FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 17. svibnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati
ZAGREB, 17. svibnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati

MUNSAN - Dva vlaka iz Sjeverne i Južne Koreje prešla su u četvrtak dobro utvrđenu granicu između dviju zemalja, čime je po prvi puta simbolički obnovljen željeznički promet nakon bratoubilačkog Korejskog rata 1950.- 1953. godine, te su potaknute nove nade za ponovnim ujedinjenjem poluotoka. To su bila prva dva vlaka - jedan sa sjevera i jedan s juga - koja su prešla posljednju preživjelu hladnoratovsku granicu nakon 56 godina. Vlakovima je putovalo stotinu Južnokorejaca i 50 Sjevernokorejaca, uglavnom uglednika iz javnog života i političara. "Danas će srce Korejskog poluotoka početi ponovno kucati", rekao je uoči polaska vlakova južnokorejski ministar za ujedinjenje Lee Jae-joung.

KANDAHAR - U najnovijoj eskalaciji nasilja u Afganistanu u četvrtak su najmanje jedanaestorica policajaca ubijena u nizu eskplozija, objavili su očevici i predstavnici policije. U jednoj su eksploziji poginula četvorica policajaca u Kandaharu, uporištu talibanskih gerilaca, rekao je policijski dužnosnik Gul Zaman. Samo petnaest minuta poslije druga je bomba ubila šestoricu policajaca koji su pomagali stradalima u prvoj eksploziji. Još se jedan napad dogodio u gradu Faizabadu na sjeveroistoku zemlje. Ranjen je šef policije pokrajine Badakhshana, a poginuo njegov tjelohranitelj.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sudjelovat će krajem tjedna u Jordanu, zajedno s visokim svjetskim dužnosnicima, na Svjetskom gospodarskom forumu za Bliski istok te na sastanku Skupine G11, foruma koji okuplja zemlje u razvoju. Tema ovogodišnjeg Svjetskog gospodarskog foruma za Bliski istok je "Različitost na djelu". U središtu ovogodišnjeg skupa bit će napori za smanjenjem gospodarskih različitosti s naglaskom na važnost i hitnost promoviranja mira i razumijevanja u regiji velikih vjerskih i etničkih različitosti.

MOSKVA - Ruska pravoslavna crkva u egzilu ujedinila se u četvrtak s matičnom crkvom na velikoj svečanosti u Moskvi i tako je završio 80-godišnji raskol koji je počeo kad su bjelogardejci nakon bijega iz Sovjetskoga Saveza osnovali suparničku organizaciju. Patrijarh Aleksij II., poglavar ruske pravoslavne crkve i mitropolit Laurus, vođa ruske pravoslavne crkve u inozemstvu, sa sjedištem u New Yorku, potpisali su u moskovskome hramu Krista spasitelja dokument o obnovi odnosa. Svečanost je bila još jedan pokušaj da se Rusija približi svojoj predrevolucionarnoj prošlosti, kako bi zavidala rane građanskoga rata, revolucije i desetljeća državnoga ateizma te pomirila naciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙