FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova UN-ova rezolucija izbjegava spomenuti neovisnost Kosova

ZAGREB, 11. srpnja 2007. (Hina) - Novi američko-europski nacrt rezolucije UN-a o Kosovu izbjegava spomenuti neovisnost te pokrajine i poziva na dodatna četiri mjeseca pregovora, s ciljem da pridobije potporu Rusije, objavile su u srijedu agencije.
ZAGREB, 11. srpnja 2007. (Hina) - Novi američko-europski nacrt rezolucije UN-a o Kosovu izbjegava spomenuti neovisnost te pokrajine i poziva na dodatna četiri mjeseca pregovora, s ciljem da pridobije potporu Rusije, objavile su u srijedu agencije.

Dokument, koji još nije dostavljen svim članicama Vijeća sigurnosti, predviđa okončanje misije UN-a na Kosovu i njezinu zamjenu misijom Europske unije kako je to predviđeno i planom UN-ova izaslanika Marttija Ahtisaarija, javlja agencije Reuters.

Ipak, rezolucija ne poziva na primjenu cijelog Ahtisaarijeva plana za tu srbijansku pokrajinu.

Europski diplomati vjeruju da te nove institucije pripremaju put za neovisnost Kosova koje se mora "kad tad" dogoditi, unatoč tome što se ona u rezoluciji izrjekom ne spominje.

Drugi diplomati, pak, ističu kako će biti potrebna nova rezolucija UN-a koja bi odobrila neke dijelove Ahtisaarijeva plana, kao što je pravo Kosova na članstvo u međunarodnim organizacijama.

Najnoviji nacrt rezolucije bit će treći pokušaj da se pridobije potpora Rusije koja ima pravo veta u 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a.

Moskva je isticala kako se Kosovo ne može odcijepiti od Srbije bez pristanka Beograda. Diplomati ističu da se članice Vijeća Kina, Indonezija i Južna Afrika manje-više slažu se s Rusijom.

Posljednji nacrt, kao i prethodni, predviđa dodatnih 120 dana za pregovore između Srbije i Kosova.

No Ahtisaari, koji je izradio plan koji vodi ka nadziranoj neovisnosti Kosova, rekao je ranije da je nemoguće postići usuglašeno rješenje. Prethodni nacrt rezolucije predviđao je automatsku primjenu Ahtisaarijeva plana ako propadnu pregovori Beograda i Prištine.

U novom nacrtu izričito se navodi da će predstavnici EU-a preuzeti nadzor od UN-a "nakon isteka tranzicijskog razdoblja od 120 dana, nakon prihvaćanja ove rezolucije". Vijeće također "ističe svoju spremnost da i dalje nadzire stanje" u svjetlu novih pregovora između kosovskih Albanaca i Srba.

Da ruski partneri u Vijeću sigurnosti pripremaju novu, izmjenjenu verziju rezolucije, potvrdio je i predsjednik vanjskopolitičkog odbora ruske Dume Konstantin Kosačov.

On je za rusku državnu televiziju izjavio kako konačno rješenje za Kosovo ne može donijeti ni glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon niti Ahtisaari, nego članice Vijeća sigurnosti ako to pitanje bude stavljeno na glasovanje.

Prvenstveno je to pitanje dogovora između Beograda i Prištine koji prije ili kasnije mora biti postignut, rekao je ruski dužnosnik.

Kosačov je ocijenio da žurba kod donošenja rezolucije može biti povezana "samo sa unutarnjopolitičkom situacijom u SAD-u". Po njegovim riječima, administracija predsjednika Georgea W. Busha "zbog neuspjeha u Iraku i Afganistanu, kao i u rješavanju sjevernokorejskog i iranskog nuklearnog pitanja, želi prikazati neku blistavu vanjskopolitičku pobjedu".

Istovremeno, ruski elektronski mediji prenijeli su vijest da je Srbija odlučno odbacila novi američko-europski nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti.

"Kosovo neće biti nezavisno i tu činjenicu ne mogu promijeniti američki dužnosnici svojim svakodnevnim izjavama da se zauzimaju za neovisnost pokrajine", prenijela je agencija RIA Novosti izjavu srbijanskog premijera Vojislava Koštunice.

O budućem statusu Kosova razgovarali su telefonom ruski i francuski predsjednici Vladimir Putin i Nicolas Sarkozy.

Kremlj je, ne navodeći pojedinosti, objavio da je razgovor inicirala francuska strana i da on predstavlja "razvoj konstruktivnog dijaloga koji je započeo tijekom summita skupine G8 u njemačkom Heiligendammu.

Sarkozy je prošloga mjeseca u tom njemačkom gradu iznio ideju da se pregovori između Prištine i Beograda nastave, a u slučaju njihova neuspjeha da se automatski primijeni Ahtisaarijev plan. Moskva je taj automatizam odbacila smatrajući da bi kosovski Albanci u tom slučaju bili izravno zainteresirani za propast pregovora.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier (SPD) upozorio je u srijedu na jednostrano proglašenje kosovske neovisnosti koje bi, kako je istaknuo, predstavljalo teško razumljiv i u ovom trenutku posve krivi korak.

Reagirajući na izvješća da europski i američki diplomati rade na novom kompromisnom prijedlogu rezolucije UN-a o budućem statusu Kosova, Steinmeier je tijekom posjeta Estoniji rekao se mora pričekati i vidjeti kako će dugo vladati mir na Kosovu. Pritisak da se jednostrano proglasi neovisnost i dalje će rasti, rekao je Steinmeier koji drži da dugoročno političko rješenje i dalje ima šansi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙