FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Misija UN-a: U Beogradu postoji spremnost za rješavanje problema Kosova

BEOGRAD, 26. travnja 2007. (Hina) - U Beogradu postoji spremnost da se nađe rješenje za status Kosova, izjavio je belgijski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Johan Verbeke u četvrtak u Beogradu, nakon susreta sa srbijanskim dužnosnicima.
BEOGRAD, 26. travnja 2007. (Hina) - U Beogradu postoji spremnost da se nađe rješenje za status Kosova, izjavio je belgijski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Johan Verbeke u četvrtak u Beogradu, nakon susreta sa srbijanskim dužnosnicima.

Belgijski veleposlanik izrazio je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru zadovoljstvo rezultatima odvojenih razgovora s predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, istaknuvši da je srbijansko stajalište "daleko od prijetnje nasiljem" u rješavanju konačnog statusa Kosova, kao i da je Misija UN-a u Beograd došla s ciljem da prikupi informacije o stajalištima Beograda i Prištine, kao i stanju na Kosovu.

U priopćenjima iz ureda predsjednika i premijera u četvrtak su ponovljena stajališta o tome da je Beograd protiv neovisnosti Kosova, da se zauzima za nastavak pregovora o njegovu statusu, a premijer Koštunica je ponovio stav da prijedlogu Srbije o "bitnoj autonomiji Kosova s međunarodnim jamstvima" u pregovorima nije bilo posvećeno dovoljno pažnje, a Misiji UN-a je službeni Beograd u četvrtak predao i dokument o svojim stavovima, u kojem se o budućem statusu Kosova govori kao o "nadziranoj autonomiji".

Članovi Misije UN-a iz Beograda su otputovali u Prištinu, gdje će u petak razgovarati s predstavnicima kosovskih vlasti i UNMIK-a, kao i s predstavnicima srpske zajednice i drugih manjina na Kosovu.

Uoči njihova dolaska na Kosovo, u selu Jarinje na granici Kosova i Srbije, kako javljaju beogradski mediji, okupilo se nekoliko tisuća Srba raseljenih s Kosova, koji okupljanjem pokušavaju skrenuti pažnju na nepostojanje i najminimalnijih uvjeta za njihov povratak na Kosovo. Kako je novinarima kazao belgijski veleposlanik Verbeke, Misija UN-a u petak iz tehničkih razloga neće u sklopu svog obilaska Kosova posjetiti i Jarinje.

Misija UN-a u subotu odlazi u Beč, kako bi s izaslanikom UN-a za status Kosova Martijem Ahtisaarijem razgovarala o njegovu prijedlogu za rješavanje statusa Kosova, nakon što su prikupili informacije iz Beograda i Prištine, kao i vidjeli kakvo je stanje na Kosovu.

(Hina) xttag ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙