FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: predstavljen Pravni leksikon

ZAGREB, 21. svibnja 2007. (Hina) - Pravni leksikon, prvo univerzalno leksikografsko djelo na hrvatskom jeziku s istoznačnicama na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku koje sustavno obrađuje pravo i pravnu znanost, predstavljen je danas u Leksikografskom zavodu "Miroslav Krleža".
ZAGREB, 21. svibnja 2007. (Hina) - Pravni leksikon, prvo univerzalno leksikografsko djelo na hrvatskom jeziku s istoznačnicama na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku koje sustavno obrađuje pravo i pravnu znanost, predstavljen je danas u Leksikografskom zavodu "Miroslav Krleža".

Tim leksikonom hrvatska pravna znanost dobila je segment koji joj je nedostajao, no još joj nedostaje i pravna enciklopedija, rekao je na predstavljanju hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

"U hrvatskoj pravnoj znanosti imali smo i imamo sjajne umove koji su pridonijeli afirmaciji naše pravne znanosti u svjetskim razmjerima", istaknuo je Mesić, izrazivši uvjerenost da će se oni prihvatiti i rada na budućoj pravnoj enciklopediji.

Pravni leksikon na 1872 stranice, s više od 6500 članaka, daje iscrpan pregled pravne znanosti, njezinih grana, disciplina, kategorija i teorija, povijesti prava i pravnih sustava. Na njemu su surađivala 152 stručnjaka mnogih znanstvenih i državnih ustanova.

Glavni urednik izdanja Vladimir Pezo ocijenio je da se, iako se brojnim reformama hrvatski sustav poboljšava, učestalim izmjenama i dopunama zakona unosi pravna nestabilnost, a u tim okolnostima modifikacija hrvatskog zakonodavstva još nije moguća.

Pravo je živo i promjenjivo, evolucije u pravu događaju se češće nego što se misli i zato je leksikon koristan i dobar izdavački pothvat, naglasio je Josip Kregar, dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Izrazio je nadu da će Leksikon pokrenuti raspravu među znanstvenicima i pravnicima te pomoći u pisanju pravne enciklopedije.

Pravni fakultet u Zagrebu još je 1988. imao ugovor s Leksikografskim zavodom o preuzimanju prikupljene građe i izdavanju Pravne enciklopedije, no 1991. rad na projektu je obustavljen, sve dok 2002. Leksikografski zavod nije pokrenuo rad na Pravnom leksikonu.

Mihajlo Dika, zamjenik glavnog urednika, istaknuo je da je hrvatska pravna znanost dokazala da ima potencijala za tako velike projekte, od starijih i iskusnijih do najmlađih znanstvenika.

Po njegovim riječima, prvo izdanje Pravnog leksikona vjerojatno je opterećeno nedostatcima i grješkama, no u idućim bi se izdanjima to trebalo popraviti.

Pravni leksikon namijenjen je kao pravni vodič pravnicima, sucima, odvjetnicima, državnim službenicima i javnim djelatnicima, nastavnicima i studentima pravnih fakulteta te čitateljima koji nisu pravnički obrazovani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙