FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na globalnim tržištima dionica prevladao oprez ulagača

NEW YORK, LONDON, 27. svibnja 2007. (Hina/Reuters) - Raspoloženje ulagača na globalnim tržištima dionica protekloga je tjedna splasnulo nakon što je bivši predsjednik američke središnje banke Fed Alan Greenspan ocijenio da je tržište kineskih dionica pregrijano, navevši ulagače na dobitonosne prodaje.
NEW YORK, LONDON, 27. svibnja 2007. (Hina/Reuters) - Raspoloženje ulagača na globalnim tržištima dionica protekloga je tjedna splasnulo nakon što je bivši predsjednik američke središnje banke Fed Alan Greenspan ocijenio da je tržište kineskih dionica pregrijano, navevši ulagače na dobitonosne prodaje.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je u proteklih tjedan dana 0,4 posto, na 13.507 bodova nakon što je dosegnuo novu najvišu ikad zabilježenu razinu tijekom trgovanja od 13.624 boda. S&P indeks zaključio je poslovanje u petak na 1.516 bodova, spustivši se 0,5 posto. Tehnološki Nasdaq iznosi 2.557 bodova, oslabivši blagih 0,05 posto.

Uzlet aktivnosti spajanja i preuzimanja na globalnim tržištima nastavlja se bez prekida. Dionice MGM Miragea poskočile su 27 posto pošto je američki milijarder Kirk Kerkorian izrazio interes za kupovinom njezine dvije nekretnine u Las Vegasu. Špekulacije o novim poslovima preuzimanja koji bi mogli uslijediti u tome sektoru podigli su cijene njegovih rivala, poput Wynn Resorta, za 7,4 posto. U prosjeku su cijene kasino kompanija skočile 1,1 posto. Tehnološke dionice profitirale su od najavljenog sporazuma o preuzimanju kompanije za mobilnu telefoniju Alltel Corp, vrijednog 25 milijardi dolara.

Unatoč tome, od sredine tjedna uslijedile su veće korekcije cijena, jer je Greenspan izjavio da strahuje od "dramatične kontrakcije" kineskih dionica nakon nedavnog uzleta njihovih cijena, dodavši kako je taj uzlet "posve očito bio neodrživ". Te njegove ocjene stižu svega tri mjeseca nakon oštre korekcije cijena dionica u Kini, koje su izazvale pad cijena na tržištima dionica globalno.

"Izjave o mjehuriću na kineskom tržištu dionica uzrokovale su korekcije i na našem tržištu. Posljednja velika globalna korekcija cijena dionica bila je potaknuta rasprodajama u Kini, stoga su Greenspanove izjave potaknule neke ulagače na agresivniju prodaju", izjavio je Bobby Harrington, iz UBS-a.

Ojačale su i dobitonosne prodaje. Naime, cijene dionica rasle su u zadnja dva mjeseca uslijed boljih od očekivanja tromjesečnih korporativnih zarada, a nekoliko tehničkih indikatora ukazuje da je sada tržište spremno na korekcije.

Podatak o najbržem rastu prodaje novih kuća u zadnjih 14 godina signalizirao je da je usporavanje aktivnosti na tržištu nekretnina u SAD-u dotaknulo samo dno, no također je na horizont ulagača dovelo i opasnost od daljnjeg podizanja kamatnih stopa. Umjereni rast prinosa po obveznicama zabrinuo je ulagače u dionice zbog viših troškova pozajmljivanja kompanijama. Stoga su dionice senzitivne na izmjene kamatnih stopa bilježile gubitke na cijeni, ponajviše u sektoru opskrbe strujom i vodom te bankarskom.

Na tehnološkom tržištu najveća gubitnica bila je dionica Network Appliancea. Ta kompanija za pohranu podataka neočekivano je predvidjela pad prihoda, okrivljujući za to usporavanje potrošnje na tehnologiju u SAD-u.

Na europskim burzama cijene dionica dosegnule su nove najviše razine u zadnjih šest i pol godina, potaknute špekulacijama o preuzimanjima, da bi potom oslabile prateći trend s Wall Streeta. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks spustio se za više od jedan posto, na 6.571 bod. Frankfurtski DAX međutim dobio je 1,7 posto na vrijednosti, dosegnuvši 7.739 bodova.

Znamo da bi Kinezi rado malo usporili rast svoga gospodarstva, rekao je Neil Dwane, strateg za ulaganja pri tvrtki za upravljanje fondovima RCM. "Riječ je o blagom usporavanju, a ne naglom kočenju", izjavio je, dodavši da su dionice u svijetu i dalje atraktivnije ulaganje od obveznica.

Međutim, analitičari ističu da tržišta dionica još dobivaju solidnu podršku od korporativnih zarada. "Postoji bolji potencijal za restrukturiranje i otkup dionica kompanija, dok dividende i zarade rastu", izjavio je Dwane, ocijenivši da bi zbog toga tržišta mogla nastaviti bilježiti uzlet.

Dionice rudarskih kompanija Rio Tinto i BHP Billitona ojačale su za više od jedan posto kako se sve više priča o konsolidaciji u tome sektoru dok se Alcan nastoji obraniti od pokušaja svog američkog rivala Alcoe da ga preuzme. Nadalje, dionica Siemensa poskupjela je 0,8 posto nakon izvješća u jednom njemačkom listu da proizvođač guma Continental nudi gotovo 11 milijardi eura za Siemensovu podružnicu VDO koja se bavi proizvodnjom automobilske elektronike.

Čelnik strategije ulaganja pri Societe Generale u Parizu Alain Bokobza ustvrdio je da su snažne zarade kompanija u Europi iznenadile analitičare. "Prvo tromjesečje bilo je u SAD-u neznatno bolje nego što se očekivalo dok je u Europi znatno premašilo očekivanja", izjavio je.

U prosjeku su od početka godine cijene dionica na europskim burzama ojačale nekih 8,2 posto, a Bokobza ne očekuje njihovu korekciju u svibnju. "Rekao bih: ostanite u svibnju na tržištu i ne povlačite novac", izjavio je, dodavši kako je u tijeku seljenje kapitala iz obveznica u dionice. Ocjenjuje da su europske dionice još jeftine s obzirom na cijene koje su dosezale tijekom vrhunaca u 2000. i 1987.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao je 0,8 posto, na 17.481 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙