FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najviši tečaj eura prema dolaru u zadnje dvije godine

LONDON, 15. travnja 2007. (Hina/Reuters) - Tečaj eura dosegnuo je na svjetskim deviznim tržištima protekloga tjedna najvišu razinu prema dolaru u zadnje dvije godine, zabilježivši ponovno i rekordnu vrijednost prema jenu i švicarskom franku jer ulagači očekuju da će Europska središnja banka (ECB) podići ključne kamatne stope krajem drugog tromjesečja.
LONDON, 15. travnja 2007. (Hina/Reuters) - Tečaj eura dosegnuo je na svjetskim deviznim tržištima protekloga tjedna najvišu razinu prema dolaru u zadnje dvije godine, zabilježivši ponovno i rekordnu vrijednost prema jenu i švicarskom franku jer ulagači očekuju da će Europska središnja banka (ECB) podići ključne kamatne stope krajem drugog tromjesečja.

Euro je ojačao prema dolaru 1,3 posto na 1,3529 dolara, najvišu razinu u protekle dvije godine. Jedinstvena europska valuta zabilježila je i novi rekord prema jenu od 161,5 jena te prema švicarskom franku, od 1,6452 franaka za euro.

Istodobno, dolar je ojačao 1,2 posto prema jenu pa se njime trgovalo po 119,2 jena, nadomak najvišoj razini u proteklih šest tjedana od 119,55 jena. Prema britanskoj funti ojačao je 0,9 posto, na 1,9863 dolara za funtu. Švicarski franak poskupio je blagih 0,07 posto, na 1,2146 franaka za dolar.

Devizni ulagači optimistični su u vezi s gospodarskim rastom u eurozoni. Očekuju i da će ECB u lipnju ponovno podići ključne kamatne stope nakon što ih je u četvrtak zadržao na važećoj razini od 3,75 posto. Predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet izjavio je na konferenciji za novinstvo da će banka "vrlo pozorno" pratiti kretanje cijena, što je protumačeno kao signal o podizanju ključnih kamatnih stopa u lipnju.

"Nakon Trichetove konferencije za novinstvo u četvrtak svi su uvjereni da će ECB ponovno podići kamatne stope u lipnju i možda ponovno u drugoj polovini godine, što znači da okruženje i dalje potiče jačanje eura", zaključio je Niels Christensen iz kopenhagenske Nordeae. Više kamatne stope u eurozoni čine dolarsku imovinu manje profitabilnom ulagačima.

Dolar je tek ograničeno reagirao na objavu službenih zabilješki sa sastanka središnje američke banke Fed koje su očitovale uvjerenje monetarnih čelnika da će obuzdavanje monetarnih pritisaka možda zahtijevati opetovano podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u s važeće razine od 5,25 posto. "Mlaka reakcija zrcali sklonost tržišta da ustraje u srednjoročnoj prognozi o slabljenju dolara", konstatirao je Kendrick.

Američka valuta oslabila je i prema ostalim valutama s višim prinosima, zabilježivši, između ostalog, najnižu razinu prema australskom imenjaku u proteklih 16 godina od 1,2139 australskih za američki dolar, i najnižu razinu prema novozelandskom dolaru u protekle dvije godine od 1,3757 novozelandskih za američki dolar, pod utjecajem pojačanih trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

Nadalje, nakon povratka s uskršnjih blagdana trgovci su krenuli u val prodaja američke valute nakon što je Peking osudio najavu Washingtona da će pokrenuti pravni postupak protiv Kine pred WTO-om zbog neuspješnih pokušaja suzbijanja piratstva i krivotvorenja proizvoda iz SAD-a, upozorivši da bi taj potez ozbiljno naškodio suradnji između te dvije zemlje. "Izjave iz Kine potpirile su strahovanja da bi Kina mogla smanjiti kupovinu američkih državnih obveznica, što bi SAD-u značajno otežalo financiranje vanjskog deficita", upozorila je Royal Bank of Canada.

Švicarski franak također je kliznuo na rekordno nisku razinu prema euru budući da Švicarska u skupini razvijenih industrijskih zemalja zaostaje tek za Japanom po niskoj razini ključnih kamatnih stopa. Naime, ključne kamatne stope u Švicarskoj iznose samo 2,25 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙