FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek posjetio slovenske vojnike u sklopu KFOR-a na Kosovu

PRIŠTINA,15. svibnja 2007.(Hina) - Slovenski predsjednik i vrhovni zapovjednik Vojske Slovenije Janez Drnovšek posjetio je u utorak pripadnike slovenske vojske u sklopu KFOR-a na Kosovu.
PRIŠTINA,15. svibnja 2007.(Hina) - Slovenski predsjednik i vrhovni zapovjednik Vojske Slovenije Janez Drnovšek posjetio je u utorak pripadnike slovenske vojske u sklopu KFOR-a na Kosovu.

Drnovšek je boravio u selu Italija kod Peći posjetivši slovenski kontigent koji djeluje u sklopu višenacionalne brigade KFOR-a, sektor Zapad. Prema izvorima KFOR-a, slovenski predsjednik razgovarao je sa slovenskim časnicima i vojnicima Slovenije, no njegov posjet bio je zatvoren za medije i nije davao nikakve izjave kosovskim medijima.

Vojska Slovenije preuzela je 25. veljače od talijanskog kontingenta na šest mjeseci nadzor u sektoru Zapad, u sklopu međunarodnih snaga-KFOR-a. Slovenija po prvi put na Kosovu sudjeluje u nekoj mirovnoj operaciji na razini bataljuna i prvi put je preuzela i vlastito područje odgovornosti.

Riječ je o do sada najvećem kontingentu slovenskih vojnika u inozemstvu, koji broji 600 vojnika, od čega 500 pripadnika 10. motoriziranog bataljuna u sklopu borbene skupine Soko.

Preostalih 100 vojnika čine pripadnici vojne policije, veterinarske i medicinske skupine, postrojbe za logistiku, helikopterske skupine, skupine za vezu, inženjerskog odjela, kao i časnici i dočasnici koji djeluju u višenacionalnom zapovjednom sustavu.

Po prvi put su u povijesti slovenske vojske pod njezinim zapovjedništvom i oružane snage drugih zemalja. U borbenu skupinu Soko uključena je i četa od 150 mađarskih vojnika, tako da skupina broji 650 vojnika i djeluje na području općina Peć i Klina, a smještena je u vojnoj bazi u Peći.

Ove godine u mirovnim operacijama Europske unije, NATO saveza i Ujedinjenih naroda u svijetu sudjeluje 747 slovenskih vojnika, i to u međunarodnim snagama na Kosovu, Afganistanu, Siriji, BiH, Libanonu i Iraku.

(Hina) xbb ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙