FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 20. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 20. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

LJUBLJANA - U utorak idućeg tjedna održat će se izvanredna sjednica komisije slovenskog parlamenta za nadzor tajnih službi kako bi se ispitale medijske objave da je Slovenska obavještajna agencija SOVA 2004. godine snimala telefonske razgovore hrvatskog premijera Ive Sanadera i tadašnjeg čelnika slovenske oporbe i sadašnjeg premijera Janše, a isto tako i tvrdnje tvrdnje bivšeg slovenskog premijera Antona Ropa da su se oni "dogovarali" o graničnim incidentima, piše u srijedu ljubljansko "Delo". "Komisija za nadzor tajnih i sigurnosnih službi sastat će se u utorak 26. lipnja na hitnoj sjednici zbog objava o navodnom prisluškivanju razgovora Sanadera i Janše i tvrdnji da su se oni dogovarali o insceniranju incidenata u Piranskom zaljevu", piše "Delo".

ZAGREB - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić i članovi Odbora za vanjsku politiku primili su zamjenicu pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Stefanie Babst, priopćila je u srijedu saborska služba za odnose s javnošću. Tema razgovora bila je komunikacijska strategija o pristupanju Hrvatske NATO-u i uloga parlamentarnih zastupnika u tom procesu, a Stefanie Babst upoznala je zastupnike o glavnim pitanjima s kojima se susretala tijekom svojeg posjeta Hrvatskoj, dodaje se u priopćenju. Babst je, kaže se u priopćenju, izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska izabrala put informiranja građana o NATO-u, a ne njegovo oglašavanju u svrhu podizanja potpore javnosti. Na taj način, dodala je, dobiva se puno kvalitetnija slika o samoj instituciji kao i o značaju članstva.

ZAGREB - Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin doputovat će u nedjelju na poziv hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u Zagreb, gdje će sudjelovati u radu Energetskog summita jugoistočne Europe, priopćeno je u srijedu iz Ureda predsjednika. Ruski će predsjednik imati, tijekom boravka u Zagrebu, odvojeni susret sa svojim domaćinom Stjepanom Mesićem, a sastat će se i s drugim visokim hrvatskim dužnosnicima, kao i s predsjednicima država jugoistočne Europe koji će sudjelovati u radu summita, dodaje se u priopćenju.

JERUZALEM - Izraelski ministar obrane Ehud Barak naredio je u srijedu pružanje medicinske pomoći ranjenim Palestincima, blokiranima na palestinskoj strani prolaza Erez, između pojasa Gaze i Izraela, kazala je glasnogovornica njegova ministarstva. "Barak je dao u srijedu naredbu vojsci i koordinatoru izraelskih aktivnosti u pojasu Gaze da pruže hitnu medicinsku pomoć u izraelskim bolnicama ranjenim Palestincima koji su blokirani u prolazu Erez", izjavila je glasnogovornica. Prethodnog dana izraelska vojska dopustila je medicinskoj službi Magen David Adom, izraelskog ekvivalenta Crvenog križa, da evakuiraju Palestince ranjene u Erezu, glavnoj točki prijelaza između pojasa Gaze i Izraela.

BANGKOK - Referendum o novom ustavu organizira se 19. kolovoza u Tajlandu, gdje će se 25. studenoga održati i parlamentarni izbori, priopćio je u srijedu predsjednik Izbornog povjerenstva. Kako navodi hunta koja je u rujnu 2006. svrgnula vladu Thaksina Shinawatre, ova bi dva izborna događaja mogla omogućiti povratak demokracije u Tajland. Referendum je prvo bio planiran za rujan, a parlamentarni izbori za prosinac. Mnoge zapadne zemlje tražile su da se ubrza izborni kalendar u Tajlandu. "Konačni prijedlog ustava bit će gotov 6. srpnja, a referendum o njegovu tekstu održat će se 19. kolovoza", rekao je u srijedu novinarima predsjednik Izbornog povjerenstva Apichart Sukhagganond po završetku susreta s privremenim premijerom, pričuvnim generalom Surayudom Chulanontom.

NEW YORK - Maroko i separatistički pokret Fronta Polisario završili su u utorak pokraj New Yorka prve izravne pregovore o budućnosti zapadne Sahare i najavili su da će se opet sastati u kolovozu. "Strane su se dogovorile da će se pregovori nastaviti u Manhassetu, predgrađu New Yorka, drugog tjedna u kolovozu 2007.", priopćio je Peter Van Walsum, posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za zapadnu Saharu. Po završetku dvodnevnih pregovora organiziranih pod pokroviteljstvom UN-a čini se da nijedna strana nije popustila u svezi sa sukobom starim 32 godine. "Stajalište Polisarija zasad se nije promijenilo", istaknuo je marokanski ministar unutarnjih poslova Chakib Benmussa na tiskovnoj konferenciji. Zapadnu Saharu, bivšu španjolsku koloniju pripojio je Rabat 1975. Polisario nije priznao pripojenje i traži neovisnost teritorija, uz potporu Alžira.

BAGDAD - Tisuće američkih i iračkih vojnika nastavile su u srijedu veliku ofenzivu koja je dan prije pokrenuta na uporišta Al Qaide sjeveroistočno od Bagdada u kojoj je ubijeno "najmanje 30 pobunjenika" iz terorističke mreže, priopćila je američka vojska. "Ekspedicijski korpus Lightning nastavlja ofenzivu u prijestolnici pokrajine Diyala i oko nje u okviru represivnih mjera protiv terorista iz Al Qaide koji djeluju na tom području", ističe vojska u priopćenju. "Ti zločinci neće više imati sigurnog mjesta u Diyali gdje bi se sakrili", kazao je brigadni general Mick Bednarek. U ofenzivi je mobilizirano oko 7.500 američkih i 2.500 iračkih vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙