FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 9. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 9. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

SARAJEVO - Pripadnici MUP-a Republike Srpske u subotu su uhitili i priveli na informativni razgovor nećaka haaškog optuženika Radovana Karadžića, objavila je televizija Federacije BiH. Glasnogovornica policije RS-a Tamara Despenić rekla je da su s Draganom Karadžićem bile uhićene još dvije muške osobe, ali nije rekla njihova imena. Glasnogovornica je kazala kako su nakon informativnih razgovora uhićeni pušteni. "Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti kojima se želi doći do određenih dokaza i informacija koji bi mogli ukazati na lokaciju skrivanja Radovana Karadžića", rekla je Despenić.

NEW YORK - Organizacija Ujedinjenih naroda protiv koje je podnesena tužba na sudu u Nizozemskoj zbog njezine uloge u pokolju nekoliko tisuća muslimana u bosanskoj enklavi Srebrenica pozvala se na svoj imunitet prema stututu, priznajući ipak da žrtve imaju pravo "tražiti pravdu". "Činjenica da je UN imunitetom zaštićen od sudskog postupka na temelju Konvencije UN-a o povlasticama i o imunitetu, nipošto ne umanjuje njegovu obvezu da pomogne ljudima u Srebrenici", izjavila je u petak Marie Okabe, glasnogovornica glavnog tajnika UN-a Bana Ki Moona. Prema toj konvenciji, UN i njegova dobra "uživaju imunitet od svakog oblika sudskog postupka, osim ukoliko se izričito ne odrekne tog imuniteta".

ZAGREB/SANKT PETERBURG - Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u subotu nakon sastanka sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom da su ruska stajališta glede neovisnosti Kosova odavno poznata, te da se razlikuju od stajališta čelnika drugih članica skupine G8 s kojima se Putin sastao na summitu u njemačkom Heiligendammu ovog tjedna, javljaju agencije. Putin se sastao s Koštunicom na marginama gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu na kojem vodeći ruski političari i gospodarstvenici raspravljaju o gospodarskoj budućnosti Rusije. Putin je tijekom sastanka s Koštunicom rekao da se njegovi pogledi na Kosovo razlikuju od pogleda njegovih kolega sa Zapada, ali je dodao da je stekao dojam da ruski partneri nakon summita G8 bolje razumiju stajališta Moskve, prenosi agencija Beta. Koštunica je rekao da je njegova zemlja u potpunosti odbacila plan UN-ova izaslanika za Kosovo Marttija Ahtisaarija koji predviđa nadziranu neovisnost Kosova.

RIM - Američki predsjednik George W. Bush ocijenio je u subotu na sastanku s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom da treba nastaviti međunarodne razgovore oko prihvaćanja plana o kosovskoj nezavisnosti pod međunarodnim nadzorom, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće u Rimu. U razgovoru s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom, njih su dvojica iznijela "važnost nastavka pregovora pod okriljem Vijeća sigurnosti UN-a radi unapređivanja Ahtisaarijeva plana za nezavisnost Kosova", izjavila je Dana Perino. Perino je također rekla da Bush prosvjede protiv njegova dolaska u Rim smatra izrazom demokracije.

SANKT PETERBURG - Oko 3000 prosvjednika protiv postojeće vlasti u Kremlju, među kojima i bivši šahovski svjetski prvak Gari Kasparov, okupilo se u subotu u Sankt Peterburgu prigodom Gospodarskog foruma koji se održava u tom gradu. Prosvjednici su se okupili u središtu Sankt Peterburga, rodnog grada ruskog predsjednika Vladimira Putina, u prisustvu brojnih policijskih snaga, prije nego su počeli prosvjedni mimohod. "Želimo drukčiju Rusiju", uzvikivali su, dok su neki prosvjednici nosili transparente s natpisima "Rusija bez Putina", "Ne protunarodnoj korumpiranoj vlasti".

RIM - Američki predsjednik George W. Bush u subotu je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s talijanskim premijerom Romanom Prodijem odbacio kompromisno rješenje o odgodi rješavanja statusa Kosova. "Ne trebaju nam nikakvi rokovi u pogledu Kosova, treba nam rezolucija Vijeća sigurnosti", rekao je Bush, zagovornik primjene Ahtisaarijeva plana o nadziranoj neovisnosti Kosova. Kako je ranije izjavila glasnogovornica Bijele kuće, Bush je isto stajalište ponovio i na sastanku s predsjednikom Italije Giorgiom Napolitanom. Bush i Prodi su odnose SAD-a i Italije ocijenili odličnima, prijateljskima i bez otvorenih pitanja. Dvojica su lidera razgovarala o stanju u Iraku, Afganistanu, Libanonu i na Bliskom istoku. Bush je pritom naglasio da Sirija mora prestati ometati funkcioniranje libanonske vlade, a Italiji je zahvalio što je preuzela predvodništvo u libanonskim mirovnim snagama.

MOSKVA - Ruski prijedlog Sjedinjenim Državama o zajedničkom korištenju radara u Azerbajdžanu čini nepotrebnom izgradnju američkog proturaketnog štita u istočnoj Europi, kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu. Predsjednik Vladimir Putin predložio je Georgeu W. Bushu da obje strane koriste radarsku stanicu Kabala u Azerbajdžanu. Američki planovi da postave dijelove raketnog štita u Češkoj i Poljskoj, Moskvi se čine prijetnjom njihovoj sigurnosti. "Ruski prijedlog čini američke planove nepotrebnima", rekao je Lavrov novinarima, odbacujući istodobno ideju da bi Moskva mogla sudjelovati u američkom sustavu proturaketnog štita.

WASHINGTON - Međunarodni trgovac oružjem Monzer al Kassar, uhićen je u četvrtak u Španjolskoj na temelju optužnice podignute u New Yorku koja ga tereti za sudjelovanje u zavjeri za isporuku velike pošiljke oružja pobunjeničkoj skupini FARC u Kolumbiji, "namijenjenog zaštiti njezine trgovine kokainom i napadima na interese SAD-a u Kolumbiji", piše u subotu The Washington Post. U uvodu optužnice, koju je u četvrtak otpečatio ured saveznog tužitelja Michaela Garcie u New Yorku, navodi se kako je Sirijac Monzer al Kassar od ranih 70-ih godina "podržavao teroriste i pobunjenike osiguravajući im moćno vrlo oružje koje je raspirivalo neke od najnasilnijih sukoba u posljednja tri desetljeća".

RIM - Papa Benedikt XVI. imenovao je u subotu mosinjora Leonarda Sandrija, dosadašnjeg zamjenika vatikanskog državnog tajnika, pročelnikom Kongregacije za istočne crkve. Papa je prethodno prihvatio ostavku, odnosno zahtjev za odlazak u mirovinu zbog dobne granice, dosadašnjeg pročelnika te kongregacije kardinala Ignazia Mousse I Daouda. Leonardo Sandri rođen je 1943. u Buenos Airesu u Argentini. Na Sandrijev dosadašnji položaj, zamjenika državnog tajnika za odnose s drugim zemljama, Papa je imenovao apostolskog nuncija na Filipinima monsinjora Fernanda Filonija rođenog 1946. u Manduriji pokraj Taranta u Italiji.

SANKT PETERBURG - Najveća ruska zrakoplovna tvrtka Aeroflot u subotu je u Sankt Peterburgu s američkim proizvođačem Boeingom potpisala ugovor o isporuci 22 B-787, pošto je od njegovog suparnika Airbusa ranije na ručila 22 zrakoplova tipa A-350 za svoju dugolinijsku flotu. Glavni direktor Aeroflota koji je nazočio Gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu Valerij Okulov nije htio otkriti vrijednost ugovora rekavši kako je riječ o "poslovnoj tajni".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙