FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 1. srpnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat
ZAGREB, 1. srpnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat

ZAGREB - Izaslanstvo SDP-a Hrvatske na čelu s predsjednikom Zoranom Milanovićem službeno će u ponedjeljak u Berlinu posjetiti Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) i razgovarati s njezinim najvišim dužnosnicima, priopćio je u nedjelju ured SDP-a za odnose s javnošću. Milanović i izaslanstvo će se susresti s predsjednikom Socijaldemokratske stranke Njemačke Kurtom Beckom, njemačkim vicekancelarom i saveznim ministrom za rad i socijalnu politiku Franzom Muenteferingom te brojnim SPD-ovim zastupnicima u Bundestagu. Tijekom posjeta, kojega organizira njemačka zaklada Friedrich Ebert, izaslanstvo hrvatskih socijaldemokrata će nazočiti prezentaciji "Socijaldemokratska vanjska politika u 21. stoljeću", u središnjici SPD-a (Willy-Brandt-Haus) u Berlinu. U izaslanstvu SDP-a Hrvatske uz Milanovića su i predsjednik Savjeta za gospodarstvo i održivi razvitak Ljubo Jurčić, predsjednik Udruge za razvitak socijalne demokracije Antun Vujić i predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskog sabora Neven Mimica.

LONDON - Britanska policija je u nedjelju pritvorila i petu osobu osumnjičenu za povezanost sa subotnjim napadom gorućim vozilom na zračnu luku u Glasgowu i pronalaskom dvaju automobila s neeksplodiranim improviziranim bombama u Londonu. Peta osoba uhićena je u nedjelju u Liverpoolu, a u tom su gradu nastavljene policijske racije kojima se traga za osumnjičenicima. Pretresi se također nastavljaju u Glasgowu i Londonu. Prethodno, Scotland Yard uhitio je dvojicu osumnjičenika u sjevernoj engleskoj pokrajini Cheshire tijekom zajedničke racije specijalnih policijskih snaga iz Londona i Birminghama. Druga dvojica uhićena su u Glasgowu nakon što su terenskim vozilom udarila u staklena vrata na ulazu u aerodromsku zgradu, a zatim su iskočila iz vozila, pri čemu je jedan od njih bio zahvaćen plamenom. Očevici događaja su ih opisali kao Azijate.

LONDON - U Engleskoj je u nedjelju stupila na snagu zabrana pušenja u kafićima, na radnim mjestima i javnim prostorima, što pobornici zabrane ocijenjuju najvećim uspjehom u poboljšanju javnog zdravlja od osnivanja Nacionalne zdravstvene službe 1848. godine. Zakon o zabrani uveden je radi zaštite pasivnih pušača na poslu, od čega, kažu stručnjaci, godišnje umire više od 600 osoba. Vlada se nada da će to motivirati pušače da prestanu pušiti, a djecu obeshrabriti da ikada zapale cigaretu. Engleska tako slijedi primjer Sjeverne Irske, Škotske i Walesa, što znači da je pušenje u zatvorenim javnim prostorima sada zabranjeno na prostoru cijelog Ujedinjenog Kraljevstva. Oni koji se ogriješe o novi zakon morat će platiti kaznu od 400 eura, a poslodavac koji ne izvjesi obvezne natpise "zabranjeno pušenje" kaznom od tisuću i više funti.

BAGDAD - Irak će se dezintegrirati i postati sigurnije utočište za al Qaedu no što je bio Afganistan prije rušenja vlasti talibana ako se američki vojnici prerano povuku, rekao je irački ministar vanjskih poslova Hoshiyar Zebari u nedjelju. Zebari je rekao da je to upozorenje prenio vladi Sjedinjenih Država i čelnicima u Kongresu tijekom svog posjeta Washingtonu gdje raste pritisak na američkog predsjednika Georgea W. Busha da povuče američke snage iz Iraka. "Doista sam im objasnio opasnosti toga da se jednostavno ode, rekavši 'ovo nije naš rat, mi ne možemo pomiriti Iračane", rekao je Zebari u intervjuu. "Zemlja bi se raspala, doslovno i praktično. Svaka će se skupina vratiti svojoj zajednici ili svojoj sekti ili etničkoj grupi i onda ćemo doista imati podijeljenu zemlju bez središnje vlade koja bi je držala na okupu".

LONDON - Niz međunarodnih pop zvijezda u nedjelju je odao počast princezi Diani na memorijalnom koncertu na londonskom stadionu Wembley koji su pratili njeni sinovi, prinčevi William i Harry, i mnoštvo od 60.000 ljudi. Elton John, dobar prijatelj princeze koji je pjevao na njenom sprovodu, show je započeo izvedbom pjesme "Your Song" pred golemim crno-bijelim fotografijama Diane projiciranim na pozadini pozornice. Nakon njega su slijedili veterani Duran Duran, zatim mlađi The Feeling, Fergie iz skupine Black Eyed Peas, Lily Allen i američki rapper Pharell Williams te Engleski nacionalni balet, koji je Diana najviše voljela.

BUENOS AIRES - Argentinski predsjednik Nestor Kirchner neće tražiti drugi mandat na predsjedničkim izborima u listopadu, ali će kandidatkinja vladajuće stranke na njima biti njegova supruga Cristina Fernandez de Kirchner, priopćio je u nedjelju glasnogovornik vlade. Tom je odlukom završeno višemjesečno nagađanje u argentinskim medijima tko će izborima predstavljati vladajuću stranku, aktualni predsjednik ili njegova supruga, dugogodišnja argentinska senatorica. Ispitivanja javnoga mnijenja u Argentini zasad pokazuju da je pobjeda vjerojatna u bilo kojem slučaju. "Cristina će biti kadidat vladajuće lijeve koalicije", rekao je glasnogovornik vlade, potvrdivši time pisanje dnevnika Clarin.

TEHERAN - Venezuelski predsjednik Hugo Chavez u nedjelju je u Teheranu, posljednjoj etapi svoje antiameručke turneje, razgovarao s iranskim predsjednikom Mehmudom Ahmadinedžadom. Chavez tijekom svojeg već trećeg posjeta Iranu otkako je za predsjednika 2005. izabran Ahmadinedžad želi ojačati veze s tom zemljom s kojom dijeli jednako protuameričko raspoloženje. "Antiimperijalistički val vrlo je snažan, osobito u Južnoj Americi. Temelji svjetskog ugnjetavanja su oslabili i otporom je moguće ostvariti pobjedu", rekao je Ahmadinedžad tijekom razgovora. "Suradnja neovisnih zemalja, osobito Irana i Venezuele, imat će važan učinak u porazu imperijalizma i pobjedi naroda", kazao je Chavez, koji je u Iran stigao u subotu navečer na čelu izaslanstva koje čine venezuelski ministri energetike, gospodarstva, vanjskih poslova, industrije i komunikacija.

HAVANA - Kubanski predsjednik Fidel Castro u nedjelju je u povodu otkrića dokumenata CIA-e, među kojima i onoga o planovima za atentat na njegov život, izjavio da metode američke tajne agencije "i dalje postoje, samo još brutalnije". Sve što se nalazi u dokumentima CIA-e "nastavlja se događati na još brutalniji način diljem svijeta, uključujući i sve veći broj protuzakonitih akcija u SAD", izjavio je Castro u razgovoru za nedjeljni broj dnevnika kubanske komunističke mladeži Joventuda Rebeldea. Objava 700 dokumenata CIA-e, u kojima se spominje i Castrovo ubojstvo "možda je pokušaj da se ostvari transparentnija slika u jednom od najgorih razdoblja što se tiče podrške i popularnosti" američkog predsjednika Georgea W. Busha, dodao je Castro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙