FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: donesen novi Zakon o oružju; zaključena 25. sjednica

ZAGREB, 1. lipnja 2007. (Hina) - Hrvatski sabor donio je u petak novi Zakon o oružju, kojim se postrožuju uvjeti držanja i uporabe oružja, te se propisuje da se liječnički pregled za dobivanje oružne dozvole obavlja svakih pet, umjesto, kako je sada, svakih deset godina.
ZAGREB, 1. lipnja 2007. (Hina) - Hrvatski sabor donio je u petak novi Zakon o oružju, kojim se postrožuju uvjeti držanja i uporabe oružja, te se propisuje da se liječnički pregled za dobivanje oružne dozvole obavlja svakih pet, umjesto, kako je sada, svakih deset godina.

Novi zakon ponovno uvodi tzv. "legalizaciju" oružja (koja bi se mogla obaviti u roku šest mjeseci od stupanja na snagu zakona), te dobrovoljnu predaju dozvoljenog i zabranjenog oružja, a za što nema vremenskog ograničenja i provodilo bi se po novom modelu - građani više ne bi sami donosili oružje u policiju već bi pozvali policiju kojoj bi predavali oružje.

Sabor je izmijenio Zakon o humanitarnom razminiranju, po kojemu će završnu geodetsku izmjeru umjesto izvođača poslova osiguravati Hrvatski centar za razminiranje.

Brisana je odredba po kojoj ovlaštene pravne osobe i obrtnici pretraživanje i razminiranje smiju izvoditi samo kapacitetima prijavljenima u ponudbenoj dokumentaciji, dok će se uvođenje dodatnih kapaciteta posebno propisati za svaki projekt.

Propisani su i blaži uvjeti za izdavanje ovlasti za voditelja radilišta, pirotehničara i pomoćnog djelatnika, a lakša kažnjiva djela (sitna krađa, kleveta, uvrjeda, lakša tjelesna ozljeda, oštećenje tuđe stvari i sl.) više neće biti razlog neizdavanja ovlasti u humanitarnom razminiranju.

Sabor je izmijenio Zakon o poticanju razvoja malog gospodarstva, kojim se kroz novu definiciju malog gospodarstva, koja je usklađena sa smjernicama EU-a, proširuje krug malih poduzetnika koji kandidiraju za državne potpore.

Predviđene su i posebne poticajne mjere za stručnu izobrazbu, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju poduzetnika, obvezna primjena propisa o državnim potporama prilikom dodjele potpora, povećava se broj nositelja programa razvoja malog gospodarstva itd.

Sabor je potvrdio Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, a za implementaciju preuzetih obveza iz državnog se proračuna planira izdvojiti dodatnih 62,5 milijuna kuna, dok će se dodatnih 417.000 kuna za prilagodbu sustava statistike osigurati zajmom.

Zastupnici su 28. travnja proglasili Nacionalnim danom zaštite na radu, te donijeli Zakon o biocidnim pripravcima.

Sukladno dosadašnjoj praksi da se zastupniku ne skida imunitet po tužbi za uvrede i klevete, Sabor je prihvatio odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da se HSLS-ovcima Jozi Radošu i Zlatku Kramariću ne skida zastupnički imunitet - protiv obojice su podnijete privatne tužbe za klevetu.

Iako je Kramarić u kratkoj popodnevnoj raspravi zatražio da mu Sabor skine imunitet kako bi, kako je rekao, obranio svoju čast na sudu, za glasovanja o odluci MIP-a nije ga bilo u sabornici, pa je izglasana odluka kojom mu se neće skidati imunitet.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks zaključio je 25. sjednicu, te najavio da će novu, 26. sjednicu najvjerojatnije zakazati za 13. lipnja, a trajat će do 13. srpnja kada počinje i ljetna stanka u zasjedanju Sabora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙