FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smanjen obujam trgovanja dionica na europskim burzama

LONDON,FRANKFURT, 30. travnja 2007. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su ojačali pod utjecajem dobitaka u telekom sektoru, no njihov je rast ograničio smanjeni obujam trgovanja zbog praznika.
LONDON,FRANKFURT, 30. travnja 2007. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su ojačali pod utjecajem dobitaka u telekom sektoru, no njihov je rast ograničio smanjeni obujam trgovanja zbog praznika.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao blagih 0,04 posto, na 6.472 boda. Frankfurtski DAX indeks bio je dobitku od 0,6 posto, dosegnuvši 7.425 bodova.

Po dobitnicima se ponajviše isticao telekom sektor uslijed novih aktivnosti na području preuzimanja kompanija. Pritom su dionice Telecom Italia i Pirellija početno poskočile po dva posto nakon što je Pirelli prodao kontrolni paket dionica u telekomu skupini talijanskih ulagača i španjolskoj Telefonici. Potom su one potonule 0,6 odnosno 1,4 posto, dok je dionica Telefonice ojačala jedan posto.

U naftnom sektoru dobitak na cijeni dionica zabilježile su kompanije British Petroleum i Royal Dutch Shell, redom od jedan posto. Poticaj im je pružilo zadržavanje cijena nafte na londonskom tržištu iznad 68 dolara po barelu nakon snažnih dobitaka ostvarenih krajem prošloga tjedna.

"Sve je više aktivnosti na području spajanja i akvizicija kompanija, zatim aktivnosti privatnih i institucionalnih ulagača, veći je poticaj od zarada a i sve je više otkupa vlastitih dionica kompanija", konstatirao je Simon Goodfellow, strateg europskih dionica pri ING-u.

Europa je u ovom trenutku najveće svjetsko tržište za spajanja i akvizicije sudeći po podacima da je dosad u 2007. sklopljeno sporazuma koji uključuju europske kompanije u vrijednosti gotovo 862 milijarde dolara, pokazuju podatci istraživačke tvrtke Datalogic.

U ING-u međutim predviđaju pad cijena dionica u kratkome roku. "Predviđamo korekciju cijena dionica u kratkom roku", kazao je ING-ov Goodfellow, pri čemu je kao vjerojatne glavne razloge takvih događanja naveo američko tržište dionica i dolar.

Tržišta u Japanu nisu radila zbog državnog praznika, a u utorak neće raditi ni mnoga tržišta u Aziji i Europi zbog praznika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙