FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: rasprava o Prijedlogu novog zakonu o oružju

ZAGREB,31. svibnja 2007.(Hina) - Prijedlog novog zakona o oružju danas su raspravili klubovi zastupnika a podržali su ga iz HDZ-a, HSLS-a i IDS-a ocjenjujući ga korektnim, dok su ostali isticali kako je represivan za posjednike legalnog oružja, umjesto za ilegalne i ne precizira način kako se s njima suočiti i stimulirati ih da takvo oružje vrate.
ZAGREB,31. svibnja 2007.(Hina) - Prijedlog novog zakona o oružju danas su raspravili klubovi zastupnika a podržali su ga iz HDZ-a, HSLS-a i IDS-a ocjenjujući ga korektnim, dok su ostali isticali kako je represivan za posjednike legalnog oružja, umjesto za ilegalne i ne precizira način kako se s njima suočiti i stimulirati ih da takvo oružje vrate.

Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić je, u ime predlagatelja zakona, rekao da se tim zakonom upravo savjesnim i odgovornim osobama želi omogućiti držanje i uporaba oružja, a destimulirati one nesavjesne, posebno što se tiče nelegalnog oružja.

Naveo je da zakon postrožuje uvjete držanja i uporabe oružja, predviđa da se liječnički pregled za dobivanje oružne dozvole obavlja svakih pet, umjesto svakih deset godina.

Novi zakon ponovno uvodi tzv. "legalizaciju" oružja (koja bi se mogla obaviti u roku šest mjeseci od stupanja na snagu zakona), te dobrovoljnu predaju dozvoljenog i zabranjenog oružja, a za što nema vremenskog ograničenja i provodilo bi se po novom modelu - građani više ne bi sami donosili oružje u policiju već bi pozvali policiju kojoj bi predavali oružje, napominje Buconjić.

U ime Kluba HDZ-a Tomislav Čuljak smatra da su to dobre novine, posebice predaja oružja bez sankcija. Podsjetio je da se amandmanom jasnije regulirala i suradnja svih, od liječnika opće prakse nadalje, koji mogu imati saznanja o zdravstvenom stanju osobe koja bi oružje mogla zlouporabiti.

Klub SDP-a u novom zakonu i dalje ne vidi način na koji se Hrvatska treba suočiti s držanjem nelegalnog oružja, rekla je, u ime Kluba SDP-a, Gordana Sobol i navela da je danas u Hrvatskoj više od 360.000 legalnog oružja u vlasništvu približno 199.000 građana, dok je, kako ocjenjuje, nelegalnog oružja u Hrvatskoj tri puta više.

Lošom je ocijenila novu mogućnost legaliziranja oružja u nedogled jer će, smatra, za 10 godina zastupnici govoriti o sličnim problemima i brojkama o kojima se i danas govori. Nejasno je, kaže, i kako potaknuti građane da vrate oružje ili da ga prijave te ističe kako bi bilo dobro da udruge dragovoljaca postanu partneri MUP-u i Vladi RH u povratu oružja.

Željko Kurtov je u ime Kluba HNS-a upozorio kako nije prihvaćen njihov prijedlog o povećanju kazni za nelegalne posjednike oružja i uvođenje kaznenog djela, a u ime Kluba HSS-a Ante Markov je naveo da su protiv toga da se svakih pet godina, umjesto 10, kontrolira zdravstveno stanje posjednika oružja jer to iziskuje i materijalne troškove. Predlaže i uvođenje otkupa oružja.

"Zakon je represivan za one koji oružje legalno posjeduju, a ne za one koji ga posjeduju i rabe ilegalno", ocijenio je Miroslav Rožić, u ime Kluba HSP-a i dodao da je, zahvaljujući zakonskim prijedlozima HSP-a, u Hrvatskoj spašena proizvodnja oružja.

Đurđa Adlešić je u ime Kluba HSLS-a podržala novi zakon, ali i dodala kako bi bilo dobro da se unese odredba da posjednik oružja ne bi smio imati ni jednu prijavu državnom tijelu ili ustanovi za obiteljsko nasilje.

"Oružje je veća opasnost za vlasnika i njegovu obitelj nego za bilo koga drugoga", ocjenjuje Damir Kajin, u ime Kluba IDS-a i navodi da je zakon "korektan", ali da bi mu naglasak trebao biti na povratu oružja.

"Treba razmisliti o uvođenju naknada za povrat oružja budući da su 1996. i 1997., kada je isplaćeno 30 milijuna kuna naknada, vraćenim oružjem ispunjeni magazini", dodala je Adlešić.

U pojedinačnoj raspravi zastupnici su isticali povećanu stopu kriminaliteta nakon liberalizacije nabavke oružja, ali i ilegalne nabave, no demantirao ih je državni tajnik Buconjić navodeći kako je, primjerice Zagreb, među najsigurnijim gradovima u Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙