FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovarski Gradski muzej obilježio 10. obljetnicu povratka

VUKOVAR,27. svibnja 2007.(Hina) - Nizom kulturnih događaja vukovarski Gradski muzej obilježio je večeras 10. obljetnicu povratka u Vukovar nakon progonstva 1991. zbog srpske okupacije.
VUKOVAR,27. svibnja 2007.(Hina) - Nizom kulturnih događaja vukovarski Gradski muzej obilježio je večeras 10. obljetnicu povratka u Vukovar nakon progonstva 1991. zbog srpske okupacije.

Obilježavanje obljetnice počelo je u zgradi Oranžerije dvorca Eltz predstavljanjem plakata manifestacije Nebo nad Vukovarom 2007. Autor plakata je slikar iz Zagreba Dubravko Adamović, a Nebo nad Vukovarom je prva manifestacija koju je Gradski muzej ustanovio odmah po povratku 1997. godine.

U istom prostoru potom je otvorena izložba umjetničkih fotografija Luke Mjede "Luka i umjetnici" na kojoj su predstavljeni portreti 80 umjetnika u njihovim ateljeima.

Pozdravljajući brojne posjetitelje, ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ruža Marić rekla je kako je u proteklih deset godina od povratka na domicilnu adresu, Gradski muzej Vukovar postao stjecištem brojnih domaćih i inozemnih umjetnika te izvorištem kulturne obnove grada.

"U tih deset godina ustanovili smo brojne manifestacije - Nebo nad Vukovarom, Vukovarski salon, Vukovarske adventske svečanosti, Vukovarski festival komorne glazbe - i ugostili na stotine umjetnika ponudivši im mogućnost da budu sudionici kulturne obnove našega grada", rekla je Ruža Marić.

"Ovo je i poziv svima onima Vukovarcima koji se još nisu vratili u svoj grad, da to učine i pridruže nam se na ovakvim svečanostima na kojima slavimo život i kulturu", poručila je ravnateljica.

U Dvorcu Eltz zatim je otvorena izložba umjetnički dekoriranog porculana Nine Ivančić, Dubravka Rakocija, Duje Jurića, Vatroslava Kuliša, Baneta Milenkovića, Damira Sokića i Zlatana Vrkalja.

Koncert pjesama posvećenih Dunavu "Na lijepom plavom Dunavu" u baroknoj dvorani Dvorca Eltz održali su mladi operni solisti iz Zagreba Blanka Tkalčić, sopran, Armando Puklavec, bariton, i Tvrtko Stipić, tenor, uz klavirsku pratnju Roberta Homena.

Svečanost obilježavanja 10. obljetnice povratka Gradskog muzeja Vukovar završila je puštanjem bjelih i plavih balona s brodica na Dunavu u spomen na poginule i nestale Vukovarce u Domovinskom ratu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙