FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stotinu hrvatskim muzeja obilježava Međunarodni dan muzeja

ZAGREB, 16. svibnja 2007. (Hina) - U organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) gotovo stotinu hrvatskih muzeja s više od 200 različitih događaja, izložaba, tribina, radionica, igraonica, predavanja i koncerata, obilježit će 18. svibnja - Međunarodni dan muzeja.
ZAGREB, 16. svibnja 2007. (Hina) - U organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) gotovo stotinu hrvatskih muzeja s više od 200 različitih događaja, izložaba, tribina, radionica, igraonica, predavanja i koncerata, obilježit će 18. svibnja - Međunarodni dan muzeja.

Ove godine Međunarodni dan muzeja slavi se u ozračju teme "Muzeji i univerzalna baština", s podnaslovom "Univerzalna baština/individualna odgovornost - Individualna baština/univerzalna odgovornost".

Namjera akcije je da muzeji u svom radu usklade nove kriterije vrijednosti, poput komunikacije s posjetiteljima, s osuvremenjenim tradicionalnim muzejskim djelatnostima, rekla je Tončika Cukrov iz MDC-a, na današnjoj konferenciji za novinare.

Baština je zajednička imovina čovječanstva, muzeji su odgovorni za njezino čuvanje, zaštitu i promociju, ali i svaki je pojedinac bitna karika u tom lancu, istaknula je Cukrov.

Ovogodišnja tema odabrana je kako bi se istaknula važna uloga muzeja u očuvanju baštine, suočenih s trendovima globalizacije i komercijalizacije koji bi za njih mogli imati negativne posljedice, rekao je Damodar Frlan, predsjednik Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a (Međunarodnog savjeta za muzeje).

Nije uvijek važan broj posjetitelja i prihod muzeja, već kvaliteta rada i što širi spektar djelovanja, a to hrvatski muzeji imaju i time se uklapaju u ovogodišnju temu, ocijenio je Frlan.

Među ostalim, u sklopu akcije otvorit će se Arheološki muzej Narona, najveće nalazište kipova antičkog hrama Augusteuma i prvi arheološki muzej "In situ" u Hrvatskoj, a u Arheološkom muzeju u Zagrebu održat će se Dani Andautonije u Zagrebu - rimska hrana, piće, obrti i igre.

U sklopu akcije od 18. travnja u 59 hrvatskih muzeja već traje edukativni projekt "Iznenađenje". On završava 18. svibnja dodjelom nagrada djeci koja su u proteklih mjesec dana, posjećujući hrvatske muzeje sakupljala pečate u za to predviđenu knjižicu.

Na konferenciji za novinare predstavljen je plakat Međunarodnog dana muzeja - ove godine izabran je rad agencije Bruketa&Žinić, koji prikazuje objekt napravljen od sjedala i upravljača na biciklu složenog po uzoru na Picassov rad u obliku bikove glave. Njime su autori ukazali na vremensku promjenu perspektive, odnosno da se kanoni ljepote mijenjaju ovisno o idealima vremena u kojem se živi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙