FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor donio Zakon o volonterstvu

ZAGREB, 18. svibnja 2007. (Hina) - Hrvatski sabor donio je u petak Zakon o volonterstvu, kojim se uređuje položaj svih pravnih i fizičkih osoba uključenih u organizirano volontiranje, a iz državnog će se proračuna godišnje za razvoj volonterstva izdvajati sto tisuća kuna.
ZAGREB, 18. svibnja 2007. (Hina) - Hrvatski sabor donio je u petak Zakon o volonterstvu, kojim se uređuje položaj svih pravnih i fizičkih osoba uključenih u organizirano volontiranje, a iz državnog će se proračuna godišnje za razvoj volonterstva izdvajati sto tisuća kuna.

Zakonom se volonterstvo definira kao dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a obavljaju se bez postojanja uvjeta, isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi.

Proračunski novac koji se kani izdvojiti uglavnom bi se trošio na djelovanje nacionalnog odbora za razvoj volonterstva te djelovanje službenika po ministarstvima vezanih uz sustav volonterstva.

Zakon predviđa uvođenje državne nagrade za volontiranje, kao najviše državno priznanje za volontiranje i doprinos njegovu promicanju, a predlaže se i zabrana volontiranja osobi potpuno lišenoj poslovne sposobnosti.

Sabor je sa 106 glasova donio Odluku o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovnim misijama UN-a. Tako bi do kraja 2008. do pet hrvatskih vojnika trebalo biti upućeno u misiju u Nepal, do šest njih u Libanon, te po dva u Sierra Leone, Burundi i Afganistan.

Potvrđen je Ugovor o pristupanju Srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA), kojemu je cilj ujedinjavanje postojeće razine liberalizacije trgovine kroz dvostrane ugovore u jedinstveni ugovor.

Ciljevi ugovora su daljnje povećanje vanjskotrgovinske razmjene, uklanjanje prepreka u trgovini, poboljšanje uvjeta za poticanje ulaganja, postupno otvaranje tržišta javne nabave i uvjeta tržišnog natjecanja, te zaštita prava intelektualnog vlasništva

Sabor je prihvatio Izvješće pučkog pravobranitelja za 2006., prihvativši i zaključak Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina da se primjedbe i prijedlozi izneseni u raspravi te u Izvješću dostave Vladi radi poduzimanja mjera za učinkovitiji rad državnih i tijela s javnim ovlastima.

Prihvaćen je i zaključak HSU-a kojim se pučki pravobranitelj obvezuje u roku 30 dana Saboru dostaviti izvješće o broju umirovljenika koji su mu se lani obraćali u vezi s povratom umirovljeničkog duga.

Sabor je, na prijedlog HDZ-a, u treće čitanje uputio predložene izmjene Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, te odlučio da će o izmjenama zakona koji regulira lokalne izbore i o zakonu o neposrednom izboru lokalnih čelnika glasovati kada i o izmjenama Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

U drugo je čitanje upućen prijedlog novoga zakona o prekršajima.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks izvijestio je kako se, zbog dodatnih usuglašavanja, odgađa glasovanje o izmjenama Zakona o područjima i sjedištima sudova te izmjenama Zakona o područjima i sjedištima prekršajnih sudova.

Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a 25. sjednicu nastavlja idući tjedan.

Po Šeksovim najavama, Sabor bi 25. sjednicu trebao zaključiti 1. lipnja, a iduću, 26. sjednicu zakazati za 13. lipnja, koja bi trebala trajati do ljetne stanke sredinom srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙