FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 22. svibnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat
ZAGREB, 22. svibnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u službenom posjetu Kini, u utorak se sastala s kineskim kolegom Yang Jiechiom s kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima, priopćeno je iz MVPEI-ja. Istaknuvši obostrano zadovoljstvo uspješnim razvojem bilateralnih odnosa, ministri su utvrdili kako postignuta visoka razina bilateralnih odnosa predstavlja odraz želja dviju država da šire i produbljuju raznoliku suradnju, kaže se u priopćenju. Također su izrazili obostranu želju za jačanjem i produbljivanjem gospodarske suradnje.

OSLO - Hrvatska je atraktivan partner Norveškoj, rekao je u utorak norveški ministar vanjskih poslova Jonas Gahr Store nakon susreta s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom koji ga je obavijestio o političkoj i gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj. "Hrvatska je za Norvešku atraktivan partner u Europi. Trgovinska razmjena raste, a i broj Norvežana koji kao turisti svake godine putuju u Hrvatsku narastao je na 70 tisuća", kazao je norveški ministar. "Ministra sam obavijestio o trima stupovima hrvatske politike: približavanju EU-u, NATO-u i suradnji u regiji. Od njega sam dobio uvjeravanja da Norveška podupire hrvatski put prema EU, a osobito prema Sjevernoatlantskom savezu", kazao je Šeks na kraju trodnevnog posjeta Norveškoj.

BRUXELLES - Pušači u Hrvatskoj imaju najmanje obzira prema trudnicama i djeci kada je u pitanju pušenje u zatvorenim prostorima - u kući ili automobilu, pokazuju rezultati novog Eurobarometra, koje je u utorak predstavio povjerenik za zdravstvo Markos Kyprianou. Istraživanje o stajalištima Europljana prema pušenju provedeno je od 6. listopada do 8. studenoga prošle godine u 27 zemalja članica, jednoj od zemalja kandidata Hrvatskoj, te na sjevernom Cipru, turskom dijelu otoka. Anketirano je ukupno 28.584 osobe, a u Hrvatskoj, gdje je ispitivanje provela agencija PULS, tisuću ljudi. Istraživanje pokazuje da je najmanje obzira prema trudnicama utvrđeno u Hrvatskoj - samo 49 posto ispitanih reklo da nikada ne puši u kući nazočnosti trudne žene.

WASHINGTON - Hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Neven Jurica u ponedjeljak je u predsjedničkoj palači u Panama Cityju predao vjerodajnice panamskom predsjedniku Martinu Torrijosu, preuzimajući dužnost nerezidentnog veleposlanika RH u toj srednjoameričkoj zemlji, izvijestilo je u utorak Veleposlantvo RH u Washingtonu. Predsjednik Torrijos i veleposlanik Jurica razgovarali su o suradnji Hrvatske i Paname u pomorstvu, mogućnostima za ulaganja panamskih brodarskih tvrtki u luku Rijeka i susretu predsjednika dviju zemalja. Predaji vjerodajnica nazočio je i prvi potpredsjednik panamske vlade Samuel Lewis Navarro, a osim veleposlanika Republike Hrvatske, vjerodajnice su predali i veleposlanici Norveške, Finske, Cipra i Jamajke.

WASHINGTON - Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, koja boravi u službenom posjetu Sjedinjenim Državama, u utorak je obišla Medicinski centar Walter Reed u Washingtonu, glavnu kliniku američke kopnene vojske. U razgovoru s predstavnicima klinike potpredsjednica Kosor upoznata je s radom klinike, a posebice se informirala o rehabilitaciji veterana s težim ozljedama mozga i veterana kojima su izvršene amputacije. Predstavnici klinike također su ju upoznali s općim sustavom zdravstvene i psihosocijalne skrbi za američke veterane i vojne invalide američkih oružanih snaga.

BEOGRAD - Politički direktor u britanskom ministarstvu vanjskih poslova Mark Lyall Grant izjavio je u utorak za beogradski radio B 92 da je došlo vrijeme za određivanje statusa Kosova te da prijedlog nove rezolucije Vijeća sigurnosti o Kosovu trenutačno ne sadrži i vjerojatno neće ni sadržati riječ neovisnost, ali da će rezolucija otvoriti put za neovisnost Kosova koju bi neko vrijeme nadzirala međunarodna zajednica. On je ocijenio da je prijedlog Marttija Ahtisaarija najbolje rješenje za budućnost regije. Dodao je da se Velika Britanija, koja podržava Ahtisaarijev predlog za Kosovo, nada da će nesuglasice u Vijeću sigurnosti o tekstu nove rezolucije biti prevladane i da se čini da će novi dokument biti usvojen za nekoliko tjedana.

KRAGUJEVAC - Državljanin Hrvatske Zdravko P. (45), za kojim je raspisana međunarodna tjeralica Interpola, uhićen je u Kragujevcu, priopćila je utorak kragujevačka policija a prenosi beogradska agencija Beta. U priopćenju se navodi da je Zdravko P. uhićen zbog sumnje da je uHrvatskoj izvršio više prijevara. Istražni sudac Okružnog suda u Kragujevcu odredio je uhićeniku pritvor do izručenja, kaže se u policijskom priopćenju.

MOSTAR - Zastupnik Narodne stranke- Radom za boljitak u Zastupničkom domu državnog parlamenta BiH Jerko Ivanković Lijanović zatražio je u utorak od hrvatskog premijera Ive Sanadera da se zauzme za donošenje odluke kojom bi se umjesto predviđenih 30 otvorio veći broj biračkih mjesta za glasovanje Hrvata u BiH na predstojećim izborima za Hrvatski sabor. "U BiH ima oko 300.000 Hrvata s pravom glasa, a postoji samo 30 biračkih mjesta na kojima fizički ne može glasovati njih više od 30 posto" tako da svi ne mogu iskoristiti svoje ustavno i zakonsko pravo na izborima za Sabor, navodi se u Lijanovićevom otvorenom pismu Sanaderu u utorak.

MOSTAR - Udovica jordanskog kralja Husseina, kraljica Noor u utorak je u Mostaru službeno otvorila College ujedinjenog svijeta na kojem od rujna prošle godine dvogodišnju nastavu u prvoj generaciji pohađa 66 učenika iz 19 zemalja , među njima i iz Hrvatske, te zemalja Jugoistočne Europe kao i iz kriznog područja Bliskog istoka. To je dvanaesti takav college u svijetu a prvi u BiH. Svrha školovanja na Collegeu ujedinjenog svijeta je, kako je rečeno, zbližavanje mladih različitih vjera i nacija kroz proces obrazovanja. Jordanska kraljica Noor predsjednica je mreže Collegea ujedinjenog svijeta. Svečanosti u Mostaru, uz brojne uglednike, nazočili su i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić te bivša izaslanica UN-a za Bosnu i Hercegovinu Elisabeth Rehn.

ANKARA - U eksploziji koja je u utorak potresla Ankaru poginulo je četvero, a ozlijeđeno 54 ljudi, priopćio je gradonačelnik glavnog turskog grada čije riječi prenosi turski CNN. "Prema informacijama kojima raspolažemo, u eksploziji je poginulo četvero ljudi, a 54 odobe su ozlijeđene", kazao je Melik Gokcek. Eksplozija, koju je najvjerojatnije prouzročila bomba, odjeknula je u trgovačkom centru u četvrti Ulus. Pozivajući se na policijske izvore, televizije NTV i CNN-Turk izvješćuju da se radi o eksploziji iza koje stoje kriminalni krugovi, no NTV podsjeća da plastični eksploziv A-4 koriste i kurdski pobunjenici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙