FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Retrospektiva Lea Juneka u Klovićevim dvorima

ZAGREB, 9. svibnja 2007. (Hina) - Retrospektivna izložba Lea Juneka na kojoj je prikazan slikarski opus dug 70 godina i umjetnički put toga hrvatskog slikara koji je karijeru ostvario u Francuskoj, otvorena je u utorak navečer u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori.
ZAGREB, 9. svibnja 2007. (Hina) - Retrospektivna izložba Lea Juneka na kojoj je prikazan slikarski opus dug 70 godina i umjetnički put toga hrvatskog slikara koji je karijeru ostvario u Francuskoj, otvorena je u utorak navečer u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori.

Autorica izložbe je Biserka Rauter Plančić, a otvorio ju je ministar kulture Božo Biškupić. Među brojnim uzvanicima bili su predsjednik Vlade Ivo Sanader sa suprugom, te Junekova djeca, koja čuvaju najveći broj njegovih djela.

Biserka Rauter Plančić je rekla da je ovu retrospektivu pripremala desetak godina te da je nakon Jurja Plančića i Slavka Kopača, ova izložba veliki likovni događaj za hrvatsku likovnu scenu. Istaknula je pritom veličinu Junekova djela, navodeći kako je jedan od poznatih francuskih likovnih kritičara rekao da ako postoji čovjek koji slikarstvo živi kao religiju onda je to Leo Junek.

Izloženo je 160 umjetnikovih skica, crteža, akvarela, ulja, nastalih od 1922. do 1993., te bilješki i arhivske građe. Osamdesetak djela posuđeno je od Junekovih nasljednika, a ostala su vlasništvo hrvatskih muzeja i galerija te nekoliko privatnih zbirki.

Biserka Rauter Plančić posebno je zahvalila hrvatskom književniku Radovanu Ivšiću koji je daleke 1950. sačuvao jedno Junekovo djelo "Crtač".

Otvarajući izložbu, ministar kulture Božo Biškupić je rekao kako je jedinstvena i prava poslastica ove generacije da može vidjeti na jednome mjestu ponajbolja Junekova djela iz zagrebačkoga akademskog razdoblja, zatim iz pariških godina rađanja nove pikturalnosti i naposljetku slike iz ostalih mjesta u Francuskoj kojima je slikar posvetio više od četiri desetljeća svoga života.

Junek je slikar obdaren dvjema domovinama, a njegovo djelo rasvjetljava jednu od ključnih karika u lancu, koji povezuje hrvatsko moderno slikarstvo s francuskim ishodištem, rekao je Biškupić. Junekov dom u Parizu nakon 1925. bila je prva pariška adresa naraštajima diplomanata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, rekao je.

Leo Junek, istaknuo je Biškupić, jedinstvena je umjetnička figura europskoga slikarstva 20. stoljeća. Junekov opus u cjelini izvanredan je dobitak za nacionalnu kulturu i njezino korespondiranje s univerzalnom umjetnosti svijeta, kazao je Biškupić. Posebno je zahvalio njegovoj djeci, kćerkama Evelin i Daniele i sinu Francisu.

Izložba će biti otvorena do 1. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙