FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 21. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 21. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Gradnjom mosta za Pelješac Hrvatska vodi računa o svojim europskim obvezama uključujući i puno poštivanje prava susjeda, izjavio je hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Josip Vrbošić. On je u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz" kazao kako Hrvatska ni na koji način ne kani dovesti u pitanje suverena prava BiH. Podsjetio je kako su o ovom projektu dosad u više navrata pregovarali stručnjaci dviju zemalja te da je Hrvatska prihvatila sve zahtjeve bosanskohercegovačkih stručnjaka koji su potom postali dijelom projekta pelješkog mosta. "Usto, Hrvatska će voditi računa o svojim obvezama, od poštivanja ekoloških načela do svojih međunarodnopravnih obveza", kazao je Vrbošić.

ZAGREB - Hrvatski investicijski seminar održan je u utorak u Tokiju u Japanskoj banci za međunarodnu suradnju, a organizirali su ga veleposlanstvo RH u Japanu, Agencija za promicanje izvoza i ulaganja (APIU) i Japanski institut za prekomorska ulaganja (Japan Institute for Overseas Investment - JOI), priopćio je u četvrtak MVPEI. Na seminaru je dat prikaz hrvatskog gospodarstva te su predstavljene mogućnosti ulaganja u Hrvatsku. Pored hrvatskog veleposlanstva, APIU i JOI-a, na seminaru su sudjelovali i Hrvatska gospodarska komora (HGK), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), JBIC, te japanska tvrtka Yazaki, koja je 1999. godine otvorila centar za istraživanje i razvoj u Zagrebu.

BANJA LUKA - Financijske vlasti Republike Srpske objavile su u četvrtak da su zamrznule bankovna sredstava 33 osobe, među kojima su bivši visoki politički dužnosnici i poslovni ljudim optuženi da pomažu u bijegu optuženima pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY) u Den Haagu. Financijska agencija Republike Srpske je u četiri banke zamrznula račune Mirka Šarovića, bivšeg predsjednika RS-a (od 2000. do 2002. godine) i bivšeg člana tripartitnog predsjedništva BiH (2002. i 2003.), piše službeni dnevnik RS. Bivši ministar financija tog entiteta Milenko Vračar i bivši ministar obrane bosanskih Srba za vrijeme rata, od 1992. do 1995. godine, Bogdan Subotić također su podvrgnuti toj mjeri.

SARAJEVO - Međunarodna zajednica odlučna je ukloniti blokade koje priječe provedbu nužnih reformi u Bosni i Hercegovini i za to će uporabiti sva potrebna sredstva uključujući smjene izabranih dužnosnika, najavio je britanski veleposlanik u BiH Mathew Rycroft. "Osigurat ćemo da BiH ne zaostaje i da blokade, kada se pojave, budu uklonjene na svaki način. A to podrazumijeva i smjene izabranih dužnosnika, financijske i druge vrste sankcija", kazao je Rycroft u intervjuu za "Dnevni avaz" u kojemu je komentirao zaključke ovotjedne sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

ZAGREB/BAGDAD - Najmanje sedam granata pogodilo je u srijedu ujutro bagdadsku Zelenu zonu, iznimno dobro čuvanu četvrt u središtu grada u kojoj se nalaze američko i britansko veleposlanstvo te zgrada iračke vlade, izvijestile su agencije. Očevici su kazali kako se iz smjera te četvrti može vidjeti gusti dim, no još nema informacija o potencijalnim žrtvama. To je najsigurniji dio grada, iznimno dobro čuvan, no u zadnje vrijeme postaje sve češća meta bombaških napada, prenio je Reuters. Iz dijela grada koji se nalazi na drugoj strani Tigrisa, u blizini četvrti u kojoj je u utorak od posljedica samoubilačkog napada automobilom-bombom poginulo 87 osoba te je djelomično uništena šijitska džamija, također suklja crni dim.

TOKYO - Visoki američki izaslanik za nuklearna pitanja, pomoćnik američke državne tajnice Christopher Hill, doputovao je u četvrtak u iznenadni dvodnevni posjet Sjevernoj Koreji gdje će se sastati sa zamjenikom sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Kim Kye-gwanom. Do njegova posjeta dolazi u vrijeme kada se filipinski šef diplomacije vratio iz Pjongjanga i izjavio da je Sjeverna Koreja predana poštivanju svojih obveza u skladu sa sporazumom o razoružavanju, ali da želi da i druge zemlje učine isto. Hill je rekao da će se šesterostrani pregovori o tom sporazumu, prema kojem bi ova osiromašena komunistička zemlja dobila stotine milijuna dolara pomoći, vjerojatno nastaviti početkom srpnja.

RAMALAH - Izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsjednik Mahmud Abas sastat će se u egipatskom ljetovalištu Šarm el šeiku ovaj vikend. To će biti prvi sastanak dvojice čelnika od travnja nakon čega je Hamas preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze poslije više mjeseci sukoba s pristašama Abasa. "Ovaj će susret biti održan u Egiptu idući tjedan", kazao je Abasov savjetnik Nabil Amr. Dužnosnik iz Olmertovog ureda rekao je da bi se razgovori mogli održati, ali je dodao da datum nije određen. Drugi palestinski neimenovani dužnosnik je za agenciju Reuters kazao da će se sastanak održati u ljetovalištu Šarm el Šeiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙