FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 16. svibnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 16. svibnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Portugalski ministar vanjskih poslova Luis Amado rekao je u srijedu u Zagrebu da Hrvatska mora ići brže u procesu pristupanja u članstvo Europske unije i da će na tome Portugal za svojeg predsjedanja Unijom blisko surađivati s Europskom komisijom i hrvatskom Vladom. Amado, čija zemlja 1. srpnja preuzima šestomjesečno predsjedanje EU-om, boravi u jednodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj tijekom kojeg se sastao s ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović, a primit će ga i predsjednik Vlade Ivo Sanader. Tijekom predsjedanja EU-om "osobito želimo stvoriti uvjete za ubrzanje procesa integracije Republike Hrvatske u Uniju, sljedećih ćemo mjeseci intenzivno raditi na otvaranju novih poglavlja i davanju novog impulsa pregovorima Hrvatske i EU", rekao je Amado nakon razgovora s Grabar-Kitarović.

BEOGRAD - Europski povjerenik za proširenje EU Olli Rehn izjavio je u srijedu u Beogradu da će Pregovori Srbije i Europske unije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju biti nastavljeni čim se EU uvjeri da je nova vlada počela s "rigoroznom primjenom" svog programa, koji podrazumijeva europske integracije i završetak suradnje s Haškim sudom. "Ohrabren sam time što je suradnja s Haškim sudom prioritet nove vlade, što znači da sada možemo obnoviti pregovore s EU", kazao je Rehn novinarima nakon susreta s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. Tri su ključne točke "rigorozne primjene programa vlade", kazao je Rehn, navodeći ozbiljnu posvećenost vlade europskim integracijama, koja je već postignuta, koordinaciju službi sigurnosti i svih odgovornih za konkretne akcije, koju će na sebe preuzeti budući Savjet za nacionalnu sigurnost, kao i bolju suradnju s Haškim sudom, pri čemu postoje, kako je rekao, "najave" poboljšanja.

PRIŠTINA - Izbor vlade unutarnje je pitanje Srbije i na njoj je odluka o tome koja će ministarstva osnivati, a koja neće, izjavio je u srijedu u Prištini glasnogovornik UNMIK-a Aleksandar Ivanko, izbjegavši izravno odgovoriti na pitanje kakvo je stajalište UNMIK-a o formiranju novog resornog ministarstva u srbijanskoj vladi zaduženog za Kosovo. On je na konferenciji za novinstvo izrazio nadu da će nova srbijanska vlada biti konstruktivna i da će pomoći međunarodnoj zajednici u finaliziranju pitanja statusa Kosova. Glasnogovornik UNMIK-a ponovio je da je rješavanje statusa Kosova na Vijeću sigurnosti UN-a te je izrazio očekivanje UNMIK-a kako će to pitanje biti brzo riješeno. Ivanko je rekao i da ne zna da li je netko iz UNMIK-a čestitao premijeru Vojislavu Koštunici i članovima srbijanske vlade na izboru.

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u srijedu da će nova vlada učiniti sve da proces suradnje s Haškim sudom bude okončan, jer je "bilo kakvo oklijevanje u tome vrlo opasno i kontraproduktivno" za Srbiju. "Ako Mladić nije u Srbiji, bit ćemo u prilici ponuditi valjane dokaze o tome", kazao je Tadić novinarima nakon otvaranja skupa Stranke europskih socijalista u Beogradu, dodajući da se nada da će Srbija na kraju mandata novoizabrane vlade biti mnogo bliža Europskoj uniji nego što je to danas. Srbija je, kazao je Tadić, trenutno jedina zemlja u regiji koja ne pregovara o približavanju EU, i to zbog nesuradnje s Haškim sudom, te će to biti jedan od prioriteta nove Vlade Srbije. Haški sud od Srbije traži šest optuženika za ratne zločine, među kojima i najtraženijeg haškog bjegunca Ratka Mladića.

GAZA - Skupina naoružanih pripadnika Hamasa upala je u srijedu u dom šefa sigurnosti predsjednika Mahmouda Abbasa u Gazi, Rashida Abu Shbaka, pri čemu je u silovitim sukobima suprotstavljenih strana poginulo 16 osoba. Promatrači strahuju da bi novonastala situacija mogla dovesti do građanskog rata, a palestinski dužnosnici smatraju kako bi produbljenje neprijateljstava i sukoba moglo dovesti do raspada dva mjeseca stare vlade nacionalnog jedinstva koju je nakon dugotrajnog pregovaranja sastavljena od članova Hamasa i pripadnika Abbasova Fataha. Vođe Fataha smatraju da bi Abbas mogao proglasiti izvanredno stanje, potez koji bi mu omogućio vladavinu ukazima u ograničenom vremenskom razdoblju.

BERLIN - Predsjednik Republike Stjepan Mesić doputovao je u srijedu u dvodnevni posjet njemačkom gradu Aachenu povodom dodjele ovogodišnje međunarodne nagrade Karla Velikog. Hrvatski predsjednik sudjelovati će u srijedu poslijepodne na Europskom forumu nagrade Karla Velikog pod nazivom" Europske zadaće u svijetu - Dijalog kultura egzistencijalna zadaća EU-a", koji se održava u aachenskoj gradskoj vijećnici. U radu foruma sudjeluje osamdesetak uglednih gostiju iz kulturnog i političkog života, među kojima i bivši njemački ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel i bivši poljski ministar vanjskih poslova i dobitnik nagrade Karla Velikog Bronislaw Geremek. Europskom forumu bi se trebao priključiti i ovogodišnji dobitnik nagrade Karla Velikog, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

SARAJEVO - Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith, svojedobno izravno angažiran na okončanju rata u BiH i provedbi Daytonskog sporazuma, izjavio je u srijedu u Sarajevu da se raspad Bosne i Hercegovine ne smije dopustiti, jer bi to bila nagrada počiniteljima etničkog čišćenja i genocida. Galbraith je u Sarajevu boravio kako bi predstavio svoju najnoviju knjigu "Kraj Iraka" u kojoj Galbraith otvoreno zagovara podjelu Iraka kao jedino rješenje za okončanje tamošnjeg krvavog rata. Tu je tezu ponovio i na promociji u Sarajevu podsjećajući kako je Irak, baš kao što su to bili i bivša Jugoslavija te SSSR, umjetna tvorevina. Glabraith je, međutim, izričit u ocjeni kako se o takvom nečemu ne može govoriti kada je riječ o BiH. "Ovdje (u BiH) su Radovan Karadžić i Ratko Mladić proveli etničko čišćenje i genocid. Raspad BiH bio bi nagrada takvom projektu", kazao je bivši američki diplomat. On je ocijenio kako se, unatoč postojećim teškoćama, BiH kreće u pravom smjeru.

PARIZ - Novi francuski predsjednik Nicolas Sarkozy poručio je u srijedu da teži "okupiti Francuze" i "prekinuti s prošloću", u prvome govoru održanom nakon što je prisegnuo u Elizejskoj palači. "6. svibnja dogodila se samo jedna pobjeda, pobjeda Francuske koja ne želi umrijeti", rekao je Sarkozy. Težim "okupiti Francuze", poručio je Sarkozy i nastavio: "Želim reći da u mojoj službi Francuskoj ne postoje tabori. Postoji samo dobra volja onih koji vole svoju zemlju. Postoje samo znanja, zamisli i uvjerenja onih koje pokreće zanos da služe općem interesu". Pritom je ponovio da "zahtijeva red" i "zahtijeva rezultate" te da je bitno pokrenuti zemlju u današnjem svijetu koji se mijenja strelovitom brzinom i svatko se trudi promijeniti brže od drugih. "Svako kašnjenje bilo bi fatalno i ubrzo postalo nenadoknadivo", rekao je Sarkozy koji želi provesti niz gospodarskih reformi liberalne orijentacije.

BUKUREŠT - Rumunjski predsjednik Traian Basescu vjerojatno će izbjeći opoziv na referendumu u subotu, no čeka ga teška zadaća oživljavanja zastalog reformskog procesa i borbe protiv korupcije, piše u srijedu Reuters. Masovnim skupovima diljem zemlje i u inozemstvu Rumunji su dokazali da podržavaju Basescua nakon što ga je parlament u travnju suspendirao optuživši ga za zloporabu vlasti. Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da će 55-godišnji Basescu, inače najpopularniji političar u zemlji, preživjeti subotnji referendum. Mnogi njegov povratak smatraju čak jedinom prilikom za iskorjenjivanje raširene korupcije koja je zahvatila sve segmente društva.

BAGDAD - Napad automobilom-bombom ispunjenim klorom usmrtio je 32 civila i ranio 65 osoba u utorak navečer na tržnici u Abu Saidiju, 90 km sjeveroistočno od Bagdada, priopćili su u srijedu iz sigurnosnih službi. "Automobil-bomba s eksplozivom i klorom, kojim je upravljao terorist, eksplodirao je u utorak navečer na tržnici usmrtivši 32 osobe i ranivši 65 u Abu Saidiju, u pokrajini Diyala", kazao je neimenovani policajac. Eksploziju je potvrdio kapetan Sadiq Mohammed iz policije u Diyali, koji nije mogao iznijeti brojčane podatke.

WASHINGTON - Paul Wolfowitz je emotivno zatražio da ostane na čelu Svjetske banke, ali Njemačka vrši pritisak na njega da odstupi, kazujući da neće biti dobrodošao na forumu kojeg će Banka održati idući tjedan u Berlinu. Wolfowitzova molba je iznesena kao posljednji pokušaj prije odluke odbora Svjetske banke o njegovom kredibilitetu da vodi tu instituciju čiji je jedan od zadataka borba protiv siromaštva. SAD nisu uspjele sakupiti potporu među svojim saveznicima da zadrže Wolfowitza na čelu Svjetske banke, iako je utvrđeno da je prekršio etička pravila promaknuvši svoju partnericu i povećavši joj plaću. "Učinit će Banci i sebi veliku uslugu ako podnese ostavku", kazala je njemačka ministrica za razvoj Heidemarie Wieczorek Zeul. Ako Wolfowitz ne odstupi, ona mu je savjetovala da ne sudjeluje na dvodnevnom forumu Svjetske banke o razvoju pomoći za Afriku koji počinje u ponedjeljak u glavnom gradu Njemačke. Wolfowitz je također obećao da će promijeniti svoj stil upravljanja kako bi zadobio povjerenje ostalih zaposlenih u Svjetskoj banci koji smatraju da je ova kriza nanijela štetu vjerodostojnosti banke i njenoj učinkovitosti u borbi protiv siromaštva u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙