FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klaus dao potporu zapadnom Balkanu za ulazak u EU i NATO

BRNO, 25. svibnja 2007. (Hina) - Češki predsjednik Vaclav Klaus domaćin summita srednjoeuropskih predsjednika u Brnu dao je u petak punu potporu zemljama zapadnog Balkana u približavanju EU i NATO-u.
BRNO, 25. svibnja 2007. (Hina) - Češki predsjednik Vaclav Klaus domaćin summita srednjoeuropskih predsjednika u Brnu dao je u petak punu potporu zemljama zapadnog Balkana u približavanju EU i NATO-u.

"Jasno je da želimo da te zemlje postanu punopravne članice obje integracije. To je važno zbog političke stabilnosti i gospodarskog razvoja regije", rekao je Klaus otvarajući prvu plenarnu sjednicu dvodnevnog sastanka na vrhu na kojem sudjeluju predsjednici 15 država srednje Europe.

Čelnici okupljeni na 14. summitu raspravljaju o stanju u regiji, bilateralnim odnosima i europskom ujedinjavanju.

Govoreći o Kosovu, Klaus je istaknuo da podržava plan međunarodne zajednice za Kosovo, ali i pronalaženje rješenja prihvatljivog za sve strane kako bi budućnost te srbijanske pokrajine bila stabilna.

I hrvatski predsjednik Stjepan Mesić smatra da je dugoročno rješenje statusa Kosova jedno od ključnih za trajnu stabilnost naših prostora i u interesu je svih da ono bude pravično i prihvatljivo za obje strane.

"Na plenarnoj sjednici čula su se različita mišljenja o Kosovu, od mišljenja Srbije, koja smatra da se ne može odreći svojega teritorija, do onih koji smatraju da treba doći do sporazumnog rješenja u kojemu ne smije biti poraženih", rekao je predsjednik Mesić hrvatskim novinarima koji prate summit.

Predsjednik Mesić rekao je da su se na sjednici razmatrale teme važne za one države koje su već članice EU, zemlje kandidate i one koji to žele postati, dodajući da se govorilo i o tome što znače EU i NATO te o kriznim dijelovima Europe, osobito o Kosovu.

Na marginama sastanka predsjednik Mesić u petak će se susresti s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom i poljskim kolegom Lechom Kaczynskim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙