FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi na najvišoj razini u zadnjih šest i pol godina

LONDON,FRANKFURT, 4. svibnja 2007. (Hina/Reuters) - Dionice rudarskih kompanija i nove aktivnosti na području akvizicija poduprli su u petak rast vrijednosti europskih burzovnih indeksa na najviše razine u zadnjih šest i pol godina.
LONDON,FRANKFURT, 4. svibnja 2007. (Hina/Reuters) - Dionice rudarskih kompanija i nove aktivnosti na području akvizicija poduprli su u petak rast vrijednosti europskih burzovnih indeksa na najviše razine u zadnjih šest i pol godina.

Londonski Ftse indeks bio je na dobitku od 0,86 posto, dosegnuvši 6.594 boda. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,2 posto, na 7.491 bod.

Dobitke je ostvario rudarski sektor, pruživši podršku europskim indeksima uslijed komentara Merrill Lyncha da bi private equity fondovi mogli svoj fokus preusmjeriti na taj sektor. Pritom su snažno ojačale dionice Rio Tinta, BHP Billitona i Xstrate.

Vijesti s područja spajanja i akvizicija kompanija bile su među najvećim pokretačima tržišta, pri čemu se izdvaja ona vezana za Reuters. Dionice tog servisa financijskih informacija i vijesti poskočile su oko 25 posto temeljem špekulacija da bi mogao postati metom preuzimanja u procesu konsolidacije medijskog sektora.

"Šire se glasine o ponudi vrijednoj 600 penija za dionicu Reutersa", kazao je jedan trgovac. Neki su trgovci kao potencijalnog ponuđača naveli kanadski Thomson, dok drugi prstom upiru u News Corp. u vlasništvu Ruperta Murdocha.

No, pod pritiskom se našao naftni sektor uslijed objave slabijih od očekivanja tromjesečnih rezultata poslovanja. Francuski Total izvijestio je o manjoj od očekivane dobiti u prvom tromjesečju, britanska plinska grupa BG istodobno je ostvarila 20 posto nižu neto dobit a španjolska energetska tvrtka Endesa pad dobiti od 40 posto.

Dionice Totala oslabile su stoga za 0,9 posto, BG-a za 1,2 posto, dok su Endesine ostale nepromijenjene.

Tijekom dana ulagači će svoju pozornost usmjeriti objavi novog podatka o zaposlenosti u SAD-u, a pokaže li se snažnim mogao bi naštetiti dionicama.

"Vrlo snažna brojka o zaposlenosti bit će dobar znak za gospodarstvo, no mogla bi rezultirati strahovima od rasta plaća i zaoštravanja monetarne politike. Na dugi rok dobro je imati više novih radnih mjesta pa bi razumna tržišta trebala pozitivno reagirati", kazao je Etienne de Calatay, strateg u Bank Degroffu.

Tokijsko tržište je i dalje zatvoreno zbog praznika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙