FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 18. srpnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 18. srpnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Ratni zapovjednik Vojne policije (VP) Mate Laušić rekao je danas, svjedočeći na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, da u istrazi, dvadesetak dana nakon akcije Medački džep, nisu otkriveni ratni zločini, iako istražitelji Vojne policije nisu mogli ući na najveći dio ratišta koji je tada već kontrolirao UNPROFOR. Zapovijed da istraži navodne zločine Laušić je, kaže, dobio od tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška, a na teren je poslao načelnika kriminalističkog odjela Vojne policije Antu Gugića. U njegovu izvješću stajalo je da je razgovarao s Ademijem koji je rekao da su pripadnici HV-a postupali profesionalno te da nije bilo zlostavljanja ili pljačke, naveo je Laušić.

Prilog izvješću bio je i nalaz riječkih patologa kojima je dopremljeno 51 tijelo. Utvrđeno je da su stradali od prostrijelnih rana ili eksplozija, ali s velike udaljenosti. Jedino na dva leša liječnici su otkrili ozljede nanesene iz blizine i zaključili da je riječ o suicidu, kazao je Laušić. Istaknuo je da u izvješću stoji da su svi vojni zarobljenici predani vojnom tužiteljstvu u Karlovcu, dok je petnaestak civila uz pomoć Crvenog križa smješteno u Senj. Kako istražitelji nisu mogli doći na najveći dio područja gdje su se vodile borbe, Gugić je rekao da će nastaviti raditi na ovom slučaju. No, Gugićevo je izvješće stavljeno 'ad acta' nakon što mu je ministar Šušak rekao: 'Vi ste svoje učinili ostalo je moja briga', kazao je Laušić.

ZAGREB - Zbog bolesti drugooptužene Biserke Funduk Kurjak, danas je na zagrebačkom Općinskom sudu odgođen početak suđenja Asimu Kurjaku i još troje liječnika koje se tereti za nedozvoljeno presađivanje jajnih stanica. Odvjetnik drugooptužene Čedo Prodanović sudu je priložio medicinsku dokumentaciju za svoju branjenicu iz koje proizlazi da zbog ginekoloških problema ona nije u stanju pristupiti suđenju. Sutkinja Sanda Bramberger Ostojić stoga je početak suđenja odgodila za 3. listopada, kada bi se optuženi Asim Kurjak, njegova supruga Biserka Funduk Kurjak, Sanja Kupešić i Ernest Suchanek trebali očitovati osjećaju li se krivima. Cijelo bi suđenje, pak, trebalo biti zatvoreno za javnost. Kurjakov je odvjetnik Silvije Degen, naime, "iz razloga medicinske etike" zatražio isključenje javnosti iz cijelog sudskog postupka, kao što je bilo i tijekom istrage, a sutkinja je kazala kako je i sama namjeravala po službenoj dužnosti isključiti javnost iz postupka. O tome će odlučiti na idućoj raspravi.

ZAGREB - Grad Zagreb će za ZET u iduće dvije do tri godine nabaviti još 70 niskopodnih tramvaja u vrijednosti od 1,15 milijardi kuna, a ugovore za taj projekt danas su u Dvercu potpisali predstavnici Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga i podružnice ZET-a te UniCredit leasinga Croatia i konzorcija Crotram. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je, kao potpisnik ugovora u ime kupca, naglasio da će novih 70 niskopodnih tramvaja "dati pečat" javnom gradskom prijevozu u idućih 10 godina i podići prometni standard Zagrepčana, zajedno sa 70 tramvaja nabavljenih od 2003. i 200 novih autobusa koje Grad namjerava nabaviti u slijedeće četiri godine. U međuvremenu, udarit ćemo temelje novom podzemno-nadzemnom tračničkom sustavu što je prometna budućnost Zagreba, rekao je Bandić. Svečanom potpisivanju bio je nazočan i predsjednik Vlade Ivo Sanader. "To je veliki dan za Zagreb", rekao je Sanader i naglasio kako taj trenutno najveći projekt u Europi vezan uz izradu niskopodnih tramvaja ima potporu hrvatske Vlade.

ZAGREB - Zajednica udruga umirovljenika iz INA-e pozvala je danas Vladu da njezine predstavnike pozove na završne pregovore o prodaji sedam posto dionica INA-e sadašnjim i bivšim zaposlenicima INA Grupe, jer smatra da su umirovljenici iz INA-e izigrani u sporazumu koji je Vlada nedavno potpisala sa sindikatima. Zajednica u priopćenju upozorava da nitko od INA-inih umirovljenika nije bio zastupljen u pregovorima s Vladom, iako, tvrde, od 33 tisuće bivših INA-inih zaposlenika čak 90 posto čine umirovljenici. Upozorava i da su u povjerenstvo koje je s Vladom pregovaralo uključena po dva predstavnika iz tri sindikata iz INA-e u koje je učlanjeno manje od 20 posto trenutno zaposlenih, a ti su sindikati, tvrde u Zajednici, trajno zavađeni i ni u jednom trenutku nisu istaknuli zajednički stav. Sada je jasno da je Vlada, odnosno (potpredsjednik Vlade Damir) Polančec, bez ikakvih teškoća preveslala pregovarače žedne preko vode", stoji u priopćenju. INA-ine umirovljenike smeta i to što, kažu, Vlada računa na drugi krug prodaje preostalih dionica INA-e bez povlastica, što, smatraju, pokazuje kako se računa da veliki broj umirovljenika iz INA-e neće moći kupovati skupe dionice, "i da će do donošenja odluke umrijeti dodatnih tisuću umirovljenika". Zajednica udruga umirovljenika iz INA-e Vladu poziva da njezine predstavnike pozove na završne pregovore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙