FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi rekordi na Wall Streetu

NEW YORK, LONDON, 20. svibnja 2007. (Hina/Reuters) - Novi rekordi na Wall Streetu i novi val spajanja i preuzimanja kompanija u svijetu, posebice u Europi protekloga su tjedna obilježili poslovanje na najvažnijim svjetskim tržištima dionica.
NEW YORK, LONDON, 20. svibnja 2007. (Hina/Reuters) - Novi rekordi na Wall Streetu i novi val spajanja i preuzimanja kompanija u svijetu, posebice u Europi protekloga su tjedna obilježili poslovanje na najvažnijim svjetskim tržištima dionica.

Njujorški Dow Jones indeks bilježi 24. po redu rekordnu vrijednost od početka godine. U petak je zaključio poslovanje na dosad najvišoj razini od 13.557 bodova, ojačavši na tjednoj razini 1,7 posto. S&P indeks zaključio je poslovanje na 1.523 boda, poskočivši 1,1 posto. Tehnološki Nasdaq iznosi 2.558 bodova, na dobitku od 0,8 posto.

Dionice najveće američke financijske institucije Citiroupa ojačale su četiri posto, te su bile najveći poticaj Dow indeksu da zaključi trgovanje na novoj rekordnoj razini. Razlog njihovu jačanju bila je vijest iz jednog hedge fonda kako posjeduje 15,2 milijuna dionica te banke.

Željezničke kompanije ponovno su dobivale na cijeni dionica nakon što je američki milijarder Waren Buffett objavio da posjeduje udjel u Union Pacific Corp. i Norfolk Southern Corp, što je u prosjeku cijene transportnih dionica podiglo za 1,7 posto. Buffettova kompanija Berkshire Hathaway udvostručila je i udjel u kompaniji za zdravstvenu njegu Johnson&Johnson te je kupila i dionice francuske farmaceutske kompanije Sanofi Aventis, što je podiglo i cijene dionica farmaceutskog sektora.

Najava, pak, DaimlerChryslera da će prodati 80 posto dionica Chryslera private equity kompaniji Cerberus Capital Management za 5,5 milijardi eura potaknula je kupovine dionica automobilskih kompanija. Naime, brokeri Bear Stearnsa ustvrdili su da je Chryslerova prodaja povoljna i za General Motors (GM) i za Ford Motor te je podigla investicijski rejting dionicama GM-a. Obje dionice dobile su nekih četiri posto na cijeni.

"Još uvijek se nalazimo na valu manije spajanja i preuzimanja u moru likvidnosti na tržištu. Trenutno se trgovci boje prodavati dionice. Ne žele se naći u poziciji da su prodali dionicu baš prije nego je postala novom metom preuzimanja", ustvrdio je Fred Dickson, tržišni strateg pri D. A. Davidson & Co.

I dionice kapitalno intenzivnih konglomerata poput 3M-a i Boeinga bile su među većim najvećim dobitnicama. Posljedica je to podatka američke vlade da je indeks potrošačkih cijena u travnju, koji ne uključuje snažnim oscilacijama sklone cijene hrane i energije, zabilježio najmanji porast na godišnjoj razini u zadnjih 12 mjeseci. Ulagače je, naime, zabrinjavalo da će inflacija ostati tvrdokorno visokom te da će američka središnja banka Fed biti prisiljena ponovno podići kamatne stope. Više kamatne stope negativno utječu na tržište dionica, jer poskupljuju kredite kompanijama te smanjuju osobnu potrošnju.

Podršku jačanju europskih burzovnih indeksa na novu najvišu razinu u zadnjih šest i pol godina pružile su nove vijesti o spajanjima i akvizicijama. Londonski Ftse indeks ojačao je 1,1 posto, na 6.641 bod. Na još većem dobitku bio je frankfurtski DAX, za više od 1,7 posto, dosegnuvši 7.607 bodova.

Aktivnosti na području spajanja i akvizicija analitičari i dalje smatraju velikim pokretačima uzleta cijena dionica. "Očito aktivnosti spajanja i akvizicija nastavljaju tržištima biti golemi pokretač", kazao je Henk Potts, strateg u Barclays Stock Brokersu.

Talijanske banke UniCredit i Capitalia potvrdile su svoj plan o spajanju ovoga tjedna, čime će stvoriti drugu najveću banku u Europi. Po pisanju talijanskog tiska, odbori dviju banaka sastat će se ovaj vikend kako bi odobrili sporazum. Dionice Capitalije su ojačale 0,2 posto dok su UniCreditove oslabile 0,12 posto.

Ojačale su i dionice britanskog lanca supermarketa Morrison za oko 2,7 posto, nakon napisa u tisku o potencijalnoj ponudi za njegovim preuzimanjem koju razmatra private equity grupa CVC. Dionice diva farmaceutske industrije Merck skočile su 3,4 posto po objavi da je potpisala sporazum o prodaji svojeg dijela poslovanja s genericima američkoj skupini Mylan Laboratories za 4,9 milijardi eura.

Analitičari očekuju da će se u narednom razdoblju fokus tržišta usmjeriti gospodarskoj situaciji. "Središnje banke diljem svijeta brine inflacija, a postoje očekivanja da će se kamatne stope povećati", kazao je Gerhard Schwarz, čelnik odjela analize globalnih tržišta dionica pri HVB/UniCreditu. Dodao je kako očekuje da će do kraja godine kamatne stope u eurozoni dosegnuti 4,5 posto, nasuprot sadašnjih 3,75 posto.

"Tržišta dionica trebala bi moći živjeti s tim sve dok je rast korporativnih zarada prilično zdrav. No, dođe li do njegova usporavanja, što bi se moglo dogoditi u trećem tromjesečju, a rast kamatnih stopa je uračunat, bit će to koktel koji bi mogao dovesti do 10-postotne korekcije cijena dionica na tržištima", tumači Schwarz.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,9 posto, na 17.399 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙