FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 16. svibnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 16. svibnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Objedinjenom raspravom o izmjenama i dopunama dva zakona - o područjima i sjedištima sudova i o područjima i sjedištima prekršajnih sudova, zastupnici Sabora završili su današnji rad. Vladajući drže kako će se predloženim izmjenama provesti nužna racionalizaciju pravosudnog sustava, dok oporbeni zastupnici tvrde kako se predloženim izmjenama pokušava stvoriti dojam provođenja pravosudne reforme, a ništa se neće postići. Državna tajnica Ministarstva pravosuđa Snježana Bagić kazala je da Hrvatska trenutno ima 266 sudova, te da je neodrživa praksa da svaka općina i grad ima sud. Postavlja se pitanje opravdanosti takve prakse, kazala je državna tajnica. Zastupnici Hrvatskog sabora sutra će nastaviti rad raspravom o Prijedlogu zakona o prekršajima, kojim Vlada kani rasteretiti predmetima zatrpane prekršajne sudove.

ZAGREB - Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi će, kako je na popodnevnoj sjednici Hrvatskog sabora rekao predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Jarnjak, zbog brojnih amandmana ići u treće čitanje kako bi bio dorađen i donesen sa što više glasova. Kako je rekao Jarnjak, namjera je osigurati bolje funkcioniranje lokalnih vlasti. Saborski su zastupnici popodnevne nastavili pojedinačnom raspravom o prijedlogu izmjena i dopuna toga zakona. Marin Jurjević iz SDP- a ustvrdio je da je prijedlog "pun rupa i nedostataka", no da podupire neposredan izbor načelnika, gradonačelnika i župana. Po njegovim riječima zakonom bi trebalo propisati da gradonačelnik bude odgovoran građanima ili svojim strankama, a ne vijećnicima koji su, kako je rekao, kupljeni.

ZAGREB - Razina zaštite dječjih prava ozbiljno je narušena dugotrajnošću sudskih postupaka u kojim se odlučuje o djeci, jedna je od primjedbi iz Izvješća o radu pravobraniteljice za djecu za 2006. godinu koju je danas jednoglasno prihvatio Odbor za obitelj, mladež i šport Hrvatskog sabora. Ured je tijekom prošle godine rješavao ukupno 1059 slučajeva, od čega se 61 posto odnosilo na povrede osobnih prava djece, kao što su prava na zaštitu od nasilja i zanemarivanja, te na život uz obitelj i roditeljsku skrb, kazala je dječja pravobraniteljica Mila Jelavić. "Poseban je problem kad su djeca žrtve nasilnog ponašanja susjeda ili drugih osoba koje nisu članovi obitelji pa ako takvo djelo nema obilježja kaznenog djela, tretira se kao prekršaj protiv javnog reda i mira, u nedostatku posebnog zakona", napomenula je Jelavić. Zato Ured predlaže donošenje posebnog Zakona o zaštiti djece od svih oblika nasilja.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac osvrnut će se na Ministarskoj konferenciji o Bolonjskom procesu, što će se održati 17. i 18. svibnja u Londonu, na napredak i uspješnost provedbe Bolonjskoga procesa u hrvatskome visokoškolskom sustavu u zadnje dvije godine. Riječ je o petoj po redu redovitoj dvogodišnjoj ministarskoj konferenciji na kojoj će sudjelovati 45 izaslanstava zemalja potpisnica Bolonjske deklaracije. U današnjem priopćenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa navodi se da će ministar Primorac biti na čelu hrvatskoga izaslanstva u kojemu su i njegova pomoćnica za visoko obrazovanje Zrinka Kovačević, rektor Sveučilišta u Rijeci akademik Daniel Rukavina kao predstavnik Rektorskoga zbora visokih učilišta Republike Hrvatske, predsjednik Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja Krunoslav Pisk te predstavnik studenata Ivan Čirjak.

VUKOVAR - Predsjednik HSP-a Ante Đapić izjavio je danas na Županijskom sudu u Vukovaru, gdje je kao ratni načelnik Glavnoga stožera Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) svjedočio u slučaju ubojstva obitelji Olujić 1992., kako je za ubojstvo te obitelji, za što je optuženo pet pripadnika HOS-a, doznao tek iz novina te da prije toga o tom ubojstvu nije ništa znao. Đapićevim svjedočenjem danas je na Županijskom sudu u Vukovaru, pod predsjedanjem suca Ante Zeljka, nastavljen sudski postupak za ratni zločin nad civilnim stanovništvom koji se vodi protiv 47-godišnjeg Tomislava Madija, 34-godišnjih Marija Jurića, Zorana Poštića i Davora Lazića te 51-godišnjeg Mije Starčevića, bivših pripadnika izvidničko-diverzantske satnije HOS-a u sastavu HV-a. Optužene se tereti se da su 17. veljače 1992., po zapovjedi optuženog Tomislava Madija počinili ubojstvo Radomira i Anice Olujić te njihove malodobne djece Mileve i Marka u njihovu domu u Cerni nedaleko od Vinkovaca.

ZAGREB - Vlada je danas imenovala Miru Škrgatića novim pomoćnikom ministra gospodarstva, rada i poduzetništva. Škrgatić je bio donedavni karlovački gradonačelnik, a ostavku je dao u travnju zbog odlaska na novu dužnost na državnoj razini. rema informacijama iz Ministarstva gospodarstva Škrgatić će doći na mjesto pomoćnika ministra koje je ispražnjeno nakon što je Slobodan Mikac s te dužnosti otišao na mjesto ravnatelja Agencije za promicanje izvoza i ulaganja. Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice ponovno za predsjednika Upravnog odbora Fonda za regionalni razvoj imenovala Danijela Žambokija.

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) priopćilo je da su danas u "Narodnim novinama" (49/07) objavljene odluke Vlade o raspisivanju izbora za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u županijama, gradovima i općinama koji će se održati u nedjelju, 17. lipnja ove godine. Vlada je na sjednici 9. svibnja ove godine raspisala izbore za članove ukupno 308 vijeća nacionalnih manjina, od kojih za 73 vijeća u županijama i gradu Zagrebu, te za članove 128 vijeća nacionalnih manjina u gradovima i 107 vijeća u općinama. Za predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, Vlada je pak raspisala izbore za ukupno 228 predstavnika nacionalnih manjina, od kojih će se 86 birati u županijama i u Gradu Zagrebu, 78 u gradovima te 64 predstavnika u općinama. U vijeće nacionalne manjine općina bira se deset članova, u vijeće grada 15, u u vijeće županija 25 pripadnika nacionalne manjine.

ZAGREB - Voditelj stručnog tima SDP-a za politiku prema umirovljenicima Davorko Vidović danas je na konferenciji za novinare oštro kritizirao nedavni istup premijera Ive Sanadera u kojem je poručio sindikatima i Hrvatskoj stranci umirovljenika (HSU) da nametanjem tema oko novih umirovljenika dovode u pitanje daljnju isplatu umirovljeničkog duga. "Riječ je o bahatom ucjenjivanju ne samo koalicijskog partnera HSU-a, već i svih umirovljenika koji očekuju nastavak povrata duga, a samo zato što se postavlja pitanje o rješavanju gorućeg problema 360.000 novih umirovljenika", istaknuo je Vidović. "Skandaloznom laži" nazvao je Vidović tvrdnju da je Sanaderova Vlada prva prepoznala i imala hrabrosti riješiti problem duga umirovljenicima, potkrijepivši to činjenicom da je na adrese 250.000 umirovljenika stigla obavijest da im se dug ne može vratiti jer je već ranije vraćen, dakle za mandata koalicijske Vlade koju je vodio SDP.

ZAGREB - Kratkometražni eksperimentalni film "Putovanje" redatelja Antonia Gabelića, uvršten je u službeni program filmskog festivala u Cannesu, izvijestili su danas autori filma, istaknuvši da je to jedini hrvatski film u programu tog uglednoga međunarodnog festivala. Uz redatelja, apsolventa dramaturgije, na filmu su radili snimateljica Dinka Radonić, apsolventica na Akademiji dramskih umjetnosti, te montažer Andrija Gvozdić Michl. Film je napravljen u nezavisnoj studentskoj produkciji, a uvršten je u program "Semaine de la Critique" (Tjedan kritike) najstariji paralelni program filmskog festivala u Cannesu, putem kojega se afirmiraju mladi filmski autori i otkrivaju novi talenti. Film "Putovanje" (Travelling) bit će prikazan 23. svibnja, u sklopu predstavljanja mreže NISI MASA - europske mreže koja okuplja mlade filmaše i njihove projekte.

ZAGREB - Oko 3700 maturantica i maturanata zagrebačkih srednjih škola prvi put će 18. svibnja u podne na Trgu bana Jelačića plesati za Guinnessovu knjigu rekorda "Najveći istodobni ples", tzv. "uličnu četvorku" na Straussovu skladbu "Flederamuss-Quadrille" zajedno sa svojim vršnjacima iz 36 europskih gradova, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu. U petak, 18. svibnja nešto prije podneva zagrebački maturanti uključit će se u program Vala 202 Ljubljana i u svijet putem satelita, potom će im pozdrav uputiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a u 12 sati fanfare će najaviti početak plesa, koji će završiti u 12,10 sati. Maturantice i maturanti bit će obučeni u boje hrvatske zastave.

ZAGREB - U Zagrebu će se i ove godine, od 4. do 7. srpnja, održati manifestacija Zagreb Pride u sklopu kojeg će se u subotu, 7. srpnja oragnizirati "Povorka ponosa" i javni skup s koncertom, priopćio je danas Organizacijski odbor Zagreb Pridea 2007. Uz bogat program i aktivno sudjelovanje drugih LGBTIQ (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe) skupina iz Hrvatske i regije, povorka će krenuti s Trga maršala Tita te nakon prolaska Trgom bana Jelačića završiti na Cvjetnom trgu, na politički i društveno simboličkom mjestu javnosti i vidljivosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙