FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kamatne stope u fokusu deviznih tržišta

LONDON, 13. svibnja 2007. (Hina/Reuters) - Proteklih tjedan dana na svjetskim deviznim tržištima karakterizirale su tek blage oscilacije tečajeva najvažnijih međunarodnih valuta, kako su ulagači iščekivali odluke o kamatnim politika u SAD-u, eurozoni i Britaniji.
LONDON, 13. svibnja 2007. (Hina/Reuters) - Proteklih tjedan dana na svjetskim deviznim tržištima karakterizirale su tek blage oscilacije tečajeva najvažnijih međunarodnih valuta, kako su ulagači iščekivali odluke o kamatnim politika u SAD-u, eurozoni i Britaniji.

Tečaj dolara u petak je testirao najvišu razinu prema euru u zadnjih mjesec dana, tako da se eurom trgovalo po 1,3523 dolara, 1,2 posto manje nego u tjednu ranije. Dolar je ojačao i na najvišu razinu u zadnjih mjesec dana prema britanskoj funti, koja se spustila i do 1,9783 dolara. Tjedan je zaključila na 1,9811 dolara. Jačanje dolara rezultat je odluke Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed o zadržavanju ključne američke kamatne stope na 5,25 posto te signaliziranju da inflacija i dalje ostaje razlogom za zabrinutost.

Euro je oslabio i prema jenu 0,5 posto, na 162,5 jena. Dolar nije značajnije oscilirao prema japanskoj valuti, te se njime trgovalo po 120,17 jena.

Korekcije cijena dionica u četvrtak na vodećim svjetskim burzama ulagače na tržištima deviza navele su na oprez u vezi rizika. Stoga je euro potonuo prema jenu na najnižu razinu u zadnja tri tjedna, kako su se rasplamsale njegove dobitonosne prodaje nakon što je Europska središnja banka u četvrtak odlučila kamatnu stopu ostaviti na 3,75 posto, najavivši njezino podizanje u lipnju.

U SAD-u, kamatna stopa trebala bi se spustiti ove godine s trenutnih 5,25 posto uslijed usporavanja gospodarskog rasta. No, mnogi ulagači protumačili su Fedovo priopćenje sa sastanka u srijedu kao signal da će zadržati kamatne stope još neko vrijeme na aktualnoj razini.

Europski monetarni zakonodavci u četvrtak su ostavili ključnu kamatnu stopu u eurozoni - repo stopu - u visini od 3,75 posto, no najavili su za lipanj njezino podizanje za četvrtinu postotnoga boda. To bi trebalo smanjiti kamatni jaz između eura i dolara, ključnog pokretača kupovina na svjetskim deviznim tržištima.

"Porast kamatnih stopa u eurozoni u lipnju u potpunosti je uključen u cijenu eura", izjavio je Johan Javeus, valutni strateg pri SEB-u.

Nadalje, Bank of England podigla je ključnu kamatnu stopu s 5,25 na 5,5 posto. Ipak, britanska funta je oslabila na 1,99 dolara nakon što je dužnosnik britanske Laburističke stranke potvrdio da će Tony Blair potvrditi svoju namjeru da naputi mjesto britanskoga premijera.

Pobjeda konzervativca Nicolasa Sarkozyja na francuskim predsjedničkim izborima održanim u nedjelju nije imala odmah utjecaja na euro. Iako je Sarkozy krajem travnja kazao kako misli da je euro previše snažan, neki analitičari vjeruju da bi njegova pobjeda ustvari mogla pridodati snazi eura. "Ulagači smatraju da bi Sarkozy mogao progurati neke nužne reforme koje bi mogle biti pozitivne za euro", izjavio je valutni strateg pri Dresdner Klenwortu, Michael Klawitter.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙