FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Deseci mrtvih u valu bombaških napada u Iraku

BAGDAD, 4. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Bombaš samoubojica ubio je36 a ranio 40 osoba na šijitskom pogrebu u Miqdadiyi sjeveroistočno odBagdada, a više je napada u srijedu zabilježeno i u drugim dijelovimaIraka.
BAGDAD, 4. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Bombaš samoubojica ubio je 36 a ranio 40 osoba na šijitskom pogrebu u Miqdadiyi sjeveroistočno od Bagdada, a više je napada u srijedu zabilježeno i u drugim dijelovima Iraka.

Pored napada na šijitskom pogrebu u Miqdadiyi, 100 kilometara sjeveroistočno od iračkog glavnog grada, u najkrvavijem danu posljednjih tjedana u Iraku iz vatrenog oružja izvan prijestolnice napadnut je konvoj koji je prevozio gorivo. U Bagdadu i Kerbali eksplodirali su automobili-bombe što sugerira postojanje određene razine koordinacije koja bi mogla predstavljati odgovor pobunjenih sunitskih Arapa na prošlomjesečne parlamentarne izbore koji su najvećim dijelom protekli mirno.

Napad na šijitski pogreb najkrvaviji je pojedinačni napad od izbora 15. prosinca. Napad se dogodio tijekom ispraćaja tjelesnog čuvara lokalnog čelnika stranke Dawa koju na nacionalnoj razini vodi irački premijer Ibrahim al-Jaafari. Na pogrebnu povorku ispaljeno je nekoliko granata iz minobacača koje su ljude iz povorke primorale da potraže zaklon na groblju. Tada je bombu detonirao bombaš-samoubojica koji se nalazio među njima, priopćili su dužnosnici službi sigurnosti.

Pobunjenici su nedugo nakon tog napada iz zasjede iz ručnih bacača i strojnica sjeverno od Bagdada napali konvoj u kojem je bilo 60 kamiona cisterni s gorivom od kojih su uništili 20. Policija u pratnji konvoja još se uvijek brani od napada, rekli su dužnosnici policije i naftne tvrtke. Podaci o broju žrtava još nisu poznati.

U južnom Bagdadu u eksploziji automobila-bombe, parkiranog u blizini tržnice, najmanje je osmero osoba ubijeno, a 12 ranjeno, izjavili su izvori iz policije i bolnice. Prethodno su u eksploziji automobila-bombe u šijitskoj četvrti u sjevernom dijelu Bagdada tri osobe ubijene.

U eksploziji automobila-bombe u Kerbali ozlijeđene su tri osobe, priopćila je policija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙