FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Druga tranša riječkih obveznica uvrštena na Zagrebačku burzu

ZAGREB, 21. svibnja 2007. (Hina) -
ZAGREB, 21. svibnja 2007. (Hina) -

Ugovor o upisu druge tranše riječkih municipalnih obveznica u iznosu od 60 milijuna kuna i aneks ugovora o uvrštenju druge tranše obveznica na Zagrebačku burzu potpisali su danas predstavnici grada Rijeke, agenta izdanja Privredne banke Zagreb (PBZ) i Zagrebačke burze.

Ugovor o upisu druge tranše obveznica potpisali su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka, a aneks ugovora o uvrštenju druge tranše obveznica na Zagrebačku burzu potpisali su gradonačelnik Obersnel i članica Uprave Zagrebačke burze Melita Marčeta.

Grad Rijeka izdao je 17. svibnja ove godine drugu tranšu municipalnih obveznica od 60 milijuna kuna, s polugodišnjom isplatom kupona od 4,125 posto i dospijećem do 18. srpnja 2016.

Izdanje obveznica druge tranše je dio cjelovita izdanja obveznica od ukupno 180 milijuna kuna, a svaka od ukupno tri tranše iznosit će po 60 milijuna kuna. Prva je tranša izdana 2006., druga 2007., a treća bi trebala biti izdana u prvoj polovici 2008.

Gradonačelnik Obersnel kazao je da strukturu ulagača u prve dvije tranše obveznica čine banke (41,8 posto), mirovinski fondovi (29,6 posto), osiguravajuća društva (14,2 posto), inozemni ulagači (11 posto), investicijski fondovi (2,1 posto), fizičke osobe (1,2 posto).

Po riječima Obersnela, građani su obveznice kupovali za simbolične iznose, pa do vrijednosti od nekoliko desetaka tisuća eura.

Dodao je da se izgradnja kompleksa gradskih bazena, koja se financira obveznicama, odvija prema planu te da se završetak izgradnje očekuje u prvoj polovici 2008.

Predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka istaknuo je da je riječ o transparentnom poslu te da je riječka gradska uprava shvatila da se tržištu kapitala može pristupiti i na inovativan način. Dodao je da Rijeka, zahvaljujući obveznicama, sada plaća nižu cijenu kapitala u odnosu na državu ili druge gradove.

Članica Uprave Zagrebačke burze Melita Marčeta istaknula je da je u prvu kotaciju Zagrebačke burze sada uvršteno 29 izdanja obveznica, a da se samo četiri izdanja odnose na gradove - Rijeku, Koprivnicu, Zadar i Split.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙