FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Pregled u 21 sat

ZAGREB, 21. svibnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat
ZAGREB, 21. svibnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) u današnjem odgovoru na upit zagrebačkog Gradskoga izbornog povjerenstva o aktivnom i pasivnom biračkom pravu hrvatskih državljana koji su u popisu birača upisani kao muslimani ističe da oni imaju aktivno i pasivno biračko pravo na izborima za članove vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine koji će se održati 17. lipnja 2007. U priopćenju DIP-a navodi se da je, Odlukama hrvatske Vlade o raspisivanju izbora za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, izrijekom određeno da za članove vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine, iznimno, na ovim izborima mogu glasovati i hrvatski državljani koji su u popisu birača upisani kao muslimani.

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je danas birače pripadnike nacionalnih manjina da na vrijeme provjere jesu li upisani u biračke popise, kako bi 17. lipnja mogli glasovati za svoja vijeća i predstavnike u jedinicama lokalne i područne samouprave. Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin je, na prvoj konferenciji za novinare novog saziva DIP-a naglasio kako zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak popisa birača mogu podnijeti najkasnije 2. lipnja. Kazao je i kako će na manjinskim izborima ovaj put moći glasovati i birači koji na dan izbora navrše 18 godina. Komentirajući upozorenja Savjeta za nacionalne manjine, Hrvatin je rekao da je DIP već donio upute o korištenju manjinskih simbola na biračkim mjestima, u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader najavio je danas da će redoviti parlamentarni izbori biti održani u studenom ove godine te istaknuo kako je uvjeren u HDZ-ovu pobjedu na njima. Na konferenciji za novinare u stanci sjednice stranačkoga Predsjedništva Sanader je najavio mobiliziranje stranačkog članstva i dovršetak započetih projekata do kraja mandata. Izvijestio je da će se glavna proslava 18. obljetnice HDZ-a održati na XI. izvještajnom saboru stranke 30. lipnja ove godine u Zagrebu, a 18. obljetnica stranke bit će 17. lipnja obilježena tradicionalno. Na izvještajnom saboru sudjelovat će 6500 izaslanika iz svih hrvatskih županija i iz iseljeništva, dodao je Sanader.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) proslijedilo je zbog daljnjega postupanja Medicinskom fakultetu zagrebačkog Sveučilišta i ostalim nadležnima detaljno Izvješće i Mišljenje Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju o etičnosti pojedinih radova prof. dr. Asima Kurjaka u kojemu je Odbor potvrdio optužbe British Medical Journala da je Kurjak plagirao dva znanstvena teksta. U današnjem priopćenju MZOŠ-a navodi se da će Ministarstvo pozorno pratiti tijek postupka, kako bi, u slučaju nepoštivanja zakonskih odredbi, moglo provesti upravni nadzor nad zakonitošću rada nadležnih znanstvenih organizacija.

VUKOVAR - Saslušanjem petero svjedoka na Županijskom sudu u Vukovaru danas je nastavljena glavna rasprava u sudskom postupku protiv 25 osoba srpske, rusinske i romske nacionalnosti iz Mikluševaca, optuženih da su u tom pretežno rusinskim stanovništvom naseljenom mjestu kod Vukovara tijekom 1991. i 1992. počinili kazneno djelo genocida. Suđenju, koje je počelo u travnju 2005., nazočno je sedam optuženika koji se brane sa slobode dok se preostalim optuženicima sudi u odsutnosti. Sve ih se optužuje da su od listopada 1991. do 18. svibnja 1992., nakon što su pripadnici nekadašnje JNA i paravojnih srpskih postrojba okupirali Mikluševce, ustrojili okupacijsku lokalnu vlast s ciljem da Mikluševce učine etnički čistim mjestom.

ZAGREB - Hrvatski sabor od danas ima nove, poboljšane i unaprijeđene internetske stranice gdje se na brz i jednostavan način mogu pregledati sve saborske aktualnosti odmah s naslovnice, a njihovoj su obnovi doprinjela dvogodišnja saznanja o uspješnosti korištenja na adresi: www.sabor.hr. "Željeli smo internetske stranice Hrvatskog sabora učiniti još otvorenijima i zanimljivijima javnosti i tehnoloških ih unaprijediti", rekao je tajnik Hrvatskog sabora Josip Sesar na konferenciji za novinare gdje su predstavljene nove saborske internetske stranice. Sesar je naveo da su nove stranice prilagođene potrebama i očekivanjima korisnika - dnevno ih je 1500, od kojih 80 posto stalnih, a uvažene su i primjenjene neke od spoznaja o javnosti rada svjetskih parlamenata putem Interneta.

ZAGREB - Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik upozorila je danas kako reklama Zagrebačke pivovare pod sloganom "Žuja zakon br. 11: Muškarci primjećuju samo bitno" promovira stereotipe i diskriminaciju po spolu te je preporučila toj pivovari i Hrvatskoj televiziji da povuku tu reklamu. "Reklama nam sugerira da ono bitno što muškarci primjećuju nije ni njihova partnerica, ni činjenica da je (i za njega) dovukla prepune torbe namirnica, već boca piva. Takvim načinom prikazivanja odnosa među spolovima direktno se omalovažava i diskreditira žena i njezina uloga u zajedničkom kućanstvu, i istodobno vrijeđa muškarac koji se, u ovom slučaju, svodi na bezobzirna pivopiju ograničena polja interesa", stoji u priopćenju pravobraniteljice.

ŠIBENIK - U Nacionalnom parku "Krki" danas je počelo uklanjanje neregistriranih plovila u privatnom vlasništvu te onih vlasnicima kojih po Pravilniku o unutarnjem redu NP-a nije dopušteno držati plovila pa ih je tako iz Visovačkog jezera na kopno izvučeno 13. Riječ je o manjim brodicama, uglavnom tipa "pasara", koje su vlasnicima služile za krivolov i prijevoz turista na crno. Akciju je provela nadzorna služba NP-a uz pomoć šibenske policije. Od slične akcije prošlo je sedam godina. Po riječima glavnog nadzornika NP-a "Krke" Dragana Baljkasa današnja je akcija najavljena prije mjesec i pol dana, pa su mnogi koji su brodice držali na crno sami uklonili proteklih dana. Na području NP-a od ukupno 105 privatnih brodica samo ih 36 ima potrebne isprave.

ZAGREB - Po najnovijim ispitivanjima javnosti, 52 posto građana trenutno podržava ulazak Hrvatske u NATO savez, što je povoljnije nego u ožujku kada je podršku tome dalo 43 posto građana, priopćeno je danas iz istraživačke kuće GfK Hrvatska koja je provela telefonsko istraživanje, od 10. do 17. svibnja, na 1000 ispitanika. Povoljnije raspoloženje građana prema NATO savezu, iz GfK tumače pojačanim intenzitetom informacija vezanih uz ulazak Hrvatske u NATO savez. U priopćenju GfK navodi da je zabilježen pad s 31 na 25 posto onih koji su protiv, dok otprilike jedna petina ostaje i dalje neopredijeljena (tu je nešto više žena, osoba između 18 i 24 godine starosti, višeg stupnja obrazovanja ili su iz Sjeverne Hrvatske).

BRIJUNI - Nacionalni park Brijuni imat će licencirano pravo korištenja imena Josipa Broza Tita, a tim su povodom ravnatelj NP-a Brijuni Ratomir Ivičić te opunomoćenica obitelji Broz, Saša Broz potpisali danas na Brijunima Ugovor o pravu na korištenje licence, odnosno korištenje imena, žiga i lika Josipa Broza Tita u komercijalne svrhe. Po riječima ravnatelja Ivičića, Brijuni su još prije šest godina prvi započeli priču o Titu, odnosno korištenju Titova imena u komercijalne svrhe tako da je ono danas, kako je kazao, "brijunski brand". "Mi smo legalisti i nakon što je obitelj Broz zaštitila ime, lik i potpis Josipa Broza Tita stupili smo s njima u kontakt i ubrzo dogovorili način korištenja suvenira koje na otoku prodajemo", istaknuo je Ivičić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙