FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarske dionice poduprle europske burzovne indekse

LONDON,FRANKFURT, 9. svibnja 2007. (Hina/Reuters) - Europske dionice u srijedu su ojačale pod utjecajem dobitaka u sektoru rudarskih kompanija, izazvanih novim vijestima o aktivnostima na području spajanja koje su sada zahvatile taj sektor industrije.
LONDON,FRANKFURT, 9. svibnja 2007. (Hina/Reuters) - Europske dionice u srijedu su ojačale pod utjecajem dobitaka u sektoru rudarskih kompanija, izazvanih novim vijestima o aktivnostima na području spajanja koje su sada zahvatile taj sektor industrije.

Londonski Ftse indeks ojačao je 0,27 posto, na 6.568 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku od 0,35 posto, dosegnuvši 7.468 bodova.

Dionice Rio Tinta, druge najveće svjetske rudarske kompanije, predvodile su dobitcima skokom cijena za šest posto, uslijed špekulacija o ponudi za preuzimanjem s kojom mu je pristupio BHP Billiton. Rio je objavio kako nema nikakvih saznanja o tome.

BHP-ove su dionice pritom poskočile 2,1 posto, potaknuvši jačanje dionice ostalih pripadnika toga sektora, koji je tako zauzeo poziciju najvećeg pojedinačnog sektora dobitnika.

S obzirom da pozornost tržišta plijeni odluka američke središnje banke Fed o kamatnim stopa čija se objava očekuje kasnije tijekom dana, ulagači će vjerojatno ostati na oprezu, ocjenjuju analitičari.

"Spajanja i akvizicije bit će jedan od pokretača za tržište", tumači dionički strateg u Postbanku, Heinz-Gerd Sonnenschein. "Danas su na redu objave poslovnih izvješća nekih banaka što bi moglo pomoći rastu cijena dionica. No, ne mislim da će njihov utjecaj biti previše snažan budući da moramo vidjeti kakve nam vijesti stižu iz američkog Feda vezano uz kamatne stope".

Među dobitnicima u sektoru banaka izdvaja se BNP Paribas, čije su dionice ojačale dva posto nakon što je francuska banka izvijestila o 24,5-postotnom rastu neto dobiti u prvom tromjesečju. Nasuprot njima, dionice Commerzbanka oslabile su 0,4 posto po objavi pada operativne dobiti u toj njemačkoj banci na 908 milijuna eura u prvom tromjesečju.

Jačanju DAX indeksa frankfurtske burze uvelike je pomogao rast cijena dionica ThyssenKruppa za više od dva posto. Dionice njemačkog proizvođača čelika nastavile su redati dobitke ostvarene početkom tjedna nakon što je vodeći proizvođač aluminija Alcoa pokrenuo neprijateljsko preuzimanje svoga rivala Alcana.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je oko 0,5 posto, na 17.748 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙