FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće sigurnosti UN-a i dalje podijeljeno oko Kosova

NEW YORK, 17. srpnja 2007. (Hina/Reuters) - Vijeće sigurnosti UN-a ostalo je podijeljeno u ponedjeljak na raspravama o statusu Kosova, budući da se Rusija i dalje protivi nacrtu rezolucije smatrajući da i u izmijenjenom obliku tekst vodi prema neovisnosti pokrajine.
NEW YORK, 17. srpnja 2007. (Hina/Reuters) - Vijeće sigurnosti UN-a ostalo je podijeljeno u ponedjeljak na raspravama o statusu Kosova, budući da se Rusija i dalje protivi nacrtu rezolucije smatrajući da i u izmijenjenom obliku tekst vodi prema neovisnosti pokrajine.

Petnaest članova Vijeća sigurnosti okupilo se u ponedjeljak navečer iza zatvorenih vrata kako bi razmotrili tekst, podržavan od SAD-a, V. Britanije i Francuske, u kojem se predlaže još 120 dana pregovora između Srbije i kosovskih Albanaca, i labavije definiran odnos ishoda tog procesa s primjenom plana posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija. Također se u duhu kompromisa u novom tekstu više ne spominje automatska nezavisnost srpske pokrajine nakon 120 dana pregovora između dviju strana ako se ne uspiju dogovoriti po završetku tog razdoblja, kao što se ne poziva ni na članstvo Kosova u međunarodnim tijelima. Prijedlogom rezolucije predviđeno je i da se UN na Kosovu zamijene europskim predstavnicima i institucijama, što bi smanjilo utjecaj Vijeća sigurnosti pa neizravno i Rusije u toj pokrajini.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitali Čurkin rekao je da je izmjenjeni tekst rezolucije, unatoč pozivu na dodatnih 120 dana pregovora između Beograda i Prištine, samo prikriven korak prema neovisnosti.

"Posljedice ove rezolucije, kad bi je Vijeće sigurnosti usvojilo, a izgledi za to su ravni nuli, bile bi da bismo mi za 120 dana mogli samo kazati kako zaista ne znamo što smo radili prije četiri mjeseca", rekao je Čurkin nakon konzultacija Vijeća sigurnosti.

"Praktično je cijeli tekst, a možda posebno aneksi, prožet idejom neovisnosti Kosova", rekao je Čurkin naglasivši kako je kosovsko pitanje važno s aspekta međunarodnog prava i stabilnosti Balkana.

Sastavljači teksta već su u nekoliko navrata prepravljali nacrt rezolucije kako bi nadvladali protivljenje Rusije, saveznice Srba koji se žestoko protive nezavisnosti Kosova koje smatraju kolijevkom svoje kulture i religije.

"Ovo je naš posljednji pokušaj da otklonimo zadrške nekih od članica Vijeća sigurnosti", rekao je francuski veleposlanik Jean Marc de la Sabliere, govoreći u ime Sjedinjenih Američkih Država i članica EU, supredlagača dokumenta.

Sabliere je novinarima kazao da je teško predvidjeti i što bi se trebalo činiti nakon četiri mjeseca, u slučaju da se rezolucija prihvati.

Ako bi tijekom ta 4 mjeseca dodatnih pregovora kosovski Albanci i Srbija postigli sporazum, Vijeće bi moglo usvojiti adekvatnu rezoluciju, međutim, ako ne postignu nikakav dogovor, članovi Vijeća morali bi razmotriti što činiti dalje.

""Danas to ne možemo reći. Jednostavno ne znamo", rekao je de la Sabliere.

Zapadni diplomati rekli su da je Rusija odbila daljnje pregovore o predloženom nacrtu zbog čega će se morati konzultirati sa svojim vladama o sljedećem koraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙