FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 11. svibnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 11. svibnja 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

ZAGREB - Europska unija Hrvatsku smatra važnim partnerom i važnim dijelom Europe i želi je kao svoju punopravnu članicu, rekao je u četvrtak u Zagrebu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom. Predsjednik EK u Zagreb je stigao kako bi sudjelovao na sutrašnjem sastanku na vrhu Procesa za suradnju u Jugoistočnoj Europi (SEECP). "Želim vama, građanima Hrvatske, poslati poruku. Mi u EU vas smatram vrlo važnim partnerom, vrlo važnim dijelom Europe. Želimo vas kao punopravnog člana EU, kako bismo zajednički radili na najvažnijim ciljevima i vrijednostima Unije - slobodi i solidarnosti", kazao je Barroso u zajedničkoj izjavi za novinare sa Sanaderom. Barroso je naglasio kako su pregovori o članstvu između RH i EU počeli dobro, podsjetivši da je otvoreno šest poglavlja i dodao kako se radi na tome da se do kraja njemačkog predsjedanja EU-m, u idućih mjesec dana otvore još neka poglavlja. "Nadamo se dodatnim naporima Hrvatske u ključnim područjima - reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i povratku izbjeglica", rekao je Barroso.

ZAGREB - Zemlje jugoistočne Europe žele izgraditi trajno stabilnu regiju i konačno se uključiti u euroatlantske integracije, rekao je u četvrtak hrvatski premijer Ivo Sanader na večeri u prigodi održavanja summita Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). "U duhu mudrosti pedest uspješnih godina Europske unije - pola stoljeća mira, sigurnosti, suradnje i napretka - želimo izgraditi trajnu političku stabilnost u jugoistočnoj Europi", rekao je Sanader u zdravici na večeri u muzeju Mimara koja je okupila najviše dužnosnike zemalja regije, predstavnike EU-a, NATO-a, SAD-a i drugih međunarodnih organizacija. Sanader je istaknuo kako zemlje regije koje to još nisu uspjele žele ući u članstvo Europske unije i NATO-a, a članice SEECP-a očekuju da će međusobna suradnja ubrzati proces integracije. Sanader je također izrazio uvjerenost kako će Europska unija "uskoro" postići dogovor da poglavlje širenja Unije ostane otvoreno.

ZAGREB - Sjedinjene Države su sigurne da će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda do kraja svibnja usvojiti rezoluciju o Kosovu dajući neovisnost toj srpskoj pokrajini, izjavio je u četvrtak u Zagrebu američki podtajnik za politička pitanja Nicholas Burns. "Siguran sam da ćemo do kraja mjeseca u Vijeću sigurnosti usvojiti rezoluciju o Kosovu, a da će rezultat biti onakav kakav očekujemo", rekao je Burns novinarima nakon susreta s premijerom Kosova Agimom Cekuom. "Sjedinjene Države daju veliku potporu neovisnosti Kosova. Očekujemo živahnu raspravu u Vijeću sigurnosti, ali rezultat je neupitan, to je neovisnost Kosova", rekao je Burns koji u Zagrebu sudjeluje na summitu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). Komentirajući najnoviju radikalizaciju u Srbiji izborom na čelo Skupštine Srbije Tomislava Nikolića iz ekstremističke Srpske radiklane stranke Burns je izrazio razočaranje takvim razvojem događaja.

NEW YORK - Većina članica Vijeća sigurnosti podupire plan Ujedinjenih naroda o nadziranoj neovisnosti Kosova, unatoč protimbi Rusije, izjavio je u četvrtak američki veleposlanik u UN-u Zalmay Khalilzad. "Većina članica Vijeća podupire plan" UN-ova posrednika Marttija Ahtisaarija, rekao je novinarima Khalilzad koji u svibnju predsjeda Vijećem. "Mislim da Ahtisaarijev plan ima dovoljan broj glasova, uz uvjet da nema ruskog veta", dodao je. Da bi se rezolucija prihvatila, treba dobiti glasove najmanje devet od petnaest članica Vijeća, bez ijednog veta pet stalnih članica (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija). Američki veleposlanik je dao izjavu po završetku raspre o izvješću koje je sastavljeno pošto je informativno izaslanstvo Vijeća u travnju boravilo u Beogradu i na Kosovu.

ZAGREB - Europska komisija zabrinuta je najnovijim događajima u Srbiji i nekim izjavama koje nisu od velike pomoći, ali će srbijanski narod sam odlučiti o svojoj sudbini, rekao je u četvrtak u Zagrebu predsjednik EK Jose Manuel Barroso. "Neću izbjegavati činjenicu da smo zabrinuti nedavnim događajima i nekim izjavama u Srbiji", rekao je Barroso novinarima nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom. No izrazio je uvjerenje da većina srbijanskog naroda želi demokratsku, modernu i europsku Srbiju , dodavši kako EU ohrabruje sve relevantne političke snage u Srbiji da rade na tome. "No odluku o vlastitoj budućnosti će donijeti sami Srbi. Ako se žele pridružiti Uniji, moraju nam pokazati demokratsku, modernu i europsku vladu koja će u potpunosti dijeliti naše vrijednosti", naglasio je predsjednik Europske komisije.

ZAGREB - Britanski premijer Tony Blair bio je veliki prijatelj Hrvatske i pružao ustrajnu potporu ulasku Hrvatske u Europsku uniju, rekao je u četvrtak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader i izrazio uvjerenje da će i Blairov nasljednik nastaviti istu politiku. Sanader je to rekao odgovarajući na pitanja tijekom zajedničke izjave za novinare nakon sastanka s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom. Sanader je podsjetio kako je Hrvatska pristupne pregovore s EU počela upravo za britanskog predsjedanja Unijom te da su Hrvatska i Velika Britanija za vrijeme dok je Blair bio premijer potpisale sporazum o strateškom partnerstvu koji treba pomoći Hrvatskoj na putu u EU. "Gubimo velikog prijatelja, ali sam siguran da će i njegov nasljednik nastaviti istu politiku", naglasio je premijer Sanader.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je u četvrtak u Zagrebu glavnog tajnika Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSESS) Marcom Perrinom de Brichambautaom koji je istaknuo dobru suradnju OESS-a i Hrvatske kao i šefa Misije OESS-a u Hrvatskoj koji je ocijenio da bi misija mogla privesti kraju svoj rad u idućih godinu i pol. Mesića je posjetio i šef misije OESS-a u Hrvatskoj veleposlanik Jorge Fuentes Monzonis Vilallonga i predao mu najnovije izviješće svoje misije koje pokriva razdoblje od posljednjih pet godina, priopćio je Ured predsjednika. U izviješću koje je, prema Fuentesovoj procjeni, sačinjeno vrlo pomno i uravnoteženo navodi se kako napredak što je postignut na određenim područjima, poput javne uprave, pravosuđa, statusa manjina, ljudskih prava, tako i ono što na svim tim područjima treba još učiniti kako bi Hrvatska ostvarila europske kriterije, kaže priopćenje.

MOSTAR - Ministarstvo vanjskih poslova BiH pozdravilo je odluku da u Sarajevu bude sjedište budućeg Vijeća za regionalnu suradnju u jugoistočnoj Europi. Ta je odluka donesena u četvrtak u Zagrebu na sastanku ministara vanjskih poslova članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) održanog pod nazivom "Gradimo Europu zajedno". "Odluka da u Sarajevu bude sjedište Vijeća za regionalnu suradnju u jugoistočnoj Europi veliki je uspjeh diplomacije Bosne i Hercegovine", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje u četvrtak na večer za radio Herceg Bosne.

SAO PAULO - Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva sastao se u četvrtak u Sao Paulu s papom Benediktom XVI., ali nije s njime razgovarao o pobačaju, oko kojega se trenutačno lome koplja u toj zemlji. "Nije bilo riječi o pobačaju i o prezervativu", izjavila je brazilska veleposlanica pri Svetoj Stolici, Vera Machado po završetku susreta. Prekid trudnoće zabranjen je u Brazilu, osim u slučaju silovanja i opasnosti za život majke. Obiteljske vrijednosti, socijalni programi, Afrika i biogorivo kojega je Brazil najveći proizvođač u svijetu zahvaljujući dobivanju etanola iz šećerne trske, teme su o kojih su se dotaknuli tijekom susreta, rekla je Machado, istaknuvši da je "ozračje susreta odisalo velikim skladom i sličnosti mišljenja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙