FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 13. svibnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 13. svibnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Trideset osoba je ubijeno, a 50 je ranjeno u nedjelju u eksploziji kamiona bombe ispred sjedišta jedne kurdske političke stranke na sjeveru Iraka, priopćila je policija, a prenose svjetske novinske agencije. Meta napada u Makhmuru, 50 kilometara južno od Arbila, bio je ured Demokratske stranke Kurdistana Massouda Barzanija, čelnika autonomne kurdske regije u sjevernom Iraku. Ovaj je napad izvršen nekoliko dana nakon eksplozije automobila bombe ispred ministarstva unutarnjih poslova kurdske regionalne vlade u Arbilu u kojoj je ubijeno 15 i ozlijeđeno više od stotinu ljudi. Za taj napad u relativno mirnom Kurdistanu odgovornost je preuzela al Qaeda. Iračka skupina Islamska država u Iraku, povezana s terorističkom mrežom Al Qaedom, postavila je u nedjelju na Internet video snimku pogubljena trojice zarobljenih iračkih časnika i priopćila je da je vlada ignorirala zahtjeve postavljene za njihovo oslobađanje.

ZAGREB/KARACHI - U nedjelju je u Karachiju nastavljeno nasilje između protivničkih političkih skupina zbog dolaska smijenjenog predsjednika pakistanskog Vrhovnog suda na sastanak sa svojim pristašama pa se ukupan broj mrtvih popeo na 36, uz više od 150 ozlijeđenih, a suprotstavljene se strane međusobno optužuju za poticanje sukoba. Najavljeni paralelni skupovi pristalica i protivnika Iftikhara Mohammeda Chaudhryja pretvorili su se u krvave ulične borbe između političkih suprotstavljenih strana, što je za posljedicu imalo najteže politički motivirano nasilje u Pakistanu u posljednjih nekoliko godina, izazivajući strah od destabilizacije zemlje.

IZMIR - Najmanje sto tisuća Turaka prosvjedovalo je u nedjelju u Izmiru, trećem po veličini turskom gradu, protiv sve naglašenijeg islamizma u Turskoj i u obranu sekularne države. Policija je rasporedila tisuće svojih časnika po gradu dan nakon što je u eksploziji bombe na tržnici u Izmiru ubijena jedna osoba, a ranjeno 14 ljudi. Zasad niko nije preuzeo odgovornost za taj napad, a nema ni dokaza da je povezana s demonstracijama. Izmir je lučki grad i uporište sekularizma. Današnji novi skup potpore svjetovnom ustroju države i prosvjedu protiv sve naglašenijeg islamizma u zemlji uslijedio je nakon sličnih skupova održanih prošlog mjeseca u Ankari i Istanbulu.

KABUL - Guverner afganistanske provincije Kandahara Assadulah Khalid potvrdio je u nedjelju da je mula Dadullah, pripadnik desetočlanog najvišeg vodstva talibana, ubijen i da je truplo ispred njegovog ureda. "Mogu potvrditi da je mula Dadullah ubijen, njegovo je truplo ispred mojeg ureda i svi novinari i obični ljudi mogu ga doći vidjeti", rekao je Khalid. Jedna je skupina novinara već vidjela truplo koje leži na metalnom krevetu ispred guvernerovog ureda u Kandaharu, a među njima je bio i dopisnik BBC-a. Dadullahovu smrt potvrdilo je i ministarstvo unutarnjih poslova, navodeći u priopćenju kako je on, zajedno sa skupinom svojih boraca, ubijen u okrugu Gerishku provincije Helmanda.

TEHERAN - Iran je isključio u nedjelju bilo kakvu mogućnost da prekine obogaćivati uran, bilo kao preduvjet pregovora s velikim silama ili u sklopu rezultata tih pregovora. "Nijedna ideja koja se temelji na prekidu obogaćivanja urana, bilo da je to preduvjet ili rezultat pregovora ili se zatraži tijekom pregovora, nije prihvatljiva", rekao je novinarima glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Mohammad Ali Hosseini. Ta je izjava uslijedila tri dana nakon susreta visokih dužnosnika SAD-a, Britanije, Francuske, Rusije, Kine i Njemačke u Berlinu na kojem se raspravljalo o odbijanju Irana da prestane obogaćivati uran. Zapad vjeruje da iranski nuklearni program ima za cilj razvoj atomske bombe.

RIM - Na birališta za obnovu gradskih uprava na Siciliji, među kojima i za gradonačelnika glavnog grada te regije, Palerma, pozvano je danas i sutra 2,2 milijuna birača, koji trebaju izabrati novu vlast u 156 gradova. Izbori na Siciliji dat će prvi važan znak o stanju na političkoj pozornici ne samo na tom otoku na kojem živi pet milijuna ljudi, već i u Italiji, točno godinu dana od parlamentarnih izbora na kojima je pobijedila koalicija lijevog centra Romana Prodija. Krajem svibnja lokalni izbori održat će se i u mnogim gradovima na cijelom Apeninskom poluotoku. Na Siciliji je na vlasti desni centar, a posebno će znakoviti biti rezultati glasanja u tri velika grada Palermu, Agrigentu i Trapaniju. Za gradonačelnika Palerma kandidiralo se pet osoba, ali ključno će biti sučeljavanje između sadašnjeg gradonačelnika Diega Cammarate iz koalicije desnog centra i kandidata koalicije lijevog centra Leoluce Orlanda, koji je gradonačelnikom bio devedesetih godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙