FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HANFA ukinula uvrštenje FIMA Propriusa u Usporedno tržište ZSE

ZAGREB, 23. svibnja 2007. (Hina) -
ZAGREB, 23. svibnja 2007. (Hina) -

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) ukinula je uvrštenje svih redovnih dionica ZIF FIMA Propriusa u Usporednom tržištu Zagrebačke burze (ZSE), a Burza je danas izvijestila da se uvrštenje ukida sutra, 24. svibnja.

Rješenje o ukidanju uvrštenja dionica FIMA Propriusa Uprava Hanfe donijela je na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici, a danas objavila na svojim Internet stranicama.

Iz obrazloženja Hanfe vidljivo je da je odluka donesena zbog činjenice da zatvoreni investicijski fondovi, kakav je i ZIF FIMA Proprius, ne mogu kotirati na Usporednom tržištu, već do formiranje posebne kotacije za te fondove, mogu kotirati isključivo u Kotaciji javnih dioničkih društava kako bi se osiguralo potpuno izvještavanje ulagatelja.

ZIF FIMA Propris je zatvoreni investicijski fond (ZIF) za nekretnine, a Hanfa u rješenju podsjeća na zakonske odredbe po kojima takvi fondovi moraju biti uvršteni u Kotaciju za zatvorene investicijske fondove koja investitorima mora pružiti informacije o neto vrijednost imovine fonda, datum vrednovanja neto imovine, veličini diskonta ili premije u odnosu na neto vrijednost imovine, te podsjeća na obvezu potpunog, istinitog i transparentnog izvještavanju ulagatelja radi donošenja adekvatne ulagačke odluke.

"Ovakvim uvrštenjem u Usporedno tržište nikako nije osigurana kako objava tako i potpuno izvještavanje ulagatelja", navodi Hanfa.

Ističe i da uvrštavanjem dionica FIMA Propriusa na Usporedno tržište Zagrebačka burza postupa protivno svom stajalištu iz Odluke o rasporedu vrijednosnih papira (od 16. ožujka 2007.), a kojom su od pripajanja Varaždinske burze Zagrebačkoj ukinuta uvrštenje u nižim kotacijama za one vrijednosne papire koji su već uvršteni u višu, npr. Kotaciju javnih dioničkih društava.

"Postojeći ZIF-ovi su do isteka roka za uskladu sa Zakonom o tržištu vrijednosnih papira (28. lipnja 2007.) i formiranja posebne kotacije za ZIF-ove, isključivo u toj kotaciji", navodi Hanfa.

Hanfa također ističe da se uvrštenjem dionica ZIF FIMA Propriusa u Usporedno tržište Zagrebačke burze "ne osiguravaju prava ulagatelja na potpunu informaciju o svim bitnim financijskim pokazateljima zatvorenih investicijskih fondova, stavljaju se novi investicijski fondovi u privilegiran položaj u odnosu na postojeće, ne ostvaruje se načelo transparentnosti i potpunog izvještavanja ulagatelja".

Slijedom rješenja Hanfe, Zagrebačka burza je danas na svojim web stranicama objavila da se od sutra, 24. svibnja ukida uvrštenje, a time i trgovanje redovnim dionicama ZIF-a Fima Proprius.

Tim se dionicama u Usporednom tržištu Burze počelo trgovati u ponedjeljak, 21. svibnja, a u dva dana trgovanja (21. i 22. ožujka) ukupan promet dionicama ZIF FIMA Propriusa iznosio je oko 560 tisuća kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙