FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapatisti napustili domove u džungli i krenuli u predizbornu kampanju po Meksiku

LA GARRUCHA , 1. siječnja 2006. (Hina/AP) - Meksički zapatisti unedjelju su zajedno s članovima obitelji krenuli iz svojih domova udžungli na šestomjesečnu turneju po zemlji, u nastojanju da se uključeu jednu od najoštrijih predsjedničkih utrka u toj zemlji.
LA GARRUCHA , 1. siječnja 2006. (Hina/AP) - Meksički zapatisti u nedjelju su zajedno s članovima obitelji krenuli iz svojih domova u džungli na šestomjesečnu turneju po zemlji, u nastojanju da se uključe u jednu od najoštrijih predsjedničkih utrka u toj zemlji.

Nekoliko tisuća razgaljenih simpatizera se, nakon višesatnog iščekivanja na glavnom trgu u La Garruchi okupilo na ispraćaju zapatista koji su na turneju krenuli u nekoliko starih kamiona i autobusa, a glasnogovornik pokreta, poznatiji kao "subcomandante Marcos" kroz selo je ponosno protutnjao na velikom crnom motociklu.

S meksičkom zastavom pričvršćenom na sjedalu motocikla i zastavom s inicijalima vojnog ogranka pokreta EZLN, Marcos je zauzeo mjesto na čelu karavane koja će u predstojećih šest mjeseci obići sve meksičke države (31) i glavni grad Ciudad de Mexico.

Pobunjenici, poznati po maskama kojima prekrivaju lica, obećali su da će prekinuti oružane napade te se prikloniti "nekom obliku politike", istodobno kritizirajući glavne političke stranke u zemlji.

Subcomandante Marcos odlučio se na još jedan drastičan korak. Poznat po tomu da se posvuda u javnosti kreće naoružan "do zuba", odlučio je odbaciti stari image i vojnu titulu te će se od sada zvati "Delegate Zero".

Marcos je kazao kako se nada da će turneja zapatističkom pokretu omogućiti stupanje u kontakt s ljevičarskim grupama diljem zemlje i alternativnim političkim snagama, što bi moglo omogućiti i stvaranje nacionalnog pokreta čiji bi krajnji cilj trebao biti potpuna promjena stanja u Meksiku. Pripadnici pokreta istodobno su odlučili pokrenuti izbornu kampanju za predsjedničke izbore koji će se u Meksiku održati 2. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙