FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 13. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 13. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BEOGRAD - Beogradski tisak u nedjelju piše kako je odlazak Šešeljeva zamjenika Tomislava Nikolića s mjesta predsjednika srbijanskog parlamenta o čemu je rasprava započela u subotu navečer na konstitutivnoj sjednici, nakon samo četiri dana od izbora, radikalima pao teško, pa su na početku zasjedanja najavili da su "odmorni i naspavani te da će maksimalno koristiti Poslovnik i zastupnička prava kako bi Nikolić u predsjedničkoj fotelji sjedio koji sat više". Sjednica koja je započela u subotu navečer, a prekinuta u ranim jutarnjim satima i ovoga je puta obilovala uvredama na račun političkih protivnika, ali i međunarodne zajednice, te drugih neistomišljenika. Jedinstveni su bili samo u čestitkama i pljesku pobjednici Eurosonga Mariji Šerifović, navode mediji u Beogradu. Tijekom noćne rasprave Nikolić je odbio prijedlog Tadićeve Demokratske stranke (DS) da se rasprava o njegovom razriješenju i izbor Oliver Dulića (DS) za novog predsjednika srbijanskog parlementa objedine, pa je Dušan Petrović u ime DS-a taj prijedlog povukao.

SEUL - Šesnaest članova posade nestalo je u vodama kod sjeveroistočne Kine kada se južnokorejski teretni brod na kojem su plovili sudario s kineskim teretnim brodom zbog guste magle i potonuo, izjavili su u nedjelju dužnosnici obalne straže. Kineske pomorske vlasti mobilizirale su 22 čamca i dva helikoptera za potragu i spašavaanje, ali nisu pronađeni preživjeli niti tijela, izjavio je Yang Jong-ta, dužnosnik južnokorejske obalne straže. Šesnaest članova posade, jedan Indonežanin, sedam državljana Južne Koreja i osam državljana Mianmara, bilo je na brodu Golden Rose u vrijeme potonuća. Kineske pomorske vlasti odbile su južnokorejski poziv na zajedničku operaciju spašavanja priopćivši da mogu same provesti potragu i spašavanje.

EREVAN - Vladajuća Republikanska stranka, zajedno sa svojim saveznicima, u velikom je vodstvu nakon prebrojenih glasova s više od polovice biračkih mjesta na subotnjim spornim parlamentarnim izborima u Armeniji, objavilo je u nedjelju središnje izborno povjerenstvo. Na izborima je glasovalo oko 1,3 milijuna Armenaca, od ukupno 2,3 milijuna građana s pravom glasa, a nakon prebrojenih glasova s 1274 od ukupno 1923 biračka mjesta, republikanska stranka predsjednika armenske vlade Sergea Sarkissiana osvojila je oko 22 posto glasova. Druga provladina stranka, Armenija napreduje, dobija oko 10 posto glasova, a Armenski revolucionarni savez, također bivši član vladajuće koalicije, ima između 8 i 9 posto glasačke potpore. Oporbene stranke daleko su iza vladajućih, pa stranka Država prava bivšeg predsjednika parlamenta Artura Baghdasariana u ovom trenutku dobiva tek četiri posto glasova, a stranka Baština između 2 i 3 posto.

JERUZALEM - Redovna tjedna sjednica izraelske vlade u nedjelju će se odvijati u znaku 40. godišnjice "ponovnog ujedinjenja" grada Jeruzalema, omogućenog osvajanjem njegovog istočnog dijela u izraelsko-arapskom ratu u lipnju 1967. godine. Tom će prigodom premijer Ehud Olmert okupiti kabinet u centru Menahem Begin u jeruzalemu, podignutom u znak sjećanja na nekadašnjeg konzervativnog predsjednika vlade, za čijeg je mandata 30. lipnja 1980. izraelski parlament izglasao "temeljni zakon" kojim je Jeruzalem proglašen "ponovno ujedinjenim i vječnim glavnim gradom Izraela". Olmert će u nedjelju navečer predvoditi i službenu svečanost obilježavanja obljetnice, koja će se održati podno Zida plača. Izrael će u srijedu, 16. svibnja, proslaviti Dan Jeruzalema koji službeno označava 40. godišnjicu "ponovnog ujedinjenja" grada prema hebrejskom kalendaru.

TAIPEI - Tajvan će izabrati svog glavnog pregovarača s Kinom za novog premijera zbog nedostatka drugih kandidata za tu dužnost, a dosadašnji je premijer otišao s dužnosti kako bi ublažio napetosti u vladajućoj stranci prije predsjedničkih izbora 2008., izjavio je jedan izvor u nedjelju. Chang Chun-hsiung, bivši premijer, zamijenit će na dužnosti premijera Sua Tseng-changa koji je objavio u subotu da će podnijeti ostavku. Su, koji je izgubio prošlog tjedna izbore za predsjednika Demokratske progresivne stranke od drugog bivšeg premijera Franka Hsieha, peti je premijer koji će odstupiti s dužnosti za vrijeme sedmogodišnjeg predsjedničkog mandata.

KABUL - Istaknuti talibanski ratni zapovjednik, mula Dadullah, ubijen je na jugu Afganistana u borbama sa snagama NATO-a i afganistanske vojske, rekli su u nedjelju dužnosnici. Glasnogovornik afganistanske obavještajne službe Said Ansari rekao je kako je Dadullah ubijen u subotu navečer u provinciji Helmandu, a drugi je dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao kako je Dadullahovo truplo vidio u Kandaharu. No iz ISAF-a još nisu potvrdili istinitost informacije o Dadullahovoj smrti. Tijekom godina nekoliko su se puta čule informacije kako je ubijen ili uhvaćen. "To još pokušavamo provjeriti", rekao je glasnogovornik snaga NATO-a bojnik John Thomas. Zloglasni talibanski zapovjednik, koji nije imao jednu nogu, bio bi jedan od najistaknutijih vođa talibana ubijenih od rušenja njihovog režima nakon invazije pod američkim vodstvom 2001. godine i njegova bi smrt bila veliki uspjeh za afganistansku vladu i zapadne vojne snage.

HELSINKI - Srbijanska pjevačica Marija Šerifović s pjesmom "Molitva" pobjednica je ovogodišnjeg Eurosonga održanog u Helsinkiju. Srbijanska predstavnica je nakon subotnje finalne večeri osvojila 268 bodova, temeljenih na glasovima gledatelja iz 42 europske zemlje. Maksimalan broj bodova dobila je i od gledatelja u Hrvatskoj. Drugo mjesto osvojila je Ukrajina s 235 bodova, a treće Rusija s 207. Hrvatski predstavnik na ovogodišnjem Eurosongu Dado Topić s grupom Dragonfly nije se plasirao u finale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙