FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 15. svibnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 15. svibnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader nazvao je u utorak najnovije slovensko kartografsko posizanje u hrvatski teritorij "lakrdijom od karte". Predsjednik Slovenske nacionalne alijanse (SNZ) Marjan Podobnik je u ponedjeljak u Ljubljani predstavio "zemljovid slovensko-hrvatske granice" s osam neriješenih graničnih točaka između dviju država. Ustvrdio je da je Slovenija u arbitrarnom određivanju granica u bivšoj Jugoslaviji izgubila dijelove teritorija u Istri, Žumberku i Međimurju te od Hrvatske zatražio da Sloveniji ustupi cijeli Piranski zaljev i izlaz na otvoreno more, a u suprotnom prijeti referendumom protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Sanader se tijekom posjeta Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski, odgovarajući na pitanje pripadnika hrvatskih Oružanih snaga kako komentira tu kartu, suglasio da je riječ o "lakrdiji od karte". "očekujemo od slovenske vlade da se distancira od tog zemljovida", rekao je Sanader.

BRUXELLES - Portugal, koji 1. srpnja od Njemačke preuzima šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo EU-a, zauzimat će se za svoga mandata za ubrzanje pregovora s Hrvatskom, izjavio je u utorak u Bruxellesu portugalski ministar vanjskih poslova Luis Amado. "Namjeravamo ubrzati pregovore s Hrvatskom, jer ćemo s tim ubrzanjem uputiti jasan signal regiji", na čijoj ćemo stabilizaciji raditi, izjavio je Amado u izlaganju u kojem je iznio prioritete portugalskog predsjedništva. Amado je izrazio nadu da će do kraja njemačkog predsjedništva Vijeće sigurnosti UN-a donijeti rezoluciju o Kosovu, koja bi otvorila put rješavanju pitanja njegova statusa i dala legitimitet planiranom angažmanu EU-a na Kosovu. Amado će u srijedu boraviti u jednodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj tijekom kojeg će se sastati s ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović, a primit će ga i predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader.

BRUXELLES - Zapad bi trebao razmotriti mogućnost uvođenja moratorija na članstvo Kosova u UN-u kako bi se potaknulo postupno rusko prihvaćanje rezolucije kojom bi se toj srpskoj pokrajini omogućila neovisnost, objavila je u svojem izvješću objavljenom u utorak utjecajna Međunarodna krizna skupina (ICG) sa sjedištem u Bruxellesu. U priopćenju stoji kako bi sastanak posebnog izaslanika za kosovsku srpsku manjinu također moglo ublažiti moskovsko protivljenje nacrtu rezolucije iznesenom prošli tjedan. "Kompromisno bi rješenje moglo biti moguće i trebali bismo raditi na njemu". Srpski saveznici - Rusi su upozorili da bi mogli uložiti veto na nacrt rezolucije što su je u petak pred UN-ovim Vijećem sigurnosti iznijeli Zapadnjaci, a temelji se na nacrtu plana što ga je predložio UN-ov posrednik Martti Ahtisaari. On je predložio neovisnost Kosova pod međunarodnim nadzorom. "Međunarodna krizna skupina predlaže manju reviziju plana, kako bi se pokazala susretljivost kada je riječ o ruskim prerogativima, posebno uvođenju Posebnog izaslanika za manjine i dvogodišnjem moratoriju prije nego što Kosovo zatraži članstvo u UN-u".

RIJAD - Četvorica navodnih pripadnika al Qaede uhićena lani u Saudijskoj Arabiji planirala su napasti naftna postrojenja u kraljevstvu i drugim državama Perzijskog zaljeva, priznali su u izjavama koje je u utorak emitirala saudijska televizija. Četvorica, čije su izjave emitirane putem televizije, uhićena su u travnju 2006., dva mjeseca nakon neuspjelih napada na Abqaiq, najveće naftno postrojenje u zemlji. Abdullah al-Muqren priznao je da su planirali napasti Ras Tanuru, najveći naftni terminal, te Jabial, najveći industrijski kompleks, lokacije na obali Perzijskog zaljeva u Saudijskoj Arabiji, najvećoj svjetskoj izvoznici naft. "Počeli smo planirati (napad), no rečeno nam je da čekamo izravna uputstva šeika Osame bin Ladena", rekao je uhićenik Abdullah al-Muqren i dodao kako su primili informaciju da "će im trebati od šest do sedam mjeseci da dobiju (Osamino) odobrenje".

BERLIN - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić boraviti će u srijedu i četvrtak u njemačkom gradu Aachenu na proslavi dodjele godišnje međunarodne nagrade Karla Velikog, koja se ove godine dodjeljuje visokom predstavniku Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javieru Solani. Hrvatski predsjednik prisustvovati će u srijedu europskom forumu nagrade Karla Velikog, na kojem će se i obratiti sudionicima, među ostalima i bivšem njemačkom ministru vanjskih poslova Klausu Kinkelu i predsjedniku Europskog parlamenta Hansu Gertu Poetteringu. Javieru Solani se nagrada Karla Velikog dodjeljuje zbog "primjernog djelovanja za postizanje mira u Europi i svijetu" između ostalog i zbog diplomatskih napora tijekom mirovnih procesa na Balkanu i Bliskom istoku.

SARAJEVO - Članovi izaslanstava gospodarskih komora Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije kao i tvrtki s područja Dubrovnika i Splita razgovarali su u utorak u Sarajevu s predstavnicima Županijske gospodarske komore o mogućnostima dalje suradnje u različitim područjima te zajedničkom nastupu na trećim tržištima. Uz gospodarstvenike te predstavnike gospodarskih komora, razgovorima u Sarajevu nazočili su župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader i hrvatski veleposlanik u BiH Josip Vrbošić kao i najviši dužnosnici tijela vlasti Sarajevske županije. Sarajevskim domaćinima gosti iz Hrvatske posebice su predstavili potencijale kojima raspolaže Luka Split.

ISLAMABAD - Pakistanski predsjednik, general Pervez Musharraf, u utorak je pozvao na okončanje "vanjskog uplitanja" u Irak i predložio stabilizaciju te zemlje uz pomoć muslimanskih mirovnih snaga. "Političko rješenje (stanja u Iraku) sada je strašna potreba", rekao je Musharraf u govoru Organizaciji islamske konferencije u Islamabadu. "Moramo prekinuti vanjsko uplitanje u Irak. Krvoproliće koje se ondje događa mora prestati i prestane li vanjsko uplitanje, mislim da će unutarnja kontrola biti moguća. Ako sve zaraćene strane ... pristanu, možda bi mogli rasporediti muslimanske mirovne snage pod okriljem Ujedinjenih naroda, ako to vodi miru i rješenju krize", rekao je Musharraf. Pakistanski predsjednik, inače važan saveznik Sjedinjenih Država u njihovu ratu protiv terorističke mreže al Qaede, nije imenovao nijednu državu odgovornom za miješanje u iračka pitanja.

ZAGREB - Oko 19 milijuna Alžiraca bira u četvrtak novi saziv parlamenta između kandidata političkih stranaka koje podržavaju nacionalnu pomirbu, a manji dio ih poziva na energičniji obračun s terorizmom čija se sjena, nakon dva atentata u travnju, ponovo nadvila nad tu najveću zemlju Magreba. Samoubilački napadi s 30 ubijenih i 220 ranjenih 11. travnja u glavnome gradu Alžira, Alžiru pobudili su strah od obnove građanskog rata izazvanog islamističkim terorizmom u kojem je 90-ih godina ubijeno do 200.000 ljudi prema službenim podacima. Odgovornost za atentate pred sjedištem vlade i policijskom postajom preuzela je teroristička mreža al Qaede za Magreb, čiji je zapovjednik Abu Musab Abdel Ouadoud (zvan Abdelmalek Drukal), izbore nazvao "komedijom", pozvao birače da ih bojkotiraju i upozorio: "Budete li sudjelovali na tim izborima, zajedno ćete s izdajicama potonuti u veliki grijeh".

BEOGRAD - Predsjedanje Srbije Odborom ministara Vijeća Europe (VE) prilika je za Srbiju da napreduje u europskim integracijama, ocijenili su u utorak u Beogradu sudionici okruglog stola o temi "Europska godina Srbije-korak bliže EU". Posebni izaslanik glavnog tajnika Vijeća Europe (VE) u Srbiji i voditelj njegova ureda u Beogradu Denis Hubert podsjetio je da je Srbija ulaskom u VE obećala ispuniti obveze suradnje s Haškim sudom, provedbe zaključaka Venecijanskog povjerenstva i ključnih sporazuma i konvencija Vijeća Europe. "Predsjedanje Odborom ministara VE je i odgovornost i motiv. Mislim da je Srbija spremna za tu odgovornost, a na njoj je hoće li iskoristiti mogućnosti", rekao je Hubert.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙