
RIM, 19. prosinca 2005. (Hina/AR) - Talijansko ministarstvo vanjskih poslova ocjenjuje držanje Zagreba prema talijanskim građanima, kada je u pitanju pristup hrvatskom tržištu nekretnina, diskriminantnim i protivnim načelima EU, te će se prema tome i ponašati u pregovorima Bruxellesa s Hrvatskom o njezinu ulasku u EU.

Tijekom pregovora između EU-a i Hrvatske Italija će voditi računa i o držanju Zagreba koje sada smatra "diskriminantnim i neprihvatljivim" prema Talijanima kada je u pitanju tržište nekretnina, rekao je glasnogovornik talijanskog ministarstva vanjskih poslova Pasquale Terracciano i dodao kako je riječ o diskriminacijama "protivnima bilo kojem načelu EU-a".

Terracciano je to kazao nakon što je ministar za odnose s parlamentom Carlo Giovanardi u Trstu izjavio da će, kako je prenio lokalni list Piccolo, "biti zapriječen ulazak Hrvatskoj u EU dok ne sklopi sporazum s Italijom", nalik na onaj koji je Zagreb potpisao s Bečom, aludirajući na sporazum o vraćanju nekretnina Nijemcima izbjeglim iz Hrvatske nakon Drugog svjetskog rata.

Giovanardi je to izjavio u Trstu pošto je bio napadnut da se talijanska vlada nije dovoljno čvrsto postavila prema Hrvatskoj glede nekretnina.

Podtajnik talijanskog ministarstva vanjskih poslova Roberto Antonione je na nedavnom savjetovanju o pristupu Hrvatske Europskoj uniji potvrdio oštro držanje Italije za vrijeme rasprave o dossieru koji treba biti ispunjen u procesu pregovora.

Antonione je naglasio dvije stvari. Prva se, prema njegovim riječima, odnosi na činjenicu da Talijanima nije dopušteno kupovati imovinu u Hrvatskoj za razliku od onoga što se dopušta austrijskim, njemačkim, francuskim, belgijskim građanima, dok Hrvati mogu kupovati u Italiji što i koliko žele. Drugu prepreku predstavlja još neriješeno pitanje koje se odnosi na napuštenu imovinu talijanskih izbjeglica, tvrdi Antonione. To su dva pitanja na riješenju kojih će inzistirati Italija za davanje pozitivne ocijene ulasku Hrvatske u EU, rekao je podtajnik Antonione.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙