FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanja agencija Puls i Accent pokazuju porast potpore ulasku Hrvatske u NATO

ZAGREB, 31. svibnja 2007. (Hina) - Istraživanja javnog mnijenja o podršci pristupanju Hrvatske NATO savezu agencije Agencije Puls pokazala su da ga podržava 44 posto građana, odnosno osam posto više nego u ožujku, a prema rezultatima agencije Accent 57,4 posto.
ZAGREB, 31. svibnja 2007. (Hina) - Istraživanja javnog mnijenja o podršci pristupanju Hrvatske NATO savezu agencije Agencije Puls pokazala su da ga podržava 44 posto građana, odnosno osam posto više nego u ožujku, a prema rezultatima agencije Accent 57,4 posto.

Prema istraživanju agencije Accent 24,8 posto građana se protivi ulasku Hrvatske u NATO, a prema Pulsovoj anketi 28 posto građana protiv.

Istraživanje agencije Accent provedeno je za potrebe Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, od 21. do 27. svibnja 2007. i korištena je metoda CATI na reprezentativnom uzorku od 1000 građana Republike Hrvatske.

Puls je također proveo telefonsku anketu po modelu CATI na tisuću ispitanika između 23. i 25. svibnja 2007., i naručilo ju je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Prema Accentovom istraživanju gledajući demografsku strukturu, muškarci u nešto većem broju podržavaju, dok mlađe žene u nešto većem broju ne podržavaju ulazak u NATO. Glavnu razlozi za podršku NATO-u su povećana sigurnost, bolja budućnost i pozitivni gospodarski učinci članstva. Osnovni razlozi nepodržavanja ulaska u NATO su nedovoljna informiranost i nepovjerenje i straha od odlaska naših vojnika u inozemstvo.

Ispitanici u dobi od 35 do 44 godine najmanje podržavaju ulazak Hrvatske u NATO, dok najmlađi (18- 24) i najstariji (65 i više godina) u većem broju nego ostale dobne skupine podupiru ulazak Hrvatske u NATO savez. Podrška za NATO je nešto veća u Slavoniji (60, posto) i Zagrebu (59,6 posto) , dok je najniža u Sjevernoj Hrvatskoj (49,4 posto).

Najveći dio ispitanih građana, njih 76 posto smatraju kako će Hrvatska ući u NATO u slijedećih pet godina, dok ih samo tri posto smatra kako Hrvatska neće postati članicom tog saveza.

Oko 80 posto ispitanika drži da će ulaskom Hrvatske u NATO savez gospodarstvo Hrvatske imati koristi. Čak 56 posto ispitanika koji ne podržavaju ulazak u NATO smatraju kako će hrvatsko gospodarstvo donekle imati ili imati velike koristi od ulaska u NATO.

Isto tako, 51 posto ispitanih smatra da će Hrvatska biti sigurnija i snažnija država dok njih 33 posto smatra kako će Hrvatska biti značajno sigurnija i snažnija država, ako uđe u savez s Njemačkom, Francuskom, SAD-om, Velikom Britanijom i ostalim članicama NATO-a.

Sveukupno njih 84 posto vidi Hrvatsku kao snažniju i sigurniju zemlju, muškarci su u to uvjereniji nego žene. S druge strane, samo 12 posto misli kako će ulaskom u NATO Hrvatska postati slabija i nesigurnija zemlja, rezultati su istraživanja Accenta.

U Pulsu drže da se trend povećanja potpore ulasku Hrvatske u NATO savez može objasniti prije svega nedavnim događanjima u Srbiji, kada je nedavno vođa radikala Nikolić postao predsjednik Skupštine Srbije, što su poklopilo s intenzivnijim javnim istupima državnih dužnosnika o NATO savezu. Očito je da stav građana Hrvatske o ulasku u NATO savez u značajnoj mjeri ovisi o percepciji sigurnosne situacije.

Građani koji podržavaju ulazak u NATO savez u značajno većoj mjeri od onih koji se tome protive očekuju da će ulazak značajno poboljšati ugled i međunarodni položaj Hrvatske. Ukupno oko 80 posto građana procjenjuje da bi ulazak u NATO savez povoljno djelovao na međunarodnu poziciju i snagu Hrvatske.

Također, oko 70 posto građana očekuje veće ili manje koristi u ekonomskoj sferi života od ulaska Hrvatske u NATO savez, jer smatraju da će ulazak u NATO pozitivno djelovati na hrvatsko gospodarstvo, prije svega u smislu povećanja stranih ulaganja.

S obzirom da je nedavno objavljena vijest o skorom dolasku pozivnice za članstvo u savezu ne iznenađuje porast građana koji smatraju kako će Hrvatska ući u NATO u sljedećih pet godina. Nešto više od polovice građana, njih 51 posto smatra da će Hrvatska postati članicom između dvije do pet godina, a njih 22 posto smatra da će to biti i za manje od dvije godine.

Prema nedavnom ispitivanju istraživačke kuće GfK Hrvatska koja je provela telefonsko istraživanje na 1000 ispitanika 52 posto građana podržalo je ulazak Hrvatske u NATO savez, što je povoljnije nego u ožujku kada je podršku tome dalo 43 posto građana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙